Șeful ASF, Dan Radu Rușanu, este URMĂRIT PENAL. Procurorii îl acuză că a comis două infracţiuni grave

Șeful ASF, Dan Radu Rușanu, este URMĂRIT PENAL. Procurorii îl acuză că a comis două infracţiuni grave

Președintele ASF, Dan Radu Rușanu, a fost audiat două ore la DNA. Rușanu este suspect de corupție, numele lui apărând în dosarul Carpactica - ASF. Pe 10 februarie, procurorii DNA au solicitat Guvernului şi Parlamentului documente cu privire la emiterea în anul 2013 a unei ordonanţe de urgenţă privind funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. La ieșirea de la audieri, Dan Radu Rușanu a declarat că „anchetarea mea are legătură cu Băsescu”.

UPDATE. DNA confirmă cele anunţate de evz.ro, Dan Radu Ruşanu este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu. "Există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde). De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A.

În acest context, suspectul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup. Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013", se arată într-un comunicat al DNA. Scandalul legat de Autoritatea de Supraveghere Financiară bagă sub lupa anchetatorilor felul în care a fost modificată OUG 93/2012 privind organizarea şi funcţionarea ASF. Fostul vicepreşedinte al ASF Daniel Tudor este ultimul nume apărut la sfârșitul lunii trecute- în dosarul în care procurorii DNA care investighează mai mulţi reprezentanţi ai Carpatica Asig şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) învinuiţi de luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, potrivit zf.ro. Tudor este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că ar fi ignorat concluziile unui raport care evidenţia deficienţe grave la compania de asigurări Carpatica, deţinută de omul de afaceri Ilie Carabulea, nereguli care ar fi impus o majorare de capital de 15 mil. euro şi suspendarea activităţii.

  • Caracatiţa din asigurări. "Unchiul" va fi chemat la DNA 

În acest dosar au fost reținuți omul de afaceri Ilie Carabulea, Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig, şi Marian Mîrzac, membru al consiliului ASF şi fost director general al Carpatica. Potrivit procurorilor, aceştia ar fi constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au reuşit în mod fraudulos să influenţeze rezultatele unor controale efectuate de ASF la Carpatica Asig. Gruparea ar fi fost susţinută de Daniel Tudor şi de Ovidiu Giurgea, angajat al ASF. Procurorii mai investighează în acest dosar şi autorizarea în iunie anul trecut a Inei Crudu în funcţia de director general al Carpatica Asig. Urmărită penal este şi Laura Chiţoiu, soţia ministrului de finanţe Daniel Chiţoiu, care conduce divizia de autorizare din cadrul ASF.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Milionarul Carabulea a corupt Autoritatea de Supraveghere Financiară

Laura Chiţoiu este angajată a autorităţii de supravehere a asigurărilor din 2008 şi încasează un salariu lunar de peste 4.300 de euro pe lună, potrivit declaraţiei de avere a soţului său. Funcţia de director general într-o companie de asigurări de talie mare este una dintre cele mai râvnite din industria financiară. De exemplu, Marian Mîrzac avea venituri lunare de circa 11.000 de euro pe lună în momentul în care ocupa funcţia de director general al Carpatica Asig, potrivit propriei declaraţii de avere. Caracațița de la ASF. Procurorii verifică Ordonanța ASF

