Demnitarul susţine în discuţiile cu consilierul său Cristian Ene că poate “aranja” concursul de la Direcţia Antifraudă a ANAF, prin intervenţii la Daniel Chiţoiu şi Gelu Diaconu, dar şi că are cunoştinţe care îl pot informa cu privire la anchetele în curs ale DNA ce l-ar fi vizat.
"Conform celor precizate de suspectul Ene Cristian Ştefan şi surprinse în urma monitorizării ambientale, sprijinul pe care Cristescu Cătălin urma să îl primească în vederea favorizării acestuia pentru promovarea concursului amintit (pentru a intra în Direcţia Antifraudă a ANAF, n.r.) urma a se realiza prin intervenţii la nivelul unor persoane ce deţin importante funcţii de conducere: Daniel Chiţoiu – fost ministru de finanţe, Gelu Diaconu – şef ANAF sau un procuror, nenominalizat, din cadrul PÎCCJ – DIICOT, structura centrală, ce este implicat în organizarea concursului respective sau care coordonează anchete în colaborare cu ANAF", se arată în referatul procurorilor DNA. Aceştia au pus la dispoziţia lui Cătălin Cristescu 20.000 de euro, solicitaţi de Cristian Ene şi senatorul Isăilă, pentru “aranjarea” concursului la Direcţia Antifraudă.
După flagrantul realizat de procurori în pe 9 martie, în care Cristian Ene a fost prins în momentul în care primea cei 20.000 de euro de la Cătălin Cristescu, senatorului PSD i s-a spus că operaţiunea procurorilor DNA ar fi vizat o altă persoană. Consilierul senatorului PSD a acceptat să colaboreze cu procurorii şi a continuat discuţiile cu Isăilă. Astfel, Ene şi Isăilă se întâlnesc pentru a discuta pe marginea evenimentului produs cu o seară înainte, iar senatorul PSD se referă la verificările pe care le va face în cazul cercetărilor DNA.
Concurs trucat
"Senatorul Isăilă Marius Ovidiu se referă la verificările pe care le va face apelând la cunoştinţele instituţionale, pentru a afla date privind existenţa unui dosar la DNA. De asemenea, se discută şi despre ce trebuie să spună Cristescu de la care luaseră deja 20.000 de euro pentru favorizarea acestuia la concurs, cu scopul de a-l linişti, iar senatorul confirmă că în aceste condiţii nu mai poate interveni pentru «aranjarea» concursului la ANAF”, se arată în referatul procurorilor.
În rechizitoriul DNA sunt redate mai multe pasaje ale conversaţiilor dintre Ene şi Isăilă, surprinse prin mijloace audio şi video:
Ene Cristian: Bun. Şi ce încotro s-o apucăm? Dacă îmi spui tu încotro s-o apucăm?
Isăilă Marius Ovidiu: Stai calm că vreau să fac nişte investigaţii
Ene Cristian: Bă, Ovidiu, bă, avem timp acuma de, de…?
Isăilă Marius Ovidiu: Da, da. Băiatu’, ascultă-mă. Tu ascultă-mă! E ceva în neregulă aici. Nasul meu de vulpoi bătrân îmi spune că e ceva în neregulă. Omule! Asta putea fi rezolvată super simplu. Chemat el şi dat o declaraţie la DNA. Nu cu venit cu camere cu alea, cu alea peste voi.
Ene Cristian: Bun. Întrebarea este...
Isăilă Marius Ovidiu: Pentru că nu are logică.
Ene Cristian: Ce-i spun ăstuia Ovidiu? Eu asta vreau să ştiu. Restu’ până m-or chema mă duc eu şi văd eu cum mă descurc.
Isăilă Marius Ovidiu: Spune-i cum…
Ene Cristian: N-am auzit.
Isăilă Marius Ovidiu: Să aştepte. Aşteptăm un pic. Bă?
Ene Cristian: Întrebare!
Isăilă Marius Ovidiu: Mă, ce vânt în…(foloseşte cuvânt obscene)…
Ene Cristian: Da. O rezolvăm sau nu? (se referă la „aranjarea” concursului pentru care Cristescu remisese cei 20.000 de euro – n.a.)
Isăilă Marius Ovidiu: Lasă-mă! Lasă-mă s-o...Eşti nebun la cap? Tu nu vezi în ce ţară trăim? Lasă-mă dracului în pace! Gândeşte-te la rece.
