Senatul numește procurorul-șef DNA, conflictul de interese se prescrie în 3 ani - proiecte în Parlament

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, poreclit „deputatul-mitralieră”, a depus în Parlament, alături de alți zeci de parlamentari PSD, două propuneri legislative prin care Președintele României este eliminat din procedura de numire a șefilor ÎCCJ, DNA și DIICOT, iar faptele de conflict de interese și incompatibilități se prescriu la trei de la producerea acestora.

Un număr de 40 de deputați și senatori PSD au depus în Camera Deputaților, pe 18 decembrie, o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Inițiatorul proiectului este deputatul Cătălin Rădulescu. Acesta a devenit cunoscut după ce a afirmat, în contextul protestelor de la începutul anului referitoare la OUG 13, că are acasă o mitralieră de la Revoluție și este gata să iasă să tragă pentru a apăra statul.

  • Potrivit proiectului de lege, numirea și revocarea din funcție a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) se vor face de către Senat, la propunerea Ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În acest moment, legea prevede că șeful ÎCCJ este numit și revocat de către Preşedintele României, la propunerea CSM.
  • De asemenea, propunerea legislativă prevede că Procurorul General al României, procurorul-șef al DNA și procurorul-șef al DIICOT vor fi numiți și revocați tot de către Senat, la propunerea Ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. În prezent, legea prevede că Procurorul General și șefii DNA și DIICOT sunt numiți și revocați de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, numirile trec la Senat pentru că acest for „exercită un mandat de reprezentativitate dat de popor ca deținător al suveranității naționale", iar propunerea candidatului trebuie să aparțină ministrului Justiției „ca reprezentant al ministerului care veghează la respectarea puterii judecătorești ca una dintre cele trei puteri statale fundamentale".

Integritate

Alți 103 deputați PSD, alături de un deputat independent și un deputat al minorităților naționale au depus în aceeași zi, pe 18 decembrie, tot în Camera Deputaților, un proiect inițiat de același demnitar Cătălin Rădulescu: o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative

  • Potrivit propunerii legislative, „faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor"

În expunerea de motive se arată că iniţiatorii propun introducerea unui termen de prescripţie a faptelor ce determină existenţa conflictului de interese sau stării de incompatibilitate, având în vedere că şi în materie mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituţie juridică, mai precis prescripţia răspunderii penale. „De asemenea, nu este nici moral şi nici legal ca aceste fapte să fie imprescriptibile", mai spune iniţiatorul.