Senatorii jurişti discută, miercuri, despre posibilitatea excluderii Preşedintelui României din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Potrivit proiectului iniţiat de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai ÎCCJ vor fi numiţi de ÎCCJ dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani. În prezent, ei sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea CSM. De asemenea, revocarea va fi făcută tot de ÎCCJ, şi nu de Preşedinte.
De asemenea, Procurorul General, prim-adjunctul şi adjunctul lui, procurorii-şefi al DNA, DIICOT şi adjuncţii acestora precum şli procurorii şefi de secţie ai acestor parchete vor fi numiţi de CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. În prezent, numirile sunt făcute de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.
Comisia juridică a Senatului ar urma să dezbată şi proiectul de lege pentru graţierea. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este aşteptat să trimită Parlamentului propunerile sale. La acest proiect de lege, senatorul PSD Şerban Nicolae a depus o serie de amendamente, care prevăd, printre altele, că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar şi pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani; parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de patru ani. Ulterior, el a anunţat că ar fi dispus să îşi retragă amendamentele dacă nu există susţinere pentru ele.
Şi senatorii UDMR Csaszar Karoly Zsolt şi Tanczos Barna au adus un amendament prin care propun ca pedepsele pentru fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals informatic să fie graţiate, în timp ce în forma iniţiatorului acestea erau exceptate de la graţiere.