Şeful ANAF explică de ce este Dan Voiculescu atât de greu de executat!

Şeful ANAF explică de ce este Dan Voiculescu atât de greu de executat!

Regimul juridic neclar şi lipsa cumpărătorilor sunt obstacole în calea executării silite a bunurilor omului de afaceri Dan Voiculescu, a explicat şeful ANAF, Gelu Diaconu.

„Bunurile care fac obiectul valorificării şi pe care noi le-am evaluat urmând întocmai procedura legală sunt astăzi înregistrate cu sarcini la Agenţia de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Sunt hotărâri ale unor instanţe care, chiar dacă nu sunt definitive, consacră un drept de preemţiune în sarcina actualilor proprietari. Dacă noi, mâine, le-am scoate la valorificare (bunurile – n.r.), probabil, nimeni nu se prezintă pentru a prelua un bun care este înregistrat cu sarcini. Am fi, pe procedură, nevoiţi ca în paşi succesivi să reducem cu câte 25% valoarea acestora”, a explicat şeful ANAF, Gelu Diaconu, într-un interviu acordat Europa FM.

Diaconu a explicat că se trece la vânzarea bunurilor cu regim juridic limpede, care să atragă cumpărătorii, dar în cazul lui Dan Voiculescu, situaţia este alta. În dosarul ICA, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție. În acest caz, Justiția susține că prejudiciul este de 60 de milioane de euro, dar Diaconu spune că, deocamdată, acest prejudiciu nu poate fi recuperat în întregime. Un alt caz complicat este cel al lui Ovidiu Tender, condamnat definitiv în iunie 2015 de judecătorii de la Curtea de Apel București la 12 ani și șapte luni închisoare în dosarul RAFO-CAROM.

„Sunt cazuri celebre, care au implicat societăţi înregistrate fiscal în 30 de unităţi de administrare fiscală sau a căror bunuri de executat, generate de confiscări sau pe recuperare de prejudicii, sunt amplasate în 50 de localităţi ale României. În cazul Tender, de exemplu, executarea este o activitate extrem de complicată”, a declarat Diaconu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Diaconu a anunţat că ANAF creează o nouă structură pentru a recupera prejudiciile condamnaților. Astfel, 150 de inspectori se vor ocupa de 10.000 de dosare aflate pe rol, iar activitatea noii structuri va începe în februarie.

Diaconu a explicat că, în acest moment, Fiscul are de recuperat prejudicii în zece mii de dosare penale. În ultimii ani, Fiscul a reușit să recupereze mai puțin de 10% din valoarea prejudiciilor constatate de instanțe. Președintele ANAF spune că de vină sunt, printre altele, procedurile extrem de greoaie și faptul că judecătorii trimit sentințele  chiar și la patru ani după pronunțare hotărârilor de executare.