„Semnătura” lor: spuma din extinctoare. Hoții care au speriat milionarii vestului

Ani întregi au fost căutați, în timp ce adunau averi colosale și locuiau în vile luxoase, lângă Timișoara. Până în acest moment, din estimările anchetatorilor, prejudiciul depășește 500.000 de euro

Au dat lovituri la case de milionari, au furat bijuterii de sute de mii de euro, au spart firme din care au furat seifuri cu totul. Seria jafurilor a început în 2013. Până ieri, când peste 100 de polițiști au percheziționat 45 de adrese, și au dus la audieri persoanele suspecte.

Procurorul de caz arată că hoții dădeau spargerile numai după ce filau locațiile, strângeau informații despre victime, atrăgeau de partea lor prieteni ai acestora, menajere etc. Astfel, aflau ce era în seifuri și când proprietarii plecau de acasă.

Printre victimele grupării se numără Jabri Tabrizi, patronul unei rețele de case de schimb valutar, mai mulți patroni arabi, afaceristul Andrei Petrișor, alți milionari din zonă.

Anchetatorii nu exclud că această grupare l-ar fi jefuit pe Petru Lupașc, fostul șef al Fiscului din Oțelu Roșu, de 400.000 de euro și bijuterii, bunuri luate cu seif cu tot, deși acesta cântărea o tonă.

Într-o bijuterie din Timișoara au intrat prin peretele unui magazin secondhand vecin. Luna trecută, când au prădat un magazin din centrul Timișoarei care vindea doar bijuterii de platină cu diamante, au intrat pe ușa principală. Din showroom-ul Altex, hoții au plecat cu smart tv-uri și telefoane, plus 50.000 de lei din seif, iar de la sediul Fan Courier au luat seiful de 500 de kilograme cu 600.000 de lei. „Gruparea se concentra doar asupra unor locații în care aveau certitudinea că sunt depozitate sume mari de bani (de ordinul zecilor și sutelor de mii de euro) sau obiecte de mare valoare (bijuterii, lingouri de aur)”, arată procurorul de caz.

Cum ștergeau urmele

În toate cazurile, gruparea acționa în cel mult patru minute, plecând înainte să ajungă poliția după declanșarea alarmei. Hoții foloseau mașini cu numere false, purtau cagule și mănuși, iar la final pulverizau spumă din extinctoare, ca să nu lase urme.

În prealabil, opreau sistemele de alarmă ale locațiilor, iar la plecare luau hard-urile cu imaginile surprinse de camerele de supraveghere. Se pare că aceeași grupare a spart primăria din Sacoșu Turcesc, unde, cu câteva zile înainte, au reorientat camerele video stradale, ca să nu fie văzuți.

Dădeau spargeri în serie

Nu de puține ori, hoții dădeau „lovituri” în serie. „Ca exemplu, în intervalul 1 – 2 februarie 2017, membrii grupării au sustras mai multe seifuri de la punctele de lucru ale mai multor CAR-uri din Timiș, iar în noaptea de 12 spre 13 februarie 2017 au sustras mai multe case de bani din incinta mai multor localuri aparținând unor societăți de pariuri sportive din Arad”, arată anchetatorii.