Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a oferit informații cu privire la dosarul Sorinei Pintea, dar și despre faptul că practica judiciară a fost influenţată în 2019 de efectele unor decizii ale Curţii Constituţionale.
Crin Bologa a afirmat că DNA a pus la dispoziția avocatului Sorinei Pintea tot dosarul în format electronic, în cazul fostului ministru al Sănătății. „Eu cred că fiecare judecător analizează probele de la dosarul cauzei, datele față de fiecare persoană, apreciază si argumentează poziția.
Am constatat că s-au luat măsuri preventive. Avem dosare în lucru foarte importante în diverse domenii și cu persoane importante. Aceste persoane atrag competența DNA”, a explicat Bologa.
Toodată, șeful DNA a mai precizat că practica judiciară a fost influenţată în 2019 de efectele unor decizii ale Curţii Constituţionale, care au dus în multe cazuri la dezincriminarea unor fapte, excluderea de către instanţele judecătoreşti a unor probe şi rejudecarea unor dosare în care existau decizii definitive.
„Anul 2019, a fost un an complicat pentru DNA, plin de provocări, cum de altfel a fost pentru întreg Ministerul Public şi sistemul judiciar. DNA şi-a desfăşurat activitatea cu o conducere interimară, atât la nivelul cel mai înalt, cât şi la nivelul unor secţii şi servicii, ceea ce a făcut extrem de dificilă stabilirea şi urmărirea unei strategii de management eficace.
Legile Justiţiei modificate în anul 2018 au schimbat condiţiile de numire şi de delegare a procurorilor în cadrul DNA, iar aceasta a determinat o fluctuaţie şi un deficit puternic de personal, în special în rândul procurorilor.
Practica judiciară a fost influenţată în continuare de efectele unor decizii ale CCR, care au dus în multe cazuri la constatarea dezincriminării unor fapte, la excluderea de către instanţele judecătoreşti a unor mijloace de probă, iar în alte situaţii la rejudecarea unor cazuri definitiv judecate”, a spus Bologa, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul trecut.