Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu a fost adus la sala de judecată a Curţii de Apel Cluj unde se va discuta cererea de arestare preventivă făcută de procurorii DNA. Acuzaţiile aduse împotriva lui Uioreanu sunt de luare de mită şi spălare de bani. Împreună cu Uioreanu au fost aduşi la instanţă şi oamenii de afaceri Vasile Pogăcean şi Ioan Bene care sunt acuzaţi de dare de mită.
Surse apropiat anchetei susţin că procurorii DNA au avut date exacte referitoare la datele la care preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu a luat mită, chiar de la fostul şef de cabinet al demnitarului, Răzvan Pop, care şi-a notat într-o agendă data la care a primit banii, suma şi de la cine.
Numele lu Răzvan Pop a apărut prima dată în dosarul de corupţie, de la începutul lunii februarie, privind firma de transport Fany SRL, a cărui patroni, soţii Ştefan şi Olezia Cadar dar şi directorul Direcţiei Licenţe Transport din cadrul ARR Bucureşti, au fost arestaţi pentru trucarea licitaţiei privind licenţele de transport. La momentul respectiv, Răzvan Pop, care îndeplinea funcţia de şef de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost acuzat de anchetatori că a luat mită 6.000 de lei, din totalul de 10.000 de euro pentru a-i determina pe doi funcţionari publici să îşi modifice opinia legată de trucarea licitaţiei privind licenţele de transport. Pop a fost filat de SRI în timp ce primea un plic, de culoare albă, în care se afla suma de 6.000 de lei, în parcarea unui mall din Cluj Napoca.
Tot atunci, Răzvan Pop a fost dus la audieri dar, surprinzător, nu a fost inculpat şi a fost lăsat să plece acasă. Surse judiciare susţin că Pop a fost de acord să furnizeze anchetatorilor o serie de date foarte interesante, legate de modul în care preşedintele Uioreanu a luat mită, date trecute cu pixul într-o agendă.
Uioreanu a recunoscut toate acuzaţiile
La audierile de miercuri seara de la sediul DNA Cluj, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu a recunoscut din prima toate acuzaţiile care i se aduc. "Probele sunt atât de clare, sunt intercepătări şi discuţii interceptate ambiental, din care rezultă clar implicarea acestuia şi luarea de mită, încât Horea Uioreanu a recunoscut din prima toate acuzaţiile", menţionează un apropiat al anchetei penale.
Şi omul de afaceri Ioan Bene a recunoscut acuzaţiile car ei-au fost aduse şi a argumentat că a fost presat de politicienii locali care l-au îndemnat să continue lucrările la Aeroportul Internaţional Cluj Napoca, după care acestea ar fi urmat să fie decontate. Bene a fost acuzat că a construit o platformă betonată de 7.500 de mp, destinată parcării avioanelor, lucrările fiind estimate la suma de 15 milioane de lei, bani care nu au fost plătiţi către Napoca SA, firma omului de afaceri nici în ziua de azi.
Liberalii umblau după sfânta şpăguţă
O altă acuzaţie adusă lui Bene este că a fost de acord să plătească contravaloarea unui sondaj de opinie care ar fi fost făcut de către liberalii clujeni pentru a afla cum stau în prefereinţele de vot la alegerile europarlamentare. La biroul lui Bene, s-a prezentat din nou Răzvan Pop, trimis de Horea Uioreanu, semn că acesta avea în continuare încredere în el.
Apropiaţii lui Bene mai spun că sondajul de opinie nu a fost achitat nici în ziua de azi deoarece omul de afaceri a refuzat să plătească, acest lucru rezultând din interceptările ambientale. Din aceleaşi interceptări ambientale mai rezultă că omul de afaceri Ioan Bene a fost nemulţumit de situaţia în care a fost adus şi i-a spus lui UIoreanu că va face conferinţă de presă şi va dezvălui toate neregulile.
Tot la biroul lui Bene, în timpul campaniei electorale ar fi mers şi preşedintele PNL Cluj Napoca, Ioan Petran pentru a-i cere o sponsorizare şi anume cumpărarea a 30 de biciclete care să fie folosite de tinerii din partid în caravane electorale. Aceleaşi susrse susţin că Bene a refuzat să mai plătească vreun ban, fiind supărat că a fost amendat cu 60.000 de lei către Consiliul Judeţean Cluj, pentru lucrările efectuate din banii lui şi neachitate la aeroportul clujean. La ieşirea de la audieri, Petran a negat că a cerut biciclete dar a confirmat că a fost chestionat în legătură cu o sponsorizare de 5.000 de euro pentru PNL.
Şpăgile lui Horea Uioreanu
Concret, omul de afaceri Vasile Pogăcean, patron al firmei Sinai SRL din Iclod, judeţul Cluj, este acuzat că i-a dat lui Uioreanu, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 170.000 de euro, pentru ca acesta să înainteze actele de decontare a unor lucrări de intruducere a apei potabile în mai mai multe sate din Cluj, la Ministerul Dezvoltării. "Din probele de la dosar rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, suspectul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile remiterea, cu titlu de mită, a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri", susţin procurorii DNA Cluj.
La rândul lui omul de afaceri Ioan Bene este acuzat de DNA Cluj că i-a dat lui UIoreanu suma de 278.000 de lei pentru a realiza lucrări la etapa a doua de dezvoltare a proiectului Aeroportul Internaţional Cluj Napoca.