Cattani de Romania, invins de caracatita de la Interne

Cattani de Romania, invins de caracatita de la Interne

Procurorul Sintion a parasit sefia Directiei Generale Anticoruptie. Gestul sau ar fi fost determinat de urzelile unor chestori influenti din MAI.

Gestul sau a fost determinat de urzelile unor chestori influenti. Procurorul Marian Sintion a demisionat, ieri, de la sefia proaspat-infiintatei Directii Generale Anticoruptie (DGA) a Ministerului Administratiei si Internelor.

Oficial, acesta a anuntat intr-o conferinta de presa ca motivele demisiei sale au legatura cu activitatea institutiei la comanda careia s-a aflat si cu felul in care a interactionat cu alte structuri din componenta acesteia. Sintion a refuzat sa dea alte detalii, precizand ca "motivele au fost detaliate intr-un raport care va ajunge azi pe masa ministrului Vasile Blaga".

Surse din minister ne-au declarat insa ca la baza demisiei sefului DGA ar sta de fapt "urzelile" unor chestori influenti, deranjati de anchetele subordonatilor lui Sintion. "Directia Generala Anticoruptie are in lucru, nu numai la nivel informativ, ci si penal, "lucrari" care vizeaza aproape intreg "aparatul central" ce raspunde de Ordine Publica in Ministerul Administratiei si Internelor", au precizat sursele citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestora, in "topul" listei celor vizati s-ar afla chestorul principal Anghel Andreescu, secretar de stat, sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica din minister si prim-adjunct al ministrului (Andreescu este singurul secretar de stat din cei cinci pe care-i are ministerul pentru a conduce politia, jandarmeria, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, restul avand in subordine Administratia Publica si relatiile cu parlamentul).

Urmeaza chestorul principal Nicolae Berechet, secretar general al MAI, chestorul principal Pavel Abraham, seful Agentiei Nationale Antidrog, chestorul Constantin Manoloiu, seful Corpului de Control al MAI, generalul Costica Silion, seful Jandarmeriei Romane, precum si chestorul Petrica Vizitiu, directorul Directiei Resurse Umane a MAI.

Controlat de politisti cu dosare Aceleasi surse au precizat ca, la sedinta interna care a avut loc ieri, la minister, cu putin timp inainte sa-i prezinte demisia sa lui Blaga, Marian Sintion s-ar fi declarat nemultumit de suportul de care a beneficiat din partea MAI.

"MAI nu este pregatit, ca mentalitate si transparenta, sa aiba o unitate anticoruptie", ar fi spus Sintion, care ar fi adaugat apoi ca "grupul Andreescu-Abraham-Ma-noloiu a invins". "Ca principiu de viata, in MAI nu conteaza cine are dreptate, conteaza cine are putere", i-ar fi spus Sintion ministrului Blaga.

De fapt, nemultumirile lui Sintion sunt legate de faptul ca ministrul a dispus efectuarea mai multor controale la DGA, ce vizau contracte de achizitii sau parteneriate externe, derulate cu avizul ministrului.

Sintion a refuzat, de fiecare data, controalele, pentru ca nu avea incredere in integritatea membrilor echipei de control - majoritatea politisti in cadrul Corpului de Control al MAI, condus de Constantin Manoloiu.

De altfel, din prima echipa de control refuzata de Sintion facea parte si comisarul-sef Constantin Rotaru - seful Serviciului Control, Inspectie si Investigatii din cadrul Corpului de Control al MAI - anchetat de DGA pentru fals in declaratii.

CARIERA

A arestat clanul "Camatarilor"

Procurorul Marian Sintion are 32 de ani si a absolvit,  cursurile Facultatii de Drept "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Dupa numai jumatate de an este numit procuror de supraveghere Cercetari Penale in cadrul Parchetului Judecatoriei Constanta. Este avansat la Parchetul Tribunalului Constanta.

La numai cinci ani de la absolvirea facultatii, Sintion este "detasat" in Bucuresti, in cadrul Parchetului General. Aici se face remarcat drept anchetatorul care a trimis in spatele gratiilor temutul clan al "Camatarilor".

Drept urmare, in martie 2005, Sintion a fost numit director al Directiei Generale Anticoruptie din cadrul MAI. Pe langa sutele de politisti, jandarmi si pompieri care s-au ales cu dosare penale pentru coruptie, in ultimii doi ani, ofiterii DGA nu au finalizat  niciun caz care sa-l vizeze pe vreunul dintre "greii" ministerului. Ei au lucrat insa la dosarul fostului prefect de Iasi, trimis deja in judecata pentru coruptie, precum si la dosarul care-l vizeaza pe actualul sef al jandarmeriei, Costica Silion.

ANCHETA Ofiterii anticoruptie, cercetati de un politist cu dosar penal Comisarul-sef Constantin Rotaru, seful Serviciului Control, Inspectie si Investigatii, din cadrul Corpului de Control al MAI, a fost unul dintre cei trei ofiteri trimisi sa verifice activitatea sefului DGA, la sfarsitul lunii ianuarie anul acesta. Atunci, Marian Sintion nu i-a permis acestuia accesul in institutie si a apelat la intelegerea ministrului.

Motivul: comisarul-sef Rotaru si sotia sa, Cornelia, asistenta in cadrul Unitatii de Aviatie a MAI, erau anchetati de ofiterii anticoruptie intr-un dosar penal, pentru fals in declaratii. "Acest dosar a fost deja finalizat si va ajunge, in aceste zile, pe masa procurorilor", ne-au declarat surse din cadrul echipei de ancheta.

Locuinta de serviciu si vila la Slatina Constantin si Cornelia Rotaru au intrat in atentia anchetatorilor anul trecut. Potrivit surselor citate, in februarie 2005, cei doi au semnat declaratii notariale in care mentionau ca nu au detinut, nu detin si nici nu au instrainat nicio locuinta proprietate personala. In baza acestor declaratii, cei doi au putut sa cumpere din fondul locativ al ministerului apartamentul in care locuiau cu chirie in Bucuresti.

Anchetatorii au demonstrat insa ca declaratiile completate de sotii Rotaru erau false. Practic, cei doi au locuit in municipiul Slatina unde, in octombrie 1997, Cornelia a cumparat un teren in intravilan de 2.700 de metri patrati, pe strada Panselelor, numarul 32 A.

Pe acest teren, familia Rotaru si-a ridicat o vila (P·1·M), in suprafata construita de 133,40 metri patrati, suprafata utila 190 de metri patrati si, respectiv, suprafata desfasurata 228 de metri patrati.

"Cand au achizitionat apartamentul in care locuiau cu chirie, cei doi soti nu au mentionat in declaratiile notariale ca sunt inca proprietarii imobilului din Slatina. Faptele lor intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de fals in declaratii", sustin anchetatorii.

Cazul comisarului-sef Rotaru nu este singular. Ieri, procurorul Marian Sintion a precizat ca DGA are in lucru mai multe anchete privind averile angajatilor MAI.