Michèle Alliot-Marie, şefa diplomaţiei franceze, și-a anunțat demisia

Ministrul francez de externe, Michèle Alliot-Marie, și-a anunțat ieri demisia, într-o scrisoare publică, după o serie de scandaluri legate de protestele din lumea arabă care i-au afectat imaginea.

''Deşi am sentimentul că nu am comis nicio ilegalitate, am decis să părăsesc atribuţiile mele ca ministru al afacerilor externe şi europene”, a declarat Alliot-Marie în scrisoarea care începe cu ”Dragă Nicolas”. „Vă rog să acceptaţi demisia mea”, a solicitat ea în mesajul citat de AFP, preluată de Agerpres.

„De câteva săptămâni, sunt ţinta unor atacuri politice şi apoi mediatice, care vehiculează, pentru a crea suspiciuni, contra-adevăruri şi amalgame”, mai subliniază ministrul francez de externe, care a ocupat această funcţie de la mijlocul lunii noiembrie, după ce a ocupat mai multe poziții de ministru în diferite guverne, cu începere din 2002.

„De 15 zile, familia mea suferă din partea unor media o adevărată hărţuire în viaţa privată iar eu nu pot accepta ca unii oameni să folosească această intrigă pentru a încerca să facă să se creadă că există o slăbire a politicii internaţionale a Franţei”, a adăugat Alliot-Marie. Ea a mai precizat că nu doreşte ca acţiunea internaţională a preşedintelui Sarkozy să aibă de suferit într-un fel. Sursa problemelor - o vacanță în Tunisia Credibilitatea ministrului de externe francez a fost afectată grav de comportamentul nepotrivit al lui Alliot-Marie în relaţie cu autorităţile tunisiene înlăturate de la putere prin revolta din luna ianuarie. Principalele critici vizează vacanţa petrecută de şefa diplomaţiei în Tunisia. Nefericita vacanţă tunisiană a lui Alliot-Marie a avut loc la sfârşitul anului trecut, într-un moment în care revoltele antiguvernamentale, care urmau să îl înlăture pe dictatorul Ben Ali, începuseră deja. Anul acesta au apărut şi amănuntele acestui sejur. La începutul acestei luni, Le Canard Enchaîné a dezvăluit că şefa diplomaţiei şi persoanele care o însoţeau au folosit avionul privat al omului de afaceri Aziz Miled, un partener de afaceri al familiei Ben Ali. La momentul respectiv, Alliot-Marie a fost nevoită să dea explicaţii în parlament, iar preşedintele Nicolas Sarkozy le-a sugerat miniştrilor că ar fi mai bine să îşi petreacă vacanţele în Franţa, pentru a evita orice fel de critici. Ulterior, publicaţia Le Canard Enchaîné a mai oferit o informaţie trecută sub tăcere de Alliot-Marie: părinţii ministrului de externe au cumpărat o companie imobiliară de la Aziz Miled. Bernard Marie şi soţia sa, Renée, erau deja acţionari minoritari la compania lui Miled. Pe 30 decembrie, pe când se aflau la hotelul Sentido Beach din Tabarka, Tunisia, ei au cumpărat şi restul acţiunilor.

Ziarul francez scrie că ministrul de externe era în hotel în momentul în care tranzacţia a fost încheiată. Michèle Alliot-Marie se afla deja într-o situaţie neplăcută, fiind criticată pentru că a încercat să sprijine regimul tunisian până în ajunul fugii lui Ben Ali. Ministrul de externe s-a aflat sâmbătă în Kuweit pentru a asista la ceremoniile de sărbătorire a 20 de ani de la eliberarea ţării care a fost invadată, în 1991, de Irakul lui Saddam Hussein. În faţa presei din Kuweit, ea s-a declarat „100% mobilizată” în postul său şi a respins zvonurile privind demisia. „Puţin contează ce se va întâmpla după ce voi ateriza la Paris”, a adăugat ea. Înlocuită cu Alain Juppé Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat aseară, la scurt timp după demisia lui Michèle Alliot-Marie, numirea lui Alain Juppé - care deţinuse anterior portofoliul apărării - în funcţia de ministru de externe. Nicolas Sarkozy a mai decis numirea senatorului Gerard Longuet în postul de ministru al apărării în locul lui Alain Juppé, şi a celui mai apropiat colaborator al său, Claude Gueant, la Ministerul de Interne, înlocuindu-l pe Brice Hortefeaux.