Esper nu a specificat o cronologie exactă, tipurile de arme pe care Statele Unite le vor implementa și unde vor fi poziționate exact. „Aceste lucruri tind să dureze mai mult decât vă așteptați”, a spus domnul Esper.

O astfel de mișcare ar putea supara China și Coreea de Nord, două țări care s-au opus de mult timp desfășurării echipamentelor militare americane oriunde în apropierea granițelor lor și, cel mai probabil, ar încuraja anunța că Washingtonul se apropie periculos de a începe o nouă cursă a înarmărilor.

În 2018, Statele Unite au anunțat că se vor retrage din acordul Forțelor Nucleare, după acuzațiile potrivit cărora Rusia a evitat de mult tratatul, prin implementarea repetată a unor rachete cu rază medie, capabile să transporte încărcături nucleare. Vineri, Statele Unite au făcut pasul acest în mod oficial, după ce Rusia a declarat că va suspenda și ea regulile tratatului și va pregăti un răspuns „simetric”.

Acordul interzicea rachetele care puteau parcurge între 310 și 3,417 mile. Rusia a negat în mod repetat faptul că ar fi încălcat prevederile pactului.

Esper a avut grijă să declare că instalarea oricărei rachete americane în Asia va fi de natură „convențională și în spiritul prevederilor Tratatului cu pricina.

Angajamentul său de a instala rachete cu rază mai scurtă în Asia a dat aripi viselor Pentagonului în care și rachetele cu rază lungă de acțiune ar putea fi testate și dislocate, la rândul lor, în curând.

La doi pași de China, cu Coreea de Nord care testează noi rachete cu rază medie de acțiune, gestul Pentagonului nu este de natură să aducă mai multă liniște în zonă, cred mulâi specialiști.

Te-ar putea interesa și: