În regiunea Mării Negre, în particular în România, Statele Unite vor roti mai multe forțe, a anunțat astăzi la București generalul James McConville în cadrul unei întâlniri la sediul MApN.
Generalul a arătat că regiunea Mării Negre este critică pentru securitatea și apărarea Europei, iar România este un aliat-cheie al Statelor Unite și NATO. El a mai arătat că discuțiile pe care le-a avut cu oficialii români au vizat numărul de soldați americani care urmează să fie dislocați suplimentar în România și locurile în care aceştia se vor afla, potrivit Radio România Actualități.
Dislocarea militarilor americani în România, în urma reconfigurării forțelor Statelor Unite în Europa în sprijinul consolidării puterii de descurajare și asigurare a aliaților de la flancul estic al NATO, a fost tema discuțiilor de la Ministerul Apărării Naționale.
Şeful Forțelor Terestre ale Armatei Statelor Unite, generalul James McConville, a declarat, la finalul întâlnirii, că intenția este pentru rotirea mai multor forțe americane în regiunea Mării Negre, în particular în România. Oficialul străin a precizat că astfel este demonstrat angajamentul continuu al Statelor Unite pentru o Europă puternică, regiunea Mării Negre fiind critică pentru securitatea şi apărarea Europei.
”România este un aliat-cheie al Statelor Unite și NATO și suntem mândri să avem un aliat așa puternic, care a luptat alături de noi în Irak și continuă să o facă în Afganistan. Am discutat despre semnificația relației bilaterale și importanța creșterii cooperării militare. Forțele terestre ale României și Statelor Unite au o lungă istorie în soluționarea unora dintre cele mai presante provocări de securitate. Soldații americani se antrenează în mod regulat cu cei români, prin creșterea capacității combative. Instruirea noastră comună contribuie la creșterea nivelului de securitate regională prin ridicarea nivelului de interoperabilitate şi a capabilităților comune. Împreună suntem pregătiți să răspundem atunci când o să fie nevoie aici, într-o zonă importantă, cum este Marea Neagră, şi în Europa sau oriunde în lume. Cooperarea strânsă cu aliaţi, precum România, este esențială pentru interesele noastre de securitate comune‘, a spus James McConville.
În ceea ce privește Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO, constituit recent la Sibiu, generalul McConville, a precizat că anul viitor se va desfășura un exercițiu militar în care se vor folosi mijloacele de comandă și control în scopul creșterii interoperabilității cu aliații. Generalul locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, a adăugat, la rândul său, că structura de la Sibiu are un rol foarte important care va da coerență procesului de comandă-control pe flancul estic al NATO, în zona Mării Negre.
”Avem experienţa constituirii Comandamentului Brigăzii Multinaționale și al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est. Aş spune că Statele Unite sprijină deja acest comandament, pentru că este un comandament NATO, va fi activat de către Consiliul Nord-Atlantic. Statele Unite participă cu personal la Comandamentul Diviziei Multinaționale și sprijină acțiunile Brigăzii Multinaționale. Anul viitor, intenționăm, printr-un exercițiu foarte complex, împreună cu USA Army Europe, mentorship-ul pe care îl primim de la Corpul NATO de Reacție Rapidă, ARRC, și participarea Comandamentului nostru de Corp de Armată să declarăm capacitatea operațională inițială a acestui comandament”, a declarat Petrescu.
Pentagonul a anunțat recent reducerea cu 11.900 de militari a contingentului din Germania și repoziționarea unei mari părți în alte state NATO. Secretarul de stat, Mark Esper, a explicat că, dintre aceștia, 6.400 se vor întoarce în Statele Unite, urmând să participe la rotația periodică a militarilor americani în Europa, iar restul vor fi repoziționați în alte state aliate.