Şefa Curţii Supreme susţine că Guvernul trebuia să amâne intrarea în vigoare a noului CP pentru a da proiectul de lege: "Există o problemă cu interceptările!"

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, Livia Stanciu, este de părere că Guvernul putea să amâne intrarea în vigoare a noului Cod Penal cu câteva luni, astfel încât să fie elaborat un proiect de lege pentru operarea anumitor modificări.

"N-am cerut ca pentru anumite modificări, acestea să fie operate pe cale de ordonanţă de urgenţă, ci, într-adevăr, prin lege, printr-un eventual proiect de lege. Dar până la 1 februarie acest proiect de lege putea fi dat. Dacă se aprecia, cum a apreciat acum şi Guvernul, că anumite modificări - gen cele care vizează articolele 5 şi 6 din noul Cod Penal care se referă la aplicarea legii penale mai favorabile - nu pot fi operate pe cale de ordonanţă de urgenţă, ci numai pe cale de lege, se putea, să zicem, amâna intrarea în vigoare a acestui nou Cod Penal cu câteva luni de zile, astfel încât să poate fi dat dat acel proiect de lege", a declarat Stanciu astăzi la CSM. "Propunerile instanţei supreme sunt făcute de foarte multă vreme către MJ" Ea a precizat că în OUG sunt cuprinse marea majoritate a propunerilor ÎCCJ, ce au urmărit evitarea unor disfuncţionalităţi la nivelul instanţelor, dar sunt şi altele, de fond, pe care nu le-a regăsit nici în ordonanţă, nici în proiectul de lege.

"Eu înţeleg că Guvernul a precizat că o serie de modificări nu trebuie să fie operate pe ordonanţă de urgenţă, ci prin proiect de lege. Dar propunerile instanţei supreme sunt făcute de foarte multă vreme către Ministerul Justiţiei. (...) Deja Codul Penal fiind intrat în vigoare, chiar dacă s-ar face în perioada imediat următoare o astfel de modificare, ea va deveni operantă doar pentru faptele săvârşite după intrarea în vigoare a acelei legi, pentru faptele comise până la eventuala intrare în vigoare a acelei legi toţi vor beneficia de legea penală mai favorabilă", a adăugat preşedinta