Tribunalul Bucureşti a respins astăzi recursul procurorilor cu privire la cercetarea lui Vasile Dima, în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, în care au murit cinci bebeluşi, alţi şase nou-născuţi prematur suferind arsuri.
Vasile Dima, şeful Serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti este cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu. Procurorii au făcut recurs în decizia Judecătoriei Sectorului 6 de a-l cerceta în stare de libertate.
Procurorii au precizat că dacă Vasile Dima şi-ar fi instruit colegii, copiii ar fi avut o şansă.
''Vasile Dima avea obligaţia de a reactualiza planurile de evacuare în caz de incendiu şi de a prelucra cu întregul personal aceste planuri, pentru a fi cunoscute şi puse în aplicare în caz de incendiu şi cea de testare a întregului personal asupra cunoaşterii normelor PSI. Că această atribuţie de muncă nu a fost îndeplinită, rezultă, de asemenea, din probele administrate în cauză. Este relevant sub acest aspect modul haotic în care au acţionat cadrele medicale aflate pe hol după izbucnirea incendiului (practic nu ştiau ce să facă, nu au avut niciun moment un reflex sau un gest de a se îndrepta spre sala unde practic bebeluşii ardeau), ceea ce denotă o totală lipsă de reacţie, determinată de lipsa instruirii pentru aceste situaţii. Coroborată această împrejurare cu absenţa documentelor care să dovedească efectuarea pregătirii de către inculpat, a personalului pentru caz de incendiu, ea reprezintă, de asemenea, un alt indiciu probatoriu care dovedeşte, în mod rezonabil infracţiunea de neglijenţă în serviciu şi în raport cu această obligaţie de muncă'', se arată în referatul Parchetului.
Avantajat de vârstă şi de starea precară de sănătate
La rândul său, Vasile Dima s-a apărat şi a declarat că el nici nu avea voie să intre în salonul de terapie intensivă a Maternităţii Giuleşti, unde a izbucnit pe 16 august incendiul care a dus la moartea a cinci bebeluşi şi la rănirea altor şase nou-născuţi. El a mai spus că nu era responsabil de verificarea aparaturii medicale. El a spus că existau contracte încheiate între spital şi firme specializate în acest sens.
După ce au ascultat ambele variante, magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis să menţină decizia Judecătoriei Sectorului 6, de a-l cerceta pe Vasile Dima, şeful Serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, în stare de libertate. Această decizie este definitivă.
"De 32 de ani, sunt singurul tehnician de acolo. Nu avem pază, aprovizionare. Mi le-au pus în cârcă pe toate. Nu am avut nicio picătură de probleme. Spitalul a mers excelent. Nu am nicio atribuţie pe linia verificării aparaturii medicale. Datorită blocării posturilor, nu am putut angaja un tehnician, ca să pot să-l instruiesc", s-a apărat Vasile Dima. Pe numele său, procurorii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Decizia instanţei de a menţine decizia anterioară, de cercetare în stare de libertate a lui Vasile Dima i-a nemulţumit pe procurori. În cadrul unui comunicat de presă, aceştia au precizat că "surprinzător, instanţa de judecată a efectuat o caracterizare a inculpatului aproape în termeni elogioşi, prin sublinierea vechimii sale în muncă, a absenţei antecedentelor penale, a atitudinii cooperante şi stabilităţii domiciliare şi manifestând compasiune pentru starea sa de sănătate, rezultată din actele medicale. Instanţa de judecată, prin această abordare, banalizează practic urmările deosebit de grave produse şi din cauza neglijenţei în serviciu a inculpatului".
La începutul acestei săptămâni, Judecătoria Sectorului 6 a decis cercetarea în stare de libertate a lui Vasile Dima, şeful Serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti: "Instanţa reţine că acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, are un domiciliu stabil şi a avut o atitudine cooperantă în faţa organelor judiciare. Totodată, reţine că inculpatul a fost angajatul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie «Prof. dr. Panait Sârbu» peste 30 de ani, are o vârstă înaintată, 68 de ani, şi o stare precară de sănătate", se arăta în motivarea Judecătoriei Sectorului 6, citată de Mediafax.
Asistenta de la Maternitatea Giuleşti rămâne în arest Între timp, asistenta Florentina Cârstea, în responsabilitatea căreia se aflau cei 11 nou-născuţi de la secţia de Terapie Intensivă din cadrul Maternităţii Giuleşti, rămâne în stare de arest.
Florentina Cârstea a fost arestată preventiv pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. În urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti, produs pe 16 august, în jurul orei 18.00, cinci bebeluşi au murit, iar alţi şase se află internaţi la Spitalul "Grigore Alexandrescu". Unul dintre aceştia este în stare gravă. Ultimul comunicat de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" arată că starea micuţilor este neschimbată.