Șefa DNA a murit! S-a născut un om politic! România lui Cristoiu
Editura Evenimentul si Capital

Șefa DNA a murit! S-a născut un om politic! România lui Cristoiu

Autor: | | 1 Comentarii | 29961 Vizualizari

Miercuri seara, Codruța Kovesi, șefa DNA, ne-a făcut o surpriză de proporții. După ce timp de cîteva zile, a refuzat să răspundă întrebărilor legitime ale opiniei publice provocate de dezvăluirile incredibile privind abuzurile comise de Unitatea de elită a DNA Ploiești (citat din Codruța Kovesi) în instrumentarea unor dosare, iat-o dispusă să se confrunte cu întreaga presă.

Mai mult, pentru a ne ului de data asta, șefa DNA a acceptat să stea două ore de vorbă cu jurnaliștii, să răspundă la toate întrebările, chiar și la cele tendențioase, întrebări formulate astfel încît telespectatorilor să le intre în cap acuzațiile și nu replica la acuzații, nu s-a enervat cînd unii dintre jurnaliști lăsaseră impresia că au primit prin retrocedare microfonul, a evitat să răspundă la mai toate întrebările fără a se vedea asta.

Impresia de ansamblu a fost a unei personalități care iubește presa, inclusiv, dacă nu chiar mai ales, cea care o înjură.

Miercuri seara, la România9 de la TVR, luînd în discuție conferința de presă, Bogdan Chiriac a susținut c-a fost un moment de excepție al politicianului Codruța Kovesi.

L-am contrazis în direct, atrăgînd atenția că șefa DNA n-a răspuns la nici una dintre întrebările din spațiul public, că a repetat pînă la constipație sloganele pe care le spune din 2013 încoace. Conferința de presă a fost un eșec – am concluzionat.

Judecata mea se întemeia pe credința că șefa DNA convocase un asemenea moment pentru a da curs, cum i se cere unui demnitar al statului român, nevoii de răspunsuri încercate de opinia publică de duminică seara încoace, după dezvăluirile lui Vlad Cosma. Mai ales că reacția DNA de pînă atunci fusese penibilă.

Luni dimineața, DNA a trimis presei un Comunicat în care se încerca să se demonstreze că dezvăluirile fac parte dintr-o campanie împotriva DNA, împotriva Justiției din România. Lăsînd la o parte faptul că documentul cita din înregistrări care erau probe la un dosar în lucru – infracțiune de obstrucţionare a Justiției, că, mai mult seara, s-a livrat Realității tv și o înregistrare audio, dublă infracțiune, Comunicatul DNA nu răspundea întrebării pe care și-o punea orice om normal.

Întrebarea era dacă dezvăluirile despre Grupul Infracțional de la Ploiești se confirmau și dacă, da, ce măsuri are de gînd să ia Codruța Kovesi. Conferința de presă de luni dimineața a lui Lucian Onea, șeful DNA Ploiești, a fost un dezastru. Mai bine îl închideau într-o magazie și aruncau cheia decît să-l lase să iasă în fața presei.

Văzînd că-i groasă, Codruța Kovesi a decis pe neașteptate, miercuri, pe la prînz ținerea unei conferințe de presă la sediul DNA, premieră în destinul șefei DNA din două puncte de vedere. De luni dimineața, domnia sa a ținut-o întruna că nu răspunde acuzațiilor aduse de penali, pe de o parte. Pe de alta, de cînd e șefă la DNA, cînd a vrut să comunice ceva, Codruța Kovesi a dat fuga la instituțiile de presă care-i întrețin Cultul personalității.

Codruța Kovesi ne-a informat c-a convocat această conferință de presă pentru a face „cîteva precizări” ca „urmare a informaţiilor care au apărut în spaţiul public începînd de duminică seara”. E vorba, desigur, de dezvăluirile de la Antena 3 și România tv de duminică, de luni și de marți seara.

Aceste precizări – a ținut să afirma Codruța Kovesi – se bazează exclusiv pe „un raport scris” despre care ea spune că „l-am solicitat colegilor de la Serviciul Teritorial Ploieşti”. Evident, Raportul a fost întocmit de Lucian Onea, șeful DNA Ploiești. Să auzi și să nu crezi!

Dezvăluirile îl vizau în principal pe Lucian Onea, șeful DNA Ploiești. Lucian Onea fusese șeful interlopului Mircea Negulescu, dat afară din magistratură de Inspecția judiciară a CSM pentru acuzații de o rară gravitate. Lucian Onea era cel care nu numai că aprobase falsificarea probelor, dar și participase puternic la infracțiune. În aceste condiții, normal era ca șefa DNA să-i ceară lui Lucian Onea autosuspendarea, pînă inspecția judiciară verifica dezvăluirile și nu un Raport scris.

Ca într-o glumă proastă, Codruța Kovesi i-a cerut un Raport scris despre dezvăluiri exact celui prezentat de dezvăluiri ca autor a abuzurilor. Dar nu numai atît. Codruța L. Kovesi și-a bazat întreaga conferință de presă pe cele spuse de Lucian Onea în Raport. După cum era de așteptat, Raportul întocmit de Lucian Onea nega evidența, susținînd că la Unitatea de elită de la Ploiești totul se desfășoară în chip legal.

Conferința i-a dat Codruței Kovesi posibilitatea să repete patetic toate sloganele despre DNA de cînd e ea șefă. Toate criticile și dezvăluirile despre DNA sînt expresia unui asalt asupra Justiției, Procurorii DNA sînt cinstea întruchipată, asistăm la un festival al corupților bla, bla, bla. Conferința de presă a fost convocată pentru răspunsul Codruței Kovesi la două chestiuni punctuale:

Dacă dezvăluirile sînt adevărate? Dacă Lucian Onea nu trebuia demis pentru abuzurile lui Mircea Negulescu? La aceste întrebări Codruța Kovesi n-a răspuns. Acestea erau raționamentele mele pentru teza eșecului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate