Direcţia Naţională Anticorupţie are în atenţie activitatea instituţiei condusă de directorul Dan Viorel Firică, despre care se crede că ar proteja activitatea unor "ilegalişti" din judeţ.
Avertizările făcute recent de Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, cu privire la funcţionari din Finanţe care ar fi "sponsorizaţi" de lumea interlopă încep să prindă contur. Şeful de la Finanţe Publice Dâmboviţa, Dan Viorel Firică, este acuzat că ar fi oferit protecţie patronilor unor firme cărora le-a tolerat activităţile ilegale, că nu a luat măsuri pentru recuperarea datoriilor către stat şi a aprobat rambursări ilegale de TVA.
Aceste aspecte apar atât în rapoartele întocmite, de-a lungul timpului, de reprezantanţi ai ministerelor de Finanţe şi de Interne, dar şi de procurorii Direcţiei Naţionale An ticorupţie (DNA). Paradoxal, în urmă cu ceva vreme, trei foşti directori ai aceleiaşi instituţii au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru o pagubă de peste şapte milioane de lei produsă bugetului de stat.
Pagubă de 3,5 milioane euro
Constatările prezentate într-unul dintre rapoarte relevă fapte grave săvârşite de funcţionari ai statului. Directorul general al DGFP Dâmboviţa, Dan Viorel Firică, este acuzat că, încă din anul 2003, ar fi oferit protecţie unor firme cărora le-ar fi tolerat activităţile ilegale şi ar fi aprobat rambursări abuzive de TVA.
Printre acestea se numără societăţile SC Agroindustriala Târgovişte SA, SC Metropol SRL (ambele din Târgovişte) controlate de Mihai Călinescu şi Gabriel Călinescu. Şeful finanţelor publice dâmboviţene nu a dispus recuperarea a 1,6 milioane lei pe care SC Agroindustriala Târgovişte SA îi datora statului, deşi ilegalitatea fusese descoperită tocmai în urma unui control al DGFP Dâmboviţa, care a avut loc în anul 2008.
Abia anul acesta s-a cerut executarea silită a SC Agroindustriala Târgovişte SA şi numai după ce o bună parte a activelor fostei societăţi de stat au fost transferate către celelalte SRLuri controlate de Gabriel şi Mihai Călinescu. Interesant este că aceştia au pus mâna pe SC Agroindustriala Târgovişte SA în aceeaşi perioadă în care au dat două mari lovituri evazioniste.
Aşa cum reiese din rechizitoriul întocmit de Serviciul Teritorial Ploieşti al DNA, societatea lui Gabriel Călinescu, Metropol SRL, a făcut parte dintr-un circuit evazionist prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu 13.340.326 lei (3.420.596,4 euro), între anii 2003 şi 2004. Exact în aceeaşi perioadă (noiembrie 2003-aprilie 2004), Mihai Călinescu şi Gabriel Călinescu au devenit noii propietari ai SC Agroindustriala Târgovişte SA. Protejaţii şefului de la Fisc
O altă societate care ar fi beneficiat de sprijinul lui Firică este, potrivit documentului, SC Roximpex SRL, al cărei administrator unic este Bogdan Georgescu.
În iunie 2009, la solicitarea şefului său, inspectorul fiscal Alexandru Dumitru a eliminat din actul de control unele aspecte, iar suma stabilită iniţial ca fiind datorie către bugetul de stat a scăzut de la 500.000 lei la 10.000 lei.
Şi SC Virix Prod SRL, din Crângurile de Sus, ar fi fost beneficiara unor servicii din partea directorului de la Finanţe: în iulie 2009, Dan Viorel Firică şi Gheorghe Popa (directorul Administraţiei Finanţelor Publice Găeşti) au semnat un act prin care s-a aprobat o rambursare ilegală de TVA în valoare de 60.000 lei.
Documentul atrage atenţia asupra faptului că "reprezentanţii firmelor menţionate recurg sistematic la neînregistrarea în evidenţele contabile a tuturor operaţiunilor realizate (în scopul diminuării masei impozabile) sau consemnarea unora fictive".
Evazionişti cercetaţi de DNA
Una dintre cele mai păguboase fraude pentru bugetul de stat este cea cu alcool. O dovedeşte activitatea pe care au desfăşurat-o în Dâmboviţa, din anul 2007 şi până în prezent, societăţile SC Robovit SRL, SC Agrital SRL, SC Mobilux SRL, SC Vinexport Colina Pietroasele SRL sau SC Spirits Total Company SRL.
Aceste firme sunt controlate direct sau prin interpuşi de Petru Fabian. El a fost cercetat de procurorii DNA pentru complicitate la evaziune fiscală şi a fost trimis în judecată alături de alte şapte persoane în decembrie 2009. Trei dintre aceştia sunt foşti directori ai DGFP Dâmboviţa: Adriana Elena Bratosin (director general adjunct), Ştefan Stoica (director Direcţia Metodologie) şi adjunctul acestuia, Maria Tănase.
Prin rechizitoriul procurorilor s-a stabilit că paguba adusă statului de firma lui Fabian este de 7,3 milioane lei. Aşa cum reiese din datele afişate de ANAF, datoria actuală a SC Sorpau Impex SRL (noua denumire a societăţii lui Fabian) este de 22.314.931 lei (in jur de 5,2 milioane euro).
Interesant este că Fabian se pare că ar fi fost învăţat cum să păcălească statul chiar de către un funcţionar public. Potrivit unei surse, cel care l-ar fi sfătuit este şeful Biroului Inspecţie Fiscală, Florin Radu. Acesta l-ar fi învăţat pe Fabian cum să mute sediul firmei SC Regina Spirits Company SRL, care avea circa un milion de lei datorie la stat, din Târgovişte în Bucureşti.
Astfel, DGFP nu a mai putut recupera datoria. Printre slujbaşii de la DGFP Dâmboviţa suspectaţi că şi-au agonisit bunuri prin favorizarea unor firme se numără şi directorul coordonator adjunct Tiberiu-Mihai Ciupercă, dar şi Gabriel Petre, supraveghetorul fiscal de la Vama Târgovişte.
Primul este acuzat că a favorizat patronii unor firme făcând presiuni asupra unor inspectori din subordine să nu-şi facă datoria şi să taie din datoriile către stat ale unor agenţi economici. Cel de-al doilea este acuzat că a favorizat anumite firme care comercializează produse petroliere.
Firică: "Sunt lucruri confidenţiale"
Întrebat în legătură cu cele relatate, Viorel Firică a precizat că "funcţionarii publici sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea" faptelor de natură penală şi asupra persoanelor care le comit deoarece s-ar pune în pericol viaţa sau integritatea acestora sau ar putea fi obstrucţionată ancheta.
Neagă că ar fi influenţat vreun subordonat să modifice acte de control sau că a apro bat rambursări de TVA. Dar recunoa şte că DNA a cerut documente privitoare la fapte de corupţie.