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a dorit să comenteze, pentru EVZ, modul în care Guvernul a dat Ordonanţa de Urgenţă 93/2013, prin care a fost modificat actul normativ referitor la funcţionarea ASF. Executivul a acţionat rapid, peste noapte, comparativ cu lunile de când sistemul judiciar aşteaptă un asemenea act pentru corelarea unor prevederi care pun procurorii în inferioritate în lupta cu infractorii. "Nu aş vrea să comentez modul în care au fost adoptate anumite ordonanţe de urgenţă. Este vorba despre un dosar penal în lucru. Procurorul va verifica în cadrul anchetei toate circumstanţele în care s-a emis această ordonanţă de urgenţă şi acesta este motivul pentru care nu doresc să fac comentarii cu privire la acest lucru". SMS de liniştire a susţinătorilor Conform procurorilor DNA, Marian Mîrzac, unul dintre personajele corupte de către milionarul Carabulea, a urmărit crearea unui pol de influenţă şi chiar ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al ASF. Când acest lucru nu s-a întâmplat, fiind numit altcineva ca vicepreşedinte după demisia lui George Daniel Tudor, Marian Mîrzac a transmis, pe 8 noiembrie, mesaje tip SMS intermediarului Radu Mustăţea. "Mi-am pus oameni în posturi cheie şi a aflat că eu n-am mai vrut...că e mai bine din spate...:D". După alte 12 minute i-a trimis încă unul: "Prima dată i-a zis că ştia că nu o să ies eu ptr că am făcut echipă cu nişte looseri..=)) . După aia s-a răzgândit...că de fapt eu cu unchiu’ conducem acolo...". Dan Radu Ruşanu este cel supranumit "unchiul" Reamintim că, potrivit referatului privind propunerea de arestare preventivă a milionarului Ilie Carabulea şi a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cercetările au evidenţiat că modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF ar fi trebuit să se realizeze prin adoptarea unei legi de către Parlamentul României (Senatul fiind camera decizională), proiectul de lege promovat anterior în acest sens având termen de avizare la data de 16 octombrie 2013 pe rolul Comisiei economică, industrii şi servicii şi al Comisiei buget-finanţe. După acest termen, proiectul ar fi urmat să fie adoptat în scurt timp de plenul Senatului. "În condiţiile în care amendamentul privind reglementarea unei incompatibilităţi care să-l vizeze exclusiv pe învinuitul Tudor George-Daniel nu era agreat de membrii celor două comisii, s-a promovat o nouă incompatibilitate (care, de asemenea, îl viza exclusiv pe învinuitul Tudor George- Daniel), promovarea acesteia făcându-se printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, proiect care a fost introdus pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern din chiar dimineaţa zilei de 16 octombrie 2013. Acest proiect a fost adoptat de Guvern, devenind Ordonanţa de urgenţă nr. 94/2013 din data de 16 octombrie 2013, publicată în monitorul Oficial nr. 643 din 18 octombrie 2013", se arată în referatul procurorilor DNA.

Salariu de zeci de mii de euro Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, fostul liberal Dan Radu Rusanu, este cel mai bine plătit angajat al ASF, el obținând numai în ultimele două luni ale anului 2013 un venit brut total în valoare de 72.094 de euro, scrie site-ul Hotnews. Soţiile unor politicieni, angajate la ASF, câştigă şi ele sume fabuloase.

Şeful instituţiei similare din SUA, Securities and Exchange Commission, Mary Jo White, câştigă circa 165.000 de dolari pe an, adică mai puţin de 10.000 de euro pe lună.

Lista rudelor unor politicieni, angajate la ASF, este impresionantă. - Laura Elena Chițoiu, soția ministrului demisionar al Finanțelor, Daniel Chițoiu, a obținut un venit brut de 19.059 euro în ultimele două luni ale anului 2013 (11.767 euro în noiembrie și 7.292 euro în decembrie).

- Fosta soție a președintelui Camerei Deputaților, Grigoreta Cristina Zgonea: 16.700 de euro în total în două luni (4.922 euro în noiembrie și 11.778 euro în decembrie 2013). - Aura Gabriela Socol, soția lui Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta: 16.067 euro (4.922 în noiembrie și 11.144 euro în decembrie). - Iuliana Luiza Scutaru, soția lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Cameră Deputaților:15.356 euro în două luni (9.456 în noiembrie și 5.900 în decembrie). - Răzvan Wlassopol este soțul primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. El a obținut de la ASF un venit brut de 11.556 euro în cele două luni (5.133 euro în noiembrie și 6.422 euro în decembrie). - Remus Cătălin Câmpeanu, fiul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu: în total 10.822 euro brut în două luni (câte 5.411 euro atât în noiembrie, cât și în decembrie 2013). - Daniela Motreanu, soția deputatului PNL Dan Motreanu: venit brut de 13.178 euro în două luni (8.256 euro în noiembrie și 4.922 euro în decembrie).