Ilie Balaci: "Şefii din România nu au încredere în mine"

Ilie Balaci: "Şefii din România nu au încredere în mine"

Plecat la Casablanca, Balaci reclamă faptul că nu a fost ofertat acasă. El numeşte o "glumă proastă" eventuala apariţie a unei noi echipe la Craiova.

Antrenorul Ilie Balaci (54 de ani) a luat iarăşi calea pribegiei. Deşi susţinea că nu mai are de gând să plece printre străini, "Minunea Blondă" a semnat în luna iulie un contract pe un sezon cu formaţia marocană Raja Casablanca. Balaci a mai antrenat în Maroc în perioada 1992-1994, când a stat pe banca tehnică a formaţiei Olympique Casa­blanca. Într-un interviu acordat EVZ, Ilie Balaci a mărturisit că a plecat "afară" deoarece n-a primit nicio ofertă din România. Totodată, Balaci a vorbit şi despre situaţia în care se află echipa sa de suflet, Universitatea Craiova, care a fost dezafiliată de la FRF.

EVZ: Domnule Balaci, spuneaţi că nu mai vreţi să plecaţi printre străini. Cum v-au convins cei de la Raja Casablanca să preluaţi funcţia de antrenor? V-au dăruit ceasuri şi stilouri din aur, ca să acceptaţi? Ilie Balaci: La început, nu-ţi dă nimeni nimic. Cadouri primeşti de la şefi doar atunci când aceştia sunt mulţumiţi de tine. Pur şi simplu, marocanii mi-au făcut o ofertă care mi-a convenit şi atunci am acceptat. Am zis eu că nu mai vreau să plec, dar ce să fac dacă în ţară nu m-a ofertat nimeni? Trebuie să-mi practic meseria undeva.

Totuşi, nu v-aţi săturat să staţi departe de familie? Păi nu stau departe, pentru că soţia e cu mine. Ea m-a însoţit în toate ţările în care am antrenat. Niciodată n-am stat singur printre străini, pentru că n-aş putea. În plus, acum este la mine şi fiica mea cea mare, Lorena, împreună cu copiii. Au venit cu toţii în vacanţă în Maroc, iar după ce vor pleca ei, va veni fata cea mică. Sunteţi un antrenor prea scump pentru Liga I, de nu vă caută nimeni din ţară? Nu ştiu dacă sunt sau nu scump. Poţi să spui despre un antrenor că este scump atunci când discuţi cu el şi afli ce pretenţii are. Ori pe mine nu m-a căutat absolut nimeni în perioada în care am fost în ţară. Asta e, poate că şefii de cluburi din România n-au încredere în mine...

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe ce perioadă aţi semnat cu marocanii de la Raja? Pe un an de zile. Peste tot pe unde m-am dus, n-am acceptat contracte mai mari de un sezon, pentru că n-am vrut să încurc pe nimeni. Dacă treaba a mers bine şi toată lumea a fost mulţumită, atunci am prelungit înţelegerea. Dacă nu, ne-am strâns mâna şi ne-am văzut fiecare de drum.

De situaţia Universităţii Craiova ce spuneţi? Îmi pare rău când văd ce s-a ales de un simbol al fotbalului românesc. Îmi pare rău şi de patronul Adrian Mititelu, pentru că, omul ăsta, cu toate păcatele lui, şi-a pierdut averea la fotbal. Poate fi acuzat de orice, dar nu că n-a vrut binele echipei. Din păcate, este şi vina lui, pentru a vrut să facă totul singur şi i-a îndepărtat pe toţi cei care se pricepeau la fotbal. S-a înconjurat doar de oameni care n-au nicio treabă cu fenomenul. Repet, este mare păcat că s-a ajuns aici. Campionatul României nu are niciun farmec fără echipe precum Universitatea Craiova, Steaua, Dinamo şi Rapid!

Rodion Cămătaru şi Sorin Cârţu, foştii dumneavoastră colegi, caută soluţii, împreună cu autorităţile locale, pentru înfiinţarea unei noi echipe de fotbal... Autorităţile locale ar fi făcut bine să-l ajute pe Adrian Mititelu şi să nu se ajungă în situaţia asta! Nu spun să-l fi ajutat cu bani, dar să se fi găsit o formă de colaborare, nu să i se pună omului acesta beţe-n roate. Cât despre înfiinţarea unei noi echipe, asta e o glumă proastă! În Craiova nu există decât Universitatea. Ce spuneţi de faptul că Victor Piţurcă i-a exclus din naţionala României pe Adi Mutu şi pe Gabriel Tamaş? Din punctul meu de vedere, o naţională nu se construieşte pe termen lung. Ea trebuie să aibă rezultate imediate şi, de aceea, consider că trebuie convocaţi cei mai buni jucători pe care îi ai la ora actuală. Se întâmplă şi la case mai mari ca fotbaliştii să mai sară calul, dar, ca antrenor, mai închizi ochii dacă respectivii te ajută să câştigi. CITIŢI ŞI:

  • Ilie Balaci: "Ca să fie un oraş împlinit, Craiovei i-ar trebui o echipă mare"