Editura Evenimentul si Capital

Șefa DNA a uitat să o ancheteze pe cumnata sa, Adriana Lascu, pentru fapte de mare corupție

Laura Kodruta Kovesi
Autor: | | 3 Comentarii | 4146 Vizualizari

Adriana Lascu, cumnata șefei DNA, Laura Codruța Kovesi nu este ceretată în acestă cauză deși DNA ar fi trebui să deschidă o anchetă la solicitarea Oficiul European de Luptă Atifraudă (OLAF)

Fabrica de carne din Mediaș este acuzată de OLAF că a fraudat o licitație, în urma căreia a primit, în anul 2005, fonduri nerambursabile SAPARD în valoare de 1,95 de milioane de euro, pentru retehnologizarea liniei de producție a fabricii de carne din județul Sibiu, scriu jurnaliștii de la un important cotidian, Jurnalul National.

Adriana Lascu, soția lui Sergiu Lascu, fratele Laurei Codruța Kovesi, a activat ca cenzor al fabricii de carne Salconserv SA Mediaș, chiar în timp ce Oficiul pentru Luptă Antifraudă (OLAF) derula o amplă investigație privitoare la modul în care România și Bulgaria au expertizat finanțări SAPARD acordate către mai multe societăți, printre care și Salconserv.

Una dintre cele 11 societăți care activează pe piața cărnii din România investigate, în anul 2005, de Oficiul European de Luptă Atifraudă (OLAF) a avut-o drept cenzor pe cumnata Laurei Codruța Kovesi. Adriana Lascu, soția fratelui procurorului-șef al DNA, Sergiu Lascu, a deținut această calitare chiar în perioada în care Direcția Națională Anticorupție ar fi trebuit să declanșeze, la solicitarea OLAF, o anchetă penală referitoare la modul în care cele 11 companii au trucat licitațiile pentru obținerea de fonduri SAPARD. În timp ce pe ancheta penală s-a așternut praful, fabrica de carne implicată în acest scandal, SC Salconserv SA Mediaș, a fost sancționată de către statul român, la cinci ani după declanșarea investigațiilor OLAF, cu rezilierea contractului finanțat din fonduri nerambursabile, iar la sfârșitul anului trecut, compania, aflată în insolvență, a fost scoasă la licitație de către Casa de Insolvență Transilvania, scriu jurnaliștii.

Astfel, OLAF a declanșat, în iulie 2008, acțiuni de verificare a tuturor proiectelor de finanțare, în cadrul Măsurii 1.1, submăsura 02 “carne, produse din carne și ouă”, un proiect administrat de Ministerul Agriculturii din Bulgaria. Ulterior, OLAF a decis să extindă cercetările și în România, efectuând controale pentru a verifica autenticitatea obiectelor contractelor și a facturilor emise de numeroși furnizori de echipamente de procesare a cărnii, pentru solicitanți, cu fonduri SAPARD din România. În urma acestor anchete, OLAF a cerut Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit să declare neeligibilă întreaga sumă plătită în cadrul acestor proiecte. Au fost identificate, astfel, unsprezece societăți comerciale care activează în industria cărnii și care au încasat în mod fraudulos fonduri SAPARD, pentru care OLAF a cerut Direcției Naționale Anticorupție să declanșeze anchete penale.

Potrivit unui document al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, OLAF a solicitat în mod expres ca APDRP să procedeze la recuperarea ajutorului financiar nerambursabil fără a aștepta finalizarea investigațiilor DNA și indiferent de rezoluția DNA, subliniind faptul că există suficiente dovezi că cele prezentate reprezintă nereguli grave.

De altfel, nu există niciun indiciu conform căruia DNA ar fi efectuat vreo investigație asupra celor sesizate de OLAF. Cel puțin, la nivel oficial, o astfel de informație nu există. În mod întâmplător, aflăm de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, dintr-o notificare publicată în Monitorul Oficial al României din 21 octombrie 2008 (ulterioară declanșării procedurilor OLAF) că, în data de 17 septembrie 2008, Adunarea Generală a Acționarilor SC Salconserv SA Mediaș a aprobat, cu unanimitate de voturi, numirea în funcția de cenzori ai societății, pentru o perioadă de trei ani, a lui Andrei Szoke, a Mariei Duma și a Adrianei Lascu. La momentul declanșării investigației OLAF, Kovesi era procuror DIICOT la Sibiu și, ulterior, a devenit procurorul general al României.

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI