Într-o stenogramă publicată de Daniel Savu pe blogul său, anchetatorul din dosarul „Ponta- Blair” mai recunoaşte că are relaţii apropiate cu şeful SRI Prahova, Sabin Iancu
Senatorul Daniel Savu, fost ofiţer SRI, actualmente membru al Partidului România Unită, a postat, ieri, pe blogul său informaţii grave despre procurorul Mircea Negulescu, de la DNA Ploieşti, cel care instrumentează dosarul „Ponta-Blair”.
„Ultimul dosar cu vizibilitate națională și internațională instrumentat de procurorul Mircea Negulescu, Ponta- Blair, a ridicat atât de multe semne de întrebare, încât am considerat că este de datoria mea să aduc imediat în atenția opiniei publice unele din metodele pe care acesta le folosește în instrumentarea cazurilor sale. Precizez că detaliile de mai jos mi-au fost aduse la cunoștință înainte ca acest dosar să apară în spațiul public”, a precizat Daniel Savu. Senatorul a declarat, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei: „Am primit deja semnale că mai sunt şi alţi oameni dispuşi să vorbească despre procurorul Negulescu”.
Stenograma publicată de Savu
Daniel Savu a postat un fişier audio în care susţine că Negulescu, cunoscut ca „procurorul Portocală”, este înregistrat vorbind şi despre relaţia sa de prietenie cu şeful SRI Prahova, Sabin Iancu.
Iată stenograma înregistrării audio, prezentată de Savu ca o discuție între doi procurori, dintre care unul este Mircea Negulescu, celălalt fiind un posibil șef al său:
– Mircea Negulescu: Claudia Tănase…da? Claudia! Hm?
– Interlocutor: Da tu ai încredere în Claudia asta?
– Da! Claudia mi l-a dat pe Bădescu, pe nașul, ca să fim OK, așa!
– Ea ți l-a dat pe Bădescu?
– Ea cu Tănase, da!
– Tu lui Sabin (şeful SRI Prahova) i-ai spus asta, de care ți-a dat… (neinteligibil)?
– Nu…
– Știa de la tine…
– Da. Păi nu ți-a zis? Ţi-a zis!
– Nu.
– Știa de la mine, normal, că doar de la cine era să știe! Da? Și pe urmă chestia că domne’, ca Enache, cu presa, cu…
– Tot Claudia ți-a spus-o?
– Nu, aia știu de la altă lume… Știu de la Pătraru. Mă certa pe mine Pătraru, că dai la două capete, făceau d-alea, că facem noi…
– Pătraru nu e prieten cu Saghel?
– Știi, am avut eu o relație cu Claudia, mi-a zis-o Pătraru.
– Mă, nu te-a rugat nimeni!
– Mi-a zis Pătraru, mă! Cum nu m-a anunțat nimeni?
– Asta este șantaj, mă!
– Păi e șantaj, mă!
– Dă-l pe Pătraru pentru șantaj, dă-l în p… măsii…
– De ce să-l bag pe Pătraru?... (neinteligibil)
– Ce treabă are el că ai regulat-o tu pe Claudia?
– Păi eu le regulez pe toate, să moară mama! Nu pot să stau o oră! Deci nu pot să mă salut cu o femeie cunoscută pe…
– Ăsta-i șantaj! Ăsta-i șantaj!
– Știu! Da, chestia asta o stii numai tu și Sabin!
Şerpăria din stenogramă
Senatorul Daniel Savu nu este la prima tentativă de a devoala luptele dintre diferite grupări de interese pentru dominaţia politico-economică a judeţului Prahova. În luna iunie, el i-a trimis o scrisoare deschisă şefului DNA, Codruţa Kovesi, în care afirma că o grupare mafiotă care încearcă să preia controlul asupra alocărilor bugetare, atât în Ploiești, cât și în restul județului, este acoperită de un procuror DNA, Mircea Negulescu, și de ofițeri SRI.
Acum el întreabă: „Având în vedere natura relației intime între procuror și unul dintre denunțători, respectiv Claudia Tănase, poate exista suspiciunea rezonabilă că dosarul instrumentat împotriva fostului primar al Ploieștiului are și scopul ca denunțătorii (soț-soție) – administratori ai imobilelor pe care Iulian Bădescu le-a cumpărat – să rămână proprietari la finalul procesului aflat în curs?”.
De ce apare numele lui Pătraru
Cel despre care interlocutorul procurorului Mircea Negulescu spune, în înregistrarea audio, că îl şantaja pe acesta este cunoscutul jurnalist Dragoş Pătraru.
În dosarul în care DNA solicita Camerei Deputaţilor, în luna martie, încuvinţarea arestării lui Sebastian Ghiţă, iar fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, dar și fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, fuseseră arestați preventiv pentru încercarea de discreditare a procurorului Negulescu, apare şi numele realizatorului tv Dragoş Pătraru. El primise de la ofiţerul BCCCO Emanuel Saghel documente pretins compromiţătoare referitoare la procurorul Mircea Negulescu. În vara lui 2014, Aurelian Mihăilă, l-a chemat acasă la el pe ofiţerul BCCCO, Emanuel Saghel şi i-a dat nişte documente referitoare la procurorul Mircea Negulescu. Mihăilă i-a cerut lui Saghel să-i dea documentele lui Dragoş Pătraru, în vederea publicării lor în presă. Saghel s-a dus cu ele la Pătraru acasă şi i le-a dat.
Pătraru: Nu am publicat informaţiile primite
Dragoş Pătraru a declarat în luna martie când a apărut numele său în dosarul DNA, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei: „Toţi ziariştii primesc informaţii de la instituţiile statului, numai că eu le verific înainte de a la publica. Acele informaţii leam verificat şi nu s-au adeverit, ca atare nu le-am publicat, mărturie stă ziarul la care lucram. După ce ofiţerul Emanuel Saghel (cel care i-a oferit informaţiile - n.red) a făcut un denunţ împotriva procurorului Mihăilă, am fost chemat la DNA şi întrebat dacă am primit acele informaţii. Am confirmat că le-am primit, dar nu le-am folosit. Nu mai am acele hârtii, pentru că nu aveam de ce le păstra”.
Finii şi-au denunţat naşul
Savu se referă la procesul în care Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploieşti, este judecat, printre altele, pentru două fapte de abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Soţii Claudia şi Iulian Tănase, fini ai lui Bădescu, sunt denunţători ai acestuia, dar şi cei prin care naşul a derulat afaceri în perioada în care a deţinut funcţia de primar, dar şi anterior, pe când era senator. Iulian Tănase este, conform procurorilor DNA, persoana pe numele căreia Iulian Bădescu (foto) a trecut acţiunile firmelor sale şi prin intermediul căreia a continuat să deruleze afaceri.