Consiliul Judeţean al Elevilor din Constanţa, una din cele mai active organizaţii ale elevilor din ţară, trage un semnal de alarmă, la începerea noului an şcolar, asupra lipsei de interes manifestată de guvernanţi faţă de educaţia românească.
Liderii elevilor constănţeni atrag atenţia, într-o scrisoare deschisă, asupra subfinanţării învăţământului şi „dispreţul” factorilor de decizie pentru educaţie. “Chiar dacă guvernul era obligat prin Legea Educaţiei Naţionale şi prin Pactul Naţional pentru Educaţiei să acorde un procent de 6% din PIB pentru educaţie, în bugetul pentru anul 2014 au fost acordaţi doar 3,1% din PIB. Chiar dacă România şi-a asumat, atât la nivel naţional cât şi internaţional, că va finanţa corespunzător educaţia, începând cu anul 2008 procentul din PIB alocat educaţiei se află într-o continuă scădere” se arată în scrisoare.
România, “fruntaşă” la abandonul şcolar şi analfabetism
România se află printre ţările cu cea mai crescută rată a abandonului şcolar, 17,4%. Reprezentanţii CJE Constanţa fac referire la perioada 2005-2008, caracterizată de o uşoară creştere a finanţării educaţiei şi de o scădere a abandonului şcolar. “Perioada de după 2008 este însă marcată de o creştere profundă a abandonului şcolar, relaţia dintre subfinanţarea educaţiei şi abandonul şcolar fiind vizibilă”. O altă problemă gravă în prezent, care se află în strânsă legătură cu subfinanţarea, “este rata analfabetismului funcţional, care în România este de peste 40%, ţara noastră clasându-se astfel pe locul 2 la analfabetism la nivelul Uniunii Europene, după Bulgaria”.
“Promovarea mediocrităţii în învăţământul preuniversitar”
Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa avertizează că prin ultimele măsuri luate, “prin care tinerilor care nu au promovat examenul de Bacalaureat le va fi permis accesul în univeristăţi se produce o răsturnare a sistemului de valori în rândul elevilor, care duce la promovarea mediocrităţi în învăţământul preuniversitar”. Elevii constănţeni revin şi cu alte probleme actuale ale învăţământului. “Decontarea parţială a navetei elevilor, lipsa transparenţei în procesul de luare a deciziilor, lipsa consultării elevilor, gradul ridicat de corupţie din învăţământ, salariile precare ale cadrelor didactice, lipsa de atragere a fondurilor nerambursabile destinate educaţiei, lipsa echităţii din sistem, etc”
Ministerul Educaţei, vinovat pentru lipsa manualelor
“Nu în ultimul rând, acesta este al doilea an şcolar la rând când elevii din clasele a I-a şi a II-a nu vor avea manuale pe bănci, la începerea cursurilor”, amintesc reprezentanţii CJE Constanţa “Considerăm ca vinovatul acestei situaţii este Ministerul Educaţiei Naţionale, care a organizat o licitaţie care a ridicat semne de întrebare asupra corectitudinii. În acest moment, calendarul este decalat cu cel puţin 60 de zile, deci cel mai devreme elevii vor primi manualele pe 15 noiembrie. De asemenea, nici elevii din clasele a XI-a şi a XII-a nu beneficiează de manuale gratuite, în ciuda prevederilor din Legea Educaţiei Naţionale”.
Radu Mazăre, cercetat penal la sesizarea elevilor
Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa este organizaţia care l-a dat în judecată pe primarul Radu Mazăre pentru încălcarea legii Educaţiei . “Nu mai pot eu de legea voastră” a fost răspunsul primarului Constanţei care s-a ales astfel cu dosar penal pentru abuz în serviciu, după ce a refuzat să subvenţioneze, parţial, transportul în comun pentru toţi elevii. Tot CJE Constanţa a organizat, în ultimii doi ani, mai multe proteste de stradă împotriva primarului Radu Mazăre dar şi împotriva Ministerului Educaţiei sub sloganul “Educaţia salvează Naţia”.