Înalți funcționari publici, specialiști în achiziții publice, îl consultau pe Surdu de la RAAPPS în afacerile sale cu Statul. Georgian Surdu a fost prins cu două aparate de bruiaj și 9 telefoane în birou, dar nu a fost arestat de Tribunalul București.
Firma de consultanță prin care directorul RA-APPS Georgian Gabriel Surdu își derula afacerile este Devopia Consulting. Administratorul acesteia, Adrian Oancea, a primit 380.000 de lei pentru că „a pus umărul” la câștigarea licitației de 11 milioane de euro pentru modernizarea unor drumuri în comuna Ghergheasa din Buzău. Devopia Consulting este condusă de patru persoane, fiecare cu câte 25 procente. Societatea este administrată de Adrian Oancea , ceilalți acționari fiind Ioan Codrin Vulcu, Horia Marian Mărășoiu și George Bogdan Olaru.
Conflict de interese
Despre Ioan Codrin Vulcu am aflat că până în martie 2009 a deținut funcția de director în cadrul Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Conform declarației de avere, acesta deși era director funcționar de stat, oferea și consultanță financiară contra cost pentru cel puțin pentru alte 6 firme. Ultima „urmă” lăsată de Vulcu a fost în ianuarie 2010 când a ajuns director în cadrul Agenției pentru Serviciile Societății Informaționale (ASSI), instituţie subordonată Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei cu atribuții în implementarea şi operarea sistemelor informatice ce furnizează servicii destinate guvernării electronice.
Alte surse de finanțare
George Bogdan Olaru, celălalt acționar al Devopia Consulting, a fost până în martie 2012, director general adjunct în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Unitatea pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice (UCVAP). Și el, în timp ce trudea din funcția de director specialist pe achiziții publice, primea bani de la o altă firmă de consultanță, Dinco Consulting Invest dar era asociat și la Devopia Consulting, firma prin care directorul Georgian Surdu intermedia contracte publice de lucrări de zeci de milioane de euro.
Profit pe linie
Conform datelor de la Registtrul Comerțului, în 2013, Devopia Consulting nu avea niciun angajat. Cu toate acestea, a avut atunci un profit de 259.000 de lei. Un an mai devreme, în 2012, societatea a raportat un profit de 409.000 de lei. În ciuda acestor performanțe financiare, acest moment, firma Devopia este în lichidare.
DNA a cerut arestarea lui Surdu pentru că reprezintă un pericol, fiind specialist în a ”anihila” probe. În acest sens, în referat se arată că în biroul directorului RA-APPS, s-au găsit două dispozitive de bruiaj, pentru a-și proteja discuțiile ambientale și cele telefonice, de eventuale monitorizări ale DNA și SRI.
Specialist în bruiaje
De asemenea, au fost descoperite nouă telefoane mobile în biroul său de la RA-APPS, iar în mașina sa, alte trei telefoane mobile și un dispozitiv special, cu inscripția ”Gsm Box Protection Against Spy Phones”.
Potrivit DNA, în cursul lunii august 2013 Surdu i-a oferit suspectului Cristinel Marian Bîgiu, care era președintele Consiliului Județean Buzău, suma de 3.894.301.91 lei (878.222,47 euro), pentru ca firmele pe care le controla prin interpuși să obțină contractul ”Proiectarea şi execuţia modernizarea drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, jud. Buzău”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro). Suma negociată ca mită reprezenta 8% din valoarea contractului și urma să fie dată în mai multe tranșe, la momentul efectuării plăților către societatea executantă.
Partea Devopia
Potrivit documentelor prin care DNA cere arestarea preventivă a lui Surdu, „Vidan Popa Horaţiu Daniel, (directorul firmei de construcții controlate de Georgian Surdu, șeful RAAPPS, n.red.) deşi avea factură emisă către primărie ce viza lucrări de dirigenţie de şantier, posibil proiectare, primarul refuză să o plătească datorită neregulilor apărute. (...)Numitul Vidan Popa Horaţiu Daniel avea mare nevoie de acei bani deoarece trebuie să remită o sumă destul de mare și numitului Oancea Adrian, reprezentantul societăţii de consultanţă SC Devopia Consulting S.R.L., întrucât acesta l-a sprijinit în câştigarea acestei licitaţii, iar obligaţie financiară era destul de mare, de 380.000 de lei”.