Președintele ALDE Constanța, senatorul Ion Popa, consideră că “îngrijorările”cu care Comisia Europeană privește modificările la legile justiției sunt nejustificate, considerând că termenul ”preocupare” ar fi fost mai potrivit. Indiferent de mesajul Comisiei Europene, parlamentul ALDE dă dreptate ministrului Justiției, Tudorel Toader, opinând că modificările legilor justiției erau necesare pentru profesionalizarea marilor parchete și stabilitatea sistemului.
Mulțumit că ministrul Justiției a promovat Ordonanța care modifică legile justiției, senatorul ALDE Ion Popa susține că prin actul normativ se clarifică unele aspecte în privința funcționării justiției.„Promovarea procurorilor s-a efectuat sărindu-se niște etape. Se lua un procuror de pe lângă o instanță inferioară, se ducea la marile parchete, obținea o delegare. Aceste lucruri nu trebuie să se mai întâmple. Pentru că, pe de o parte se creează o instabilitate în sistem și, pe de altă parte, trebuie să profesionalizăm la cel mai înalt nivel marile parchete. Dacă un procuror care vrea să promoveze de la Judecătorie, Tribunal, la Curtea de Apel trebuia să parcurgă niște etape, la marile parchete se luau procurori fără a mai respecta acest traseu”, a declarat senatorul ALDE, Ion Popa, într-o conferință de presă.
Parlamentarul susține că, existând și procurori care au respectat procedurile și condițiile de vechime, nu se pune problema ca DNA să rămână fără procurori, dosarele putând fi relocate sau instrumentate de alte parchete. Ion Popa nu crede însă că modificarea vechimii se poate aplica retroactiv. “Din câte știu există un principiu de drept. Că legile nu se aplică retroactiv. Condițiile de vechime nu au cum să se aplice retroactiv, e părerea mea. Modificarea vechimii nu cred că se poate aplica retroactiv, în schimb dacă nici măcar vechimea aia pe care o prevedea fosta lege nu a fost respectată atunci evident că lucrurile trebuie puse pe făgașul normal. Delegările s-au făcut în baza unor solicitări venite din partea șefilor de parchete.”
Senatorul ALDE Ion Popa nu s-a arătat impresionat de mesajul Comisiei Europene după aprobarea Ordonanței 92. “Am văzut și eu ce a spus domnul Timermans, că privește cu îngrijorare modificările la legile justiției. E foarte bine că urmăresc cu îngrijorare, eu aș fi folosit un alt termen. Aș fi zis preocupare, dar e treaba dânșilor cum își formulează declarațiile. E foarte bine că se întâmplă lucrurile astea”, a comentat parlamentarul. Ion Popa a ținut să sublinieze că ministrul Justiției s-a pus de acord cu Comisia de la Veneția, remarcând că de fapt la Comisia Europeană “sunt anumite preocupări ingrijorătoare în legătura cu nerespectarea unor dispoziții ilegale.”