Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale pentru că vulnerabilizează statul, aduce prejudicii economiei şi creează dezechilibre în societate şi frustrări, a declarat, joi, directorul Serviciul Român de Informaţii (SRI), George Maior, la prezentarea raportului de activitate al DNA pe anul 2013.
"Dincolo de faptul că SRI este o instituţie pivot a securităţii naţionale, noi avem o cooperare deosebită cu DNA pentru că, şi la nivel de lege dar şi în felul în care percepem noi securitatea naţională, corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Să ne înţelegem foarte clar asupra acestui aspect. Este o ameninţare pentru că vulnerabilizează statul, aduce prejudicii economiei, creează dezechilibre în societate şi frustrări şi prin aceasta securitatea naţională a statului este ameninţată. Priviţi şi la regiune, priviţi în jur, unii au observat acest lucrul - revolte ale populaţiilor datorate şi unor sisteme profund corupte", a afirmat Maior. Despre activitatea DNA El a admis că sunt şi alte cauze geopolitice, dar că aceasta este o cauză în ceea ce priveşte multe evenimente care se întâmplă, uneori chiar la graniţa României. "Dacă ţara noastră este o ţară stabilă din punct de vedere al esenţei statului, acest lucru se datorează şi activităţii DNA. Este o latură, o lumină nouă pe care vreau să o aduc aici în discuţie pe linia anticorupţiei şi altor instituţii bineînţeles", a subliniat şeful SRI. "Profeţiile despre încetinirea activităţii DNA, nu s-au adeverit" George Maior a felicitat noua echipa de conduce a DNA şi procurorii pentru menţinerea ritmului şi creşterea cantităţii şi calităţii abordărilor acestei instituţii pe linia anticorupţie.
"Profeţiile despre încetinirea activităţii DNA, despre slăbirea activităţii DNA şi activităţii anticorupţie în general făcute de unii nu s-au adeverit, dimpotrivă, vedeţi foarte bine chiar un progres calitativ şi cantitativ în activitatea acestei instituţii", a mai spus şeful SRI. 1.000 de informări către DNA Directorul Serviciul Român de Informaţii (SRI), George Maior, a declarat joi, la prezentarea Raportului de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că anul trecut au fost transmis peste 1.000 de informări către DNA.
'SRI consideră prioritară cooperarea cu DNA pe această dimensiune. Desigur avem şi alte ameninţări la adresa securităţii naţionale. Fără să intru foarte mult în statistică, care nu exprimă întotdeauna calitatea unei cooperări, vreau să vă spun că anul trecut am transmis peste 1.000 de informări către DNA, jumătate la DNA central, jumătate către structurile teritoriale, care cred că au ajutat foarte mult activitatea acestei instituţii pe linia combaterii corupţiei', a afirmat Maior. Despre presiunile publice: "Există forţă instituţională" Referitor la presiunile publice, şeful SRI a spus că există forţă instituţională pentru a rezistat în faţa acestora. "Şi noi putem remarca acest lucru (n.r. de presiuni publice) când se abordează zone pe care eu le-am denumit odată inexpugnabile, fie din economie, fie din politic. Te poţi aştepta la o anumită retorică, suntem obişnuiţi cu ea, nu e nicio problemă. Cred că avem forţa instituţională bazată şi pe resursa umana foarte bună şi pe concepţia profesională şi neutră asupra activităţii noastre să rezistăm acestor tipuri de presiuni şi chiar să nu ne plângem de ele", a susţinut şeful SRI. "Respectăm această instituţie" George Maior a precizat că este convins că şi la bilanţul pe 2014 se va remarca o creştere cantitativă şi calitativă, şi că emite această proiecţie luând în considerare deja ceea ce s-a făcut în primele luni ale anului.
"Respectăm această instituţie, respectăm independenţa ei şi cred că are un rol vital în evoluţia statului român spre modernitate, forţă şi un exemplu în această regiune complicată a Europei", a mai spus Maior.