Un senator PSD i-a trimis lui Iohannis o scrisoare de mulțumire

Senatorul PSD, Vasile Toma, i-a trimis lui președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă prin care îi mulțumește că a promulgat legea prin care Iașul devine capitală istorică a României.

”Pe data de 14 ianuarie a.c., v-am auzit cum declarați: "Cultura este cea care ne unește".

Și nu pot, domnule Președinte, să nu rezonez cu dumneavostra la această afirmație. Într-adevăr, cultura este cea care ne unește, așa cum tot cultura este cea care reprezinta cristalizarea istorică și identitară a unei națiuni și a unui stat. Fără istorie, fie individ, fie națiune, nu există identitate. Nu există cultură. Nu există nimeni și nimic. Din aceste considerente și altele care sunt cuprinse în expunerea de motive, sunt unicul autor și inițiatorul Propunerii legislative pentru declararea municipiului Iaşi "Capitală istorică" a României, propunere devenită Legea 361/27.12.2018, promulgată prin Decretul nr:1310/27/12/2018.

În spiritul etic și moral care cred că este necesar mai ales în cazul nostru, al celor care reprezentăm cetățenii României în instituțiile cheie ale statului român și al respectului cuvenit muncii și efortului depus de către fiecare dintre noi, consider că la fel de important este, domnule Președinte, să îi menționez și pe ceilalți colegi ai mei care au rolul de co-inițiatori ai acestui Proiect, și anume:

Benea Adrian-Dragoș - senator PSD;

Lupu Victorel - senator PSD;

Pănescu Doru-Adrian - senator PSD;

Smarandache Miron-Alexandru - senator PSD;

Axinte Vasile - deputat PSD;

Cîtea Vasile - deputat PSD;

Ciuhodaru Tudor - deputat PSD;

Dunava Costel Neculai - deputat PSD;

Floroiu Ionel - deputat PSD;

Gavrilă Camelia - deputat PSD;

Ilişanu Claudiu-Augustin - deputat PSD;

Macovei Silviu Nicu - deputat PSD;

Şotcan Theodora - deputat PSD;

Şova Lucian - deputat PSD;

Vlase Petru Gabriel - deputat PSD

Stimate domnule Președinte,

Conform programului dumneavoastră public, în data de 23 ianuarie a.c., veți fi prezent cu o zi mai devreme față de data oficială a manifestărilor care vor fi organizate la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, la Palatul Culturii, la o acţiune prin care doriți să marcați declararea municipiului Iaşi drept "Capitală Istorică" a României, totodată, urmând să depuneți coroane de flori la Biserica Trei Ierarhi, acolo unde se află mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În calitate de autor si inițiator al acestei legi țin, domnule Președinte, să vă mulțumesc pentru actul de promulgare a acesteia. Așa cum spuneam mai sus, este nu doar etic și moral, ci și o dovadă de respect să recunoaștem acțiunile celorlalți, atunci când acestea le aparțin de drept și când, de asemenea, fiecare își cunoaște rolul, locul și contribuția în cadrul acestora.

De asemenea, vă mulțumesc pentru interesul, de altfel mai mult decât justificat, față de noi, ieșenii. Sunt sigur că ospitalitatea care ne caracterizează și pentru care suntem recunoscuți, față de oricine ne "calcă pragul", indiferent de alte aspecte și intenții ce pot fi puse la îndoială sau pot fi discutabile, nu va lipsi nici de această dată!

Însă, nu pot, domnule Președinte, să nu vă transmit pe această cale că mă aștept ca interpretarea și recunoașterea acestui eveniment (pentru că da!- această lege este un eveniment, cel puțin pentru noi, ieșienii) sa fie făcută de către dumneavoastră cu o măsură etică și morală....puțin mai mult diferită de înțelesul comun.

Astfel, ca să ne păstrăm în spiritul celor sărbătorite în fiecare 24 ianuarie al anului, ocaua dumneavoastră nu poate fi, cred, mai mică decât a noastră, a celorlalți. Căci, domnule Președinte, dacă măcar din istoria noastră națională și din pildele și învățăturile înaintașilor noștri nu învățăm, înseamnă că între vorbele frumos ticluite și faptele atât de reclamate cândva este o mare prăpastie. De altfel, așa cum se spune și se și dovedește, cine nu învață din istorie și greșelile înaintașilor, este condamnat să le repete.

Ieșenii vă așteaptă cu ospitalitate, domnule Președinte.

Personal, vă urez "Bine ați venit!" și sperăm că atenția acordată Municipiului nostru să nu fie una sporadică, repetabilă o dată, să zicem, la aproape 4 ani.

Spre deosebire de dumneavoastră, pe noi, pe mine, ne interesează și mă interesează zilnic. Dovadă și Legea la care am făcut referire mai sus și care reflectă munca și interesul real al meu și al colegilor mei care m-au susținut în acest demers.

În incinta Palatului Culturii din Iași sau în afara acestuia, pe data de 23 ianuarie și în orice altă zi de aici încolo, eu și colegii mei vom fi mândri că am reușit să redăm Iașiului, pe cale legislativă, ceea ce de fapt îi aparținea pentru că, pana la această lege, în sufletul nostru ieșean conștientizam de la 1859 că respirăm și muncim să ne clădim viitorul în ”Capitala istorică a României”. Indiferent de cine, de ce și când își arogă, prin excludere, drepturile.

Vă mulțumesc.

Cu deosebit respect,

Senator Vasile Toma

Circumscriptia electorală Iași”, a scris Vasile Toma pe pagina personală de Facebook.