Editura Evenimentul si Capital

Șeful de la „Protecția Martorilor” a mituit doi deputați pentru a promova o lege

LUPUL PUS PAZNIC LA OI. Comisarul șef Adrian Bărăscu și rețeaua pe care a creat-o își băteau joc de martorii pe care ar fi trebuit să-i protejeze, riscându-le viața
Autor: | | 0 Comentarii | 1781 Vizualizari

Ofițerii superiori de la Oficiul de Protecție a Martorilor au instituit un regim de teroare printre martorii de care trebuia, teoretic, să aibă grijă.

Ei furau pur și simplu din sumele alocate întreținerii acestora. Pentru a scăpa nepedepsiți, au căutat să iasă de sub tutela Ministerului de Interne astfel încât structura să fie mutată la Ministerul Justiției, dar să aibă autonomie. În acest sens, chestorul Adrian Bărăscu, șeful Oficiului, a luat legătura cu doi deputați pentru a schimba legea. Demnitarii au fost convocați de patronul restaurantului „Bârlogul lupilor”, Ilie Potecaru. Informația apare în referatul cu propunere de arestare preventivă a șapte ofițeri din cadrul Oficiului Național de Protecție a Martorilor (ONPM).

Conform anchetatorilor, „deranjat” de controalele de la minister, Bărăscu împreună cu acoliții lui urmăreau „atragerea unor persoane dispuse să facă lobby, pentru promovarea unui proiect de lege de reorganizare a ONPMului, ca structură independentă în cadrul Ministerului Justiției”, se arată în referatul procurorilor.


FOTO: Restaurantul în care șeful ONPM cerea să i se aducă mapa cu documentele ce trebuia semnate, majoritatea clasificateNebunul de serviciu

Un singur martor protejat o ducea bine în Oficiu. Este vorba de un nebun care era „prelucrat” pentru a lăuda în cadrul unor seminarii activitatea și realizările ONPM. „Un singur martor, fără familie, diagnosticat cu o boală psihică, era folosit pentru «lobby», acesta fiind adus şi pus să vorbească la conferinţele şi seminariile organizate cu judecătorii şi procurorii, pentru a relata, în termeni laudativi, activitatea O.N.P.M.-ului”, se arată în referatul DNA.

Voiau să nu mai fie controlați

Pentru siguranța grupului, Adrian Bărăscu, Cristian Pintilescu, Octavian Nanu, Felicia Violeta Popa și Andreea Liță au elaborat chiar un proiect de lege, prin care ONPM să nu poată fi controlat - cu excepția unui audit formal, în care cei verificați „își asumă răspunderea” cu privire la realitatea cheltuielilor. Mai mult, martorii care ar fi avut îndrăzneala să îi reclame erau excluși din program și obligați să plătească cheltuielile cu protecția. Proiectul elaborat de cei cinci polițiști mai urmărea ca includerea în Program să nu mai fie luată de procuror sau de judecător, ci de el însuși, „la propunerea” acestora.

Conform referatului, în perioada 2014 – 2015, chestorul Bărăscu i-a ordonat adjunctului său, Cristian Pintilescu, să îi aducă mapa cu documentele pe care trebuia să le verifice şi să le semneze, în calitate de director al ONPM, la restaurantul Bârlogul Lupilor, astfel încât, documentele secrete de serviciu, privind identitatea și locația martorilor incluși în Programul de Protecție a Martorilor au ajuns inclusiv la urechile angajaților restaurantului.

Ce avere avea, de fapt, Nicolae Ceausescu! Unde se afla banii ACUM

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI