Parlamentarii vor să scape de arestul preventiv. Senatorii au modificat, ieri, prin vot secret, amendamentul la Codul Penal și la cel de Procedură penală care se referă la măsurile preventive
După ce deja zeci de parlamentari au făcut spectacol ieșind încătușați din sediul instanțelor sau al DNA, parlamentarii au găsit o soluție. Mai întâi, senatorul PSD Șerban Nicolae a depus un proiect legislativ de modificare a Codului de Procedură penală prin care dorea ca cei acuzați de fapte de corupție să nu mai fie încătușați. Ieri, plenul Senatului a aprobat modificarea amendamentului la Codul Penal și cel de Procedură penală prin care „măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”, înlocuind sintagma de „suspiciuni rezonabile” din actuala lege.
Amendamentul a fost semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Donțu și Ioan Chelaru (PSD), după ce săptămâna trecută legea a primit raport de admitere în Comisia juridică.
Astfel, senatorii au modificat alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede că „măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă «suspiciunea rezonabilă » că o persoană a săvârșit o infracțiune”. Noua formulă adoptată ieri de senatori este: „măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală”.
Arestul preventiv, o excepție
Cei trei senatori care au inițiat amendamentul susțin, potrivit expunerii de motive, că în vechiul Cod de Procedură penală, măsura arestării preventive față de un acuzat putea fi luată numai „dacă sunt probe sau indicii temeinice că a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală”.
Senatorul PSD Ioan Chelaru a spus că susține acest amendament dintr-o serie de considerente, „care nu țin doar de penal”. „Aici discutăm de una dintre valorile fundamentale ale omului - libertatea. Un minut privat cineva de libertate pentru suspiciune rezonabilă nu poate fi evaluat niciodată de nimeni, nici măcar în fața lui Dumnezeu. (...) Am observat că fiecare procuror sau judecător are propria suspiciune rezonabilă”, a susținut Chelaru.