Editura Evenimentul si Capital

Șefii CIA au REFUZAT să-l primească pe Ioan Talpeş și l-au pasat la FBI. Generalul SIE, Cornel Biriș, fostul comandant al Brigăzii „U”, s-a hotărât să vorbească! (V)

Autor: | | 11 Comentarii | 40055 Vizualizari

Gravele fapte dezvăluite de generalul Cornel Biriș, în interviul acordat generalului Petru Neghiu pentru Revista Periscop, publicație a Asociației Cadrelor Militare în Rezervăși în Retragere din Serviciul de Informații Externe, nu au rămas fără urmări. Acuzat de comiterea unui act de trădare fără precedent, nu doar în istoria României, ci chiar în cea a serviciilor secrete din toată lumea și din toate timpurile, Ioan Talpeș a reacţionat imediat. Fostul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) din perioada 1992-1997 a explicat, într-un interviu acordat lui Dan Andronic, ce a avut în vedere atunci când, împreună cu Ion Iliescu, a hotărât să predea „potențialul informativ” al SIE către SUA, Germania și Canada.

În episodul de astăzi, ultimul din seria dezvăluirilor sale, generalul Cornel Biriș analizează spusele lui Ioan Talpeş din interviul pe care ni l-a acordat şi ajunge la concluzii stupefi ante, susţinute de informaţii absolut necunoscute publicului.

Ion Iliescu, coautor la trădare

Ar fi fost de dorit să nu am dreptate, să mă fi înșelat. Interviul acordat de Ioan Talpeș în paginile acestui cotidian a demonstrat însă că am avut perfectă dreptate.

Autorul interviului este și autorul faptei de a preda organelor specializate din trei mari state importante, lista cuprinzând datele de identificare ale ofițerilor de informații deplin conspirați, cunoscuți și sub denumirea de „Fantome” și care nu au reușit să părăsească spațiile menționate, într-un termen fixat, practic, imposibil de realizat.

Gravitatea faptului este cu atât mai mare cu cât în acțiunea sa l-a angrenat în calitate de coautor pe fostul Președinte al României, Ion Iliescu, pe atunci și Comandant al Armatei și Forțelor de Siguranță Națională. Acesta, în loc să-i apere pe acești ofițeri aflați în misiune în exterior, care își serveau țara cu credință și devotament, a aprobat și participat efectiv la predarea lor către organele specializate din țările în cauză.

Siguranţa naţională, făcută praf

Deci este clar din relatările lui Ioan Talpeș că nu a fost o negociere cu partenerii externi. A fost o ofrandă depusă necondiționat la picioarele celor mari și puternici, în dorința de a obține bunăvoința lor.

Ioan Talpeș nu s-a oprit însă aici. Considerându-se un mare jucător pe scena teatrului de operațiuni al Serviciilor secrete, în anul 2002 și-a desăvârșit manevra de nimicire și desființare a unității specializate în activitatea informativă în exterior cu ofițeri deplin conspirați. Toți acești ofițeri aflați în exterior, din diverse țări ale lumii, au fost trecuți în rezervă în mod abuziv și fără explicații, fără a se mai interesa cineva de soarta lor.

Marionetele de la SIE

Nu numai unitatea a fost însă desființată, ci și linia specială de muncă. Astfel, s-a adăugat un prejudiciu semnificativ activității de siguranță națională, prin eliminarea unui canal important de obținere de informații din exterior. Acesta era extraordinar de util atât pentru apărarea țării, cât și pentru nevoia susținerii unei linii coerente și eficiente a politicii externe a statului român.

În realizarea visului său, Ioan Talpeş a fost ajutat de Gheorghe Fulga, pe care l-a sprijinit să primească, în anul 2000, comanda SIE. La rândul său, acesta a fost secondat la conducerea Serviciului de un număr important de marionete care, drept recompensă pentru umărul pus la această acțiune, au primit în decursul timpului funcții importante de comandă în Serviciul de Informații Externe, dar și multe stele de general.

Codul Onoarei la spioni

Ioan Talpeș nu a înțeles și nici nu a vrut să înțeleagă un lucru esențial care patronează Intelligence-ul din întreaga lume. Competitorii care se confruntă, de mult ori dramatic, sunt dominați de respect reciproc. Ei apreciază întotdeauna, în egală măsură, atât victoria cât și înfrângerea, iar pe cei ce nu respectă regulile jocului îi dispreţuiesc şi îi marginalizează.

Din acest motiv, conducerea CIA, cu multă măiestrie, i-a îndrumat lui Ioan Talpeş pașii către FBI, organul specializat în căutarea și depistarea spionilor. Şefilor FBI nu le-a venit să creadă. Bucuroși de cadoul căzut din cer, l-au aşezat în panoplia de trofee pe șeful spio najului român, împreună cu întreaga rețea informativă de care a dispus discreționar.

Măcar acum Ioan Talpeș ar trebui să înțeleagă de ce directorul CIA nu a dat curs deselor și diverselor încercări ale sale de a realiza un contact direct la acest nivel, cum ar fi fost normal între doi omologi.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI