Reintegrarea pe piaţa muncii a foştilor deţinuţi - subiect al Conferinţei Internaţionale EUROMET care a reunite în aceste zile la Bucureşti peste o sută de experţi în domeniul detenţiei din Europa.
"Cea mai mare problemă a sistemului penitenciar românesc o reprezintă rata mare de recidivă a celor care se eliberează.", a declarat Camelia Tancău, preşedintele Centrului Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană (CRED), în cadrul Conferinţei Internaţionale EUROMET-"Metode inovatoare pentru reabilitarea socială a deţinuţilor", ale cărei lucrări s-au încheiat azi la Bucureşti. "Aproximativ 60% dintre cei care ies din penitenciar comit o nouă infracţiune în mai puţin de trei ani iar până la 80% revin în penintenciar la un moment dat. Cei mai mulţi sunt tineri cu vârste mai mici de 30 de ani. Comparativ cu sistemele din alte ţări europene, România are cele mai slabe rezultate la capitolul reinserţie", a declarat Camelia Tancău, preşedintele CRED.
"Soluţiile pentru o bună inserţie socială a persoanelor condamnate au ieşit de multă vreme din stricta responsabilitate a sistemelor de executare a pedepselor, fie că vorbim de penitenciare sau probaţiune(...)Totuşi, o parte a soluţiei poate fi şi în mâinile noastre, ale dumneavoastră, ale fiecăruia dintre noi, pornind de la primul gând generat doar la auzul cuvintelor: deţinut, delincvent, persoană condamnată", a declarat Iulia Cărbunaru, directorul Direcţiei de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei. Oficialul MJ a mai arătat că "reinserţia socială a deţinuţilor prezintă relevanţă nu doar pentru noi cei care studiem sau contracarăm cauzele şi consecinţele comportamentului infracţional ci este o temă generată de realitatea cetăţii pe care o observăm, zi de zi, şi faţă de care nu putem rămâne indiferenţi". La evenimentul care a avut loc în perioada 25-29 septembrie la Bucureşti, au fost prezenţi peste o sută de experţi în domeniul detenţiei din Franţa, Olanda, Belgia, Danemarca, Polonia, Slovenia, Finlanda şi România. Au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi ai Ministerului Muncii pentru a discuta despre noi metode de integrare pe piaţa muncii a foştilor deţinuţi. În cadrul conferinţei s-a discutat în special de două modele de practică care ar putea fi implementate în România, cel belgian şi cel danez. Belgia are cel mai bun sistem de protecţie a minorilor delincvenţi. "Ei lucrează foarte mult cu măsuri educative, există tribunale speciale pentru minori şi nu există pedepse pentru minorii delincvenţi decât pentru cei care comit crime foarte grave. Danemarca este sistemul de referinţă pentru majori pentru că ei merg pe principiul responsabilizării deţinuţilor şi normalizării vieţii lor în penitenciar. Aceştia îşi gestionează singuri viaţa acolo, primesc un buget pe care îl administrează cum doresc, îşi gătesc singuri, sunt responsabili de modul în care arată camera lor şi aşa mai departe, a mai spus preşedintele CRED. Conferinţa face parte din proiectul "Tranziţia spre libertate prin Centre regionale de Incluziune Socială", în care sunt incluse penitenciare din întreaga ţară, încă din 2009 . Peste 4000 de persoane private de libertate participă la cursuri de specializare în diverse meserii, invaţă să-şi facă un CV, participă la târguri de joburi organizate special pentru cei care urmează să se elibereze.