Preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă, sugerează judecătoarei Gabriela Bârsan de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), urmărită penal în urma unor acuzaţii de corupţie, să demisioneze.
După ce Bârsan a atacat la instanţa supremă avizul CSM de percheziţie a locuinţei sale, Dumbravă arată că nu-i normal ca tocmai subordonaţii magistratului să judece această cerere, demisia fiind un "gest de onoare" prin care s-ar ieşi din această situaţie inedită. "Problema este că tocmai secţia condusă de domnia sa urmează să se pronunţe asupra recursului, ceea ce ar putea face să planeze suspiciuni asupra unei aparenţe de imparţialitate. De aceea, ar fi un gest de onoare ca doamna judecător să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a ÎCCJ, pentru ca justiţia să nu fie şi mai mult târâtă într-un scandal inutil", a declarat, în cadrul unui interviu pentru mediafax.ro, şeful CSM.
Dosarele de corupţie vor fi verificate Întrebat de reacţia Consiliului la scrisoarea deschisă a europarlamentarului Monica Macovei prin care a cerut luarea de măsuri pentru urgentarea proceselor de mare corupţie, Dumbravă a apreciat demersul "ca binevenit". În acest sens, preşedintele CSM a arătat că în şedinţa de mâine a secţiei pentru judecători va fi aprobat calendarul concret al verificărilor la nivel naţional al tuturor dosarelor de mare corupţie.
Rezultate, abia în ianuarie 2012 "Sper ca, până la sfârşitul lunii decembrie, verificările să fie finalizate, iar în luna ianuarie 2012 să avem raportul Inspecţiei Judiciare şi să adoptăm acele măsuri ce se impun şi care ar putea conduce la o mai bună celeritate a acestor dosare", a mai declarat Dumbravă. Secţia pentru judecători a CSM a admis, pe 6 octombrie, cererea procurorilor anticorupţie de percheziţionare a locuinţei Gabrielei Bârsan, soţia judecătorului român la CEDO Corneliu Bârsan, decizie contestată de ambii magistraţi. Câteva ziel mai târziu, CSM a respins contestaţia soţilor, decizia fiind atacată la instanţa supremă.