Ministrul Sănătății ,Alexandru Rafila, a recunoscut că peste 15.000 de medici au părăsit România și au plecat în alte țări. Acesta a declarat că specialiștii trebuie păstrați cu salarii mai mari, dar și cu condiţii mai bune de confort profesional.
Alexandru Rafila participă la reuniunea la nivel înalt privind sănătatea şi migraţia în Regiunea Europeană a OMS, eveniment organizat de Biroul Regional pentru Europa al organizaţiei la Istanbul, Turcia.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, la întâlnire se află miniştri de resort din Regiunea Europeană, experţi internaţionali, organizaţii partenere şi state din Regiunile OMS Africa şi Estul Mediteranei. Evenimentul are ca scop coordonarea şi integrarea acţiunilor guvernelor, ale societăţii civile şi ale comunităţii internaţionale privind acordarea asistenţei umanitare şi de sănătate refugiaţilor şi migranţilor.
Rafila a declarat că oamenii au nevoie aces la serviciile de sănătate, mai ales în situația dificilă cu care se confruntă toate țările. Acest lucru este posibil doar dacă există specialiști în România, inclusiv în zonele mai puţin dezvoltate. Oficialul a mărturisit că foarte mulți medici au plecat în străinătate, iar autoritățile trebuie să găsească o metodă pentru a îi păstra aici.
Medicii români au plecat din țară
"Peste 15.000 de medici au emigrat în alte ţări după aderarea României la Uniunea Europeană. În plus, au emigrat şi alţi profesionişti din sistemul sanitar. Eu cred că trebuie să acţionăm în două direcţii atunci când vorbim de resursa umană din sistemul sanitar. Pe lângă creşterea veniturilor acestei categorii, trebuie asigurate condiţii de confort profesional care să facă eficientă activitatea medicală, iar aceasta din urmă este esenţială pentru a menţine în ţară profesioniştii sistemului”, a declarat Rafila.
În a doua parte a panelului, Alexandru Rafila a explicat măsurile pe care Guvernul României le-a luat pentru accesul la servicii de sănătate al refugiaţilor din Ucraina. Ministerul Sănătăţii se va asigura ca aceștia să nu aibă tuberculoză, HIV sau alte boli crunte. Ministrul a promis înțelegere și sprijin pentru toți ucrainenii.
Cetăţenii ucraineni care ajung pe teritoriul României vor avea drepturi egale la serviciile medicale. Răniții din Ucraina vor beneficia de 3.300 de paturi în spitale din toate judeţele ţării. Ministerul Sănătății a mai pus la dispoziție servicii complete de vaccinare şi asistenţă de medicină dentară.