[….]
Ene Cristian: Ca să vedem ce se petrece. Îi spun şi lu’ ăsta, îl chem undeva şi-l dezbrac. Spun: „Bă, băiatule, ai răbdare”
Isăilă Marius Ovidiu: „Ai răbdare pentru că e ceva în neregulă” E posibil ca...e posibil ca ţinta să fiu...(vorbeşte în şoaptă şi arată cu mâna dreaptă spre el)...Mai ştii? (îi dă indicaţii consilierului său cum să îl tempereze pe Cristescu Cătălin – n.a.)
[...]
Isăilă Marius Ovidiu: Nu, mă! Nu ştiu eu dacă e monitorizat sau nu e monitorizat. Mă refer la Cătălin (Cristescu, n.r.). Ai putea să te duci să-i spui deschis: „Bă, în urma a ce s-a-ntâmplat aseară, cred că realizezi şi tu că e ceva în neregulă. Hai să vedem cum dracu o facem, banii ăia ţi-i restitui, am avut o datorie la cineva, i-am dat...(neinteligibil)...Înţelege-mă, că nu...” Tu nu i-ai spus lu’ Cătălin...Mie...a..mie nu mi-ai dat nimic.
Ene Cristian: Întrebarea este alta, Ovidiu. Nu s-o fi aflat de la tine, ceva?
Isăilă Marius Ovidiu: (gesticulează vehement din cap în sens negativ şi ridică degetul arătător al mâinii stângi) Cu un singur om am vorbit.
Ene Cristian: Aici e întrebarea!
Isăilă Marius Ovidiu: A...a...
Ene Cristian: Dacă nu te-a dat în primire...
Isăilă Marius Ovidiu: Nu i-am...nu i-am dat nume, nu i-am dat nume.
Ene Cristian: Numele cui?
Isăilă Marius Ovidiu: Persoanei. Ha, ha, ha!
Ene Cristian: Numele lu’ Cătălin?
Isăilă Marius Ovidiu: Da. Ha! Lucrez deştept eu!
Ene Cristian: Păi fii atent. Nu i-ai dat numele, a vorbit şi ne-a luat pe toţi în...(foloseşte un cuvânt obscen) ăsta o fi vorbit ceva la telefon?
Isăilă Marius Ovidiu: Nu, nu, nu, mergi prea departe! Nu, mergi prea departe, ascultă-mă! Mergi prea departe! Believe me!
Ene Cristian: Mă gândesc că, dacă îl văd...
Isăilă Marius Ovidiu: Ă? Zi, mă!
Ene Cristian: Deci, mă gândesc că, dacă ai vorbit cu ăla de ai zis tu că e procuror, sau ce (foloseşte o expresie obscenă) e...
Isăilă Marius Ovidiu: Da.
Ene Cristian: Ăla ne-a...ăla a făcut autodenunţ!
Isăilă Marius Ovidiu: Nu, mă! Nu, mă! Fugi, bă, de-aicea! Termină cu prostiile! Cristi, ai înnebunit?
Ene Cristian: Bă, tu ai văzut ce a făcut...ă...Vulpescu autodenunţ?
Isăilă Marius Ovidiu: Nu este vorba! Uită subiectul! Ascultă-mă ce-ţi spun! Uită subiectul! N-are nicio legătură. Uită subiectul! Nu are nicio legătură. Belive me! Uită subiectul!
Ene Cristian: Bun. Hai să concluzionăm, să ne vedem de drum, că n...vreau să ies afară de aici
Isăilă Marius Ovidiu: Da’ ieşim. Deci, părerea mea: calm...Calm. Eu mă voi duce să văd dacă...Să verific ceva. Să verific, să văd dacă iese ceva. Şi ne vedem peste două, trei zile. Nu ne auzim pe telefon, nu vorbim. Doar dacă mă suni: „ce faci? Tre’ să vin pe la Senat. Mă, tre’ să vin pe la Senat” Atât.
De asemenea, senatorul PSD susţine într-o altă conversaţie cu consilierul său parlamentar, Cristian Ene, că ar fi putut să verifice aspecte legate cercetările procurorilor şi face referire la o conversaţie anterioară cu un anume „şef” pe marginea unor eventuale investigaţii.
Isăilă Marius Ovidiu: Eu...ţi-am zis, eu verific. Că astăzi pot să verific. Am posibilitatea să verific.
Ene Cristian: Noi tre’ să ne asigurăm că nu e de la ăla.
Isăilă Marius Ovidiu: Da. Păi, şi eu asta vreau să fac...
Ene Cristian: Da. Ă...
Isăilă Marius Ovidiu: Dar în orice caz, în orice caz...Cristi, uită-te la mine!
Ene Cristian: Încerc să-mi aduc aminte.
Isăilă Marius Ovidiu: Ce?
Ene Cristian: Încerc să-mi aduc aminte ceva. Nu mai ştiu. Firma sau ăla...nu mai ştiu.
Isăilă Marius Ovidiu: Hm?
Ene Cristian. Firma sau ăla...da’ nu mai ştiu.
Isăilă Marius Ovidiu: Nu mai...(neinteligibil)
Ene Cristian: (Ti)...fovici, Fo...fum, Fu...Mă rog (se referă la Timofanovici – n.a.)
Isăilă Marius Ovidiu: (vorbeşte în şoaptă) Chiar aşa dacă este, ...(neinteligibil)...dă autodenunţ, suntem...(neinteligibil)...Asta mi-a zis şefu’ atunci. ...(neinteligibil – gesticulează cu ambele mâini)...Între noi.
Ene Cristian: Da, da’ noi trebui să ne punem de acord, mânca-ţi-aş gura ta! Dacă este autodenunţ, ăia ne vor chema...Eu...Eu nu cred în coincidenţe Ovidiu.
Isăilă Marius Ovidiu:...(neinteligibil)...Da.
Ene Cristian: Ne vor chema pe amândoi la spo...
Isăilă Marius Ovidiu: Da...
Ene Cristian: La spovedanie...sută la sută!
Isăilă Marius Ovidiu: Da. Şi? Stăm împreună de...(neinteligibil)...şi spunem ce vorbim. Da.
Cazul senatorului Marius Isăilă se află în atenţia Comisiei juridice din Senat, care urmează să propună plenului Senatului o rezoluţie pentru încuviinţarea arestării preventive sau respingerea solicitării formulate de DNA.
Cazul Isăilă a dus la deconspirarea unui comisar şef DNA care furniza informaţii confidenţiale
Cazul în care senatorul PSD Marius Isăilă este acuzat de trafic de influenţă şi instigare la fals, DNA solicitând arestarea preventivă, a dus pe parcursul cercetării la deconspirarea unui comisar şef DNA care furniza celor cercetaţi informaţii confidenţiale, inclusiv despre de acţiuni de flagrant.
Cârtița de la DNA
Conform refereratului DNA prezentat de Mediafax, cercetările în dosarul în care pentru senatorul Marius Isăilă se solicită arestarea preventivă au fost blocate în 2012 de o scurgere de informaţii din cadrul DNA, al cărei autor a fost comisarul şef Emil Dan Manolachi. Astfel, în momentul în care procurorii DNA pregăteau un flagrant în care era vizat Cătălin Cristescu (intermediar folosit de senatorul Marius Isăilă), cu implicarea omului de afaceri Lucian Timofanovici, operaţiunea a fost ratată din cauza informaţiilor divulgate din interiorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Timofanovici îl denunţase la DNA pe Cristescu, care era comisar în cadrul Gărzii Financiare, după ce acesta îi solicitase în numele actualului senator PSD,Marius Isăilă o nouă sumă de bani (150.000 de euro) pentru rezolvarea favorabilă a unui control al ANAF la o firmă a sa. Anterior, Timofanovici mai achitase 200.000 de euro în acelaşi scop. Refereratul DNA precizează că ofiţerul de poliţie judiciară din cadrul DNA, comisarul şef Emil Dan Manolachi, ar fi fost cel care a furnizat informaţii din dosarul în cauză pentru a fi avertizat Cristescu.
”Jos sacoul”
"Trebuie precizat că activitatea de monitorizare a lui Cristescu Cătălin a continuat şi după întâlnirea acestuia cu denunţătorul (Timofanovici, n.r.), din ziua de vineri, 6 iulie 2012, însă, săptămâna următoare, încercările repetate ale denunţătorului de a-l contacta şi de a se întâlni cu suspectul Cristescu au rămas, în mod inexplicabil, fără rezultat, mai ales că pretinderea sumelor de bani din partea acestuia, fusese explicită, fiind nejustificate desele amânări din partea sa", se arată în referatul DNA. Procurorii precizează că inclusiv „încercările sporadice” ale lui Timofanovici, pe parcursul anului 2012 şi în a doua jumătate a lui 2013, de a-l contacta pe Cristescu au rămas fără rezultat, acesta evitând să se întâlnescă şi să-i vorbească omului de afaceri. "Surprinzător a fost însă momentul când, în a doua jumătate a anului 2013, cei doi s-au întâlnit întâmplător într-un loc public, iar la solicitarea denunţătorului de a purta o discuţie cu el, Cristescu Cătălin l-a invitat într-un loc mai retras, i-a cerut să îşi dea jos sacoul, evident temându-se că va fi înregistrat şi apoi i-a reproşat lui Timofanovici Lucian că ar fi auzit că «cineva s-a dus la DNA şi a făcut un denunţ»”, arată procurorii, care au continuat cercetările asupra afirmaţiei acestuia.
”Sifonul” de la DNA
Ei au constatat faptul că informaţiile din dosarul instrumentat de procurorii DNA proveneau chiar din cadrul instituţiei, deschizând un dosar separat. "Astfel (…) s-a stabilit că, în baza atribuţiilor de serviciu şi a ordonanţei procurorului de delegare, comisarul şef Manolachi Dan Emil, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, a intrat în posesia informaţiilor existente în dosarul cu nr. 202/P/2012 (cel în care este acuzat senatorul Marius Isăilă, n.r.) şi care nu erau destinate publicităţii, după cum urmează: aspectele semnalate prin denunţul care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizare urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative", precizează procurorii. Ei menţionează că Manolachi l-ar fi atenţionat pe Cristescu asupra flagrantului prin intermediul unui alt comisar din Garda Financiară, secţia Constanţa, Fronea Ciprian Mihail. Acesta din urmă a transmis informaţia privind flagrantul lui Cristescu lui Sorin Florea, comisar general în Garda Financiară, care i-a informat pe subordonaţii săi Tomescu Eduard şi Buduleanu Mădălina, colegi ai lui Cristescu.
Au scăpat de flagrant
„Informaţiile ce nu erau destinate publicităţii, transmise pe circuitul prezentat anterior, i-au permis lui Cristescu Cătălin să evite prinderea în flagrant, ceea ce a condus la îngreunarea anchetei şi a identificării şi prinderii făptuitorilor implicaţi în activităţi infracţionale ce făceau obiectul dosarului”, se mai arată în referatul DNA. În cele din urmă, precizează procurorii, Curtea de Apel Bucureşti a emis mandate de arestare în cazul comisarului şef Manolachi Dan Emil pentru o perioadă de 30 de zile. De altfel, chiar Cristescu a confirmat în declaraţii infracţiunile în care au fost implicaţi cei care i-au furnizat informaţii legate de dosarul DNA şi flagrantul ce urma a fi pregătit în cazul său, după ce în octombrie 2013 procurorii au început urmărirea penală în cazul său.
Senatorul PSD Marius Isăilă a fost denunţat succesiv de colaboratorii săi, pe parcursul cercetărilor în dosarul în care e acuzat de trafic de influenţă, procurorii constatând că parlamentarul discuta în toalete şi îşi dezbrăca interlocutorii pentru a verifica dacă au aparatură de ascultare. Conform referatului DNA, senatorul Isăilă a fost denunţat pe parcursul cercetărilor de "intermediarul" Cătălin Cristescu, pe care l-a folosit pentru a obţine aproximativ 200.000 de euro din trafic de influenţă, dar şi de "prietenul" şi consilierul său parlamentar, Ştefan Cristian Ene. Cei doi au colaborat cu procurorii DNA pentru a proba infracţiunile în cazul senatorului PSD, Cristescu participând la organizarea flagrantului lui Ene, şi la rândul său Ene pentru a completa probleme de trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri.
Așteaptă votul colegilor
Cazul senatorului Marius Isăilă se află în atenţia Comisiei juridice din Senat, care urmează să propună plenului Senatului o rezoluţie pentru încuviinţarea arestării preventive sau respingerea solicitării formulate de DNA.