Semne de întrebare legate de siguranța votului prin corespondență

Sursa foto: Arhiva EVZ

Primul tur al alegerilor pentru viitorul președinte al României se va desfășura duminică, 10 noiembrie, la nivel national. Pentru câteva zeci de mii de alegători, cei care au ales să voteze prin corespondență, scrutinul a început deja din momentul în care au început să trimită plicurile sigilate cu buletinele de vot. Deși mai sunt câteva zile până când plicurile vor fi deschise, reprezentanții Autorității Electorale Permanente se văd obligați să dea explicații legat de siguranța acestui tip de vot. Aceasta, după ce un român din Marea Britanie a postat un filmuleţ în care arată că autocolantul cu menţiunea „Votat“ se poate dezlipi şi lipi, din nou, într-o altă căsuță.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a explicat că fraudarea votului prin corespondență este aproape imposibil de realizat. Potrivit acestuia, autocolantele cu mențiunea „Votat“ nu pot fi dezlipite de pe buletinele de vot prin corespondență fără ca hârtia să se deterioreze. El a făcut și o demonstrație în acest sens, exprimându-și îndoiala cu privire la veridicitatea unui astfel de experiment.

Președintele AEP a arătat că instrucțiunile pe care le-a primit fiecare alegător ce a optat pentru votul prin corepondență stabilesc felul în care trebuie aplicat autocolantul, iar cei care nu le respectă își pot anula votul, dacă hârtia sau stikerul se deteriorează.

În acest context, Constantin- Florin Mitulețu-Buică a arătat că toate plicurile sigilate care au ajuns în țară sunt depozitate în urne speciale, păzite, și vor fi  deschise pe 10 noiembrie, la ora 21.00, când se încheie procesul de votare, în întreaga țară.

„Plicurile cu buletinele de vot primite din străinătate sunt colectate în urne speciale, în trei secții arondate Biroului Electoral nr. 48, pentru secțiile de votare din străinătate. Ele sunt ținute sub pază asigurată, conform legii, de Jandarmerie până în data de 10 noiembrie, la ora 21.00, când se încheie procesul de votare. În acel moment, conform procedurii, plicurile sunt deschise iar buletinele de vot primite din străinătate sunt numărate“, a explicat pentru Evenimentul Zilei Constantin Mitulețu-Buică.

Mitulețu-Buică a subliniat că în secțiile de votare vor fi și observatori independenți care vor urmări procesul de votare și vor putea să sesizeze neregulile pe care le vor observa.

2.o00 de români și-au ales deja președintele

Pentru românii care trăiesc în afara granițelor României și care doresc să participe la alegerile prezidențiale, votul prin corespondență a fost o opțiune de luat în calcul pentru a evita cozile imense de la secțiile de votare. Cu toate acestea, raportat la numărul total de alegători stabiliți peste hotare, numărul celor care s-au înregistrat pe site-ul votstrainatate.ro și au solicitat să voteze prin corespondență a fost relativ mic, 41.003 persoane.

Dintre cei care au optat să voteze prin corespondență, aproape 20.000 au trimis deja plicurile în care și-au exprimat opțiunea pentru primul tur. Alte 2.000 de persoane transmis plicurile și pentru cel de-al doilea tur, chiar dacă alegerile nu s-au ținut și nu se știe care sunt cei doi candidați ce vor merge mai departe. În cazul celor care au ales deja, votul este o loterie și va fi validat doar dacă au ghicit și au aplicat autocolantul „Votat“ pe unul dintre cei ajunși în această etapă, a precizat președintele AEP, Constantin Mitulețu.

Conform calendarului electoral stabilit de AEP, plicurile cu opțiunile pentru turul 1 de scrutin trebuie să ajungă la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până pe 7 noiembrie 2019. Pentru turul II, data limită este 21 noiembrie 2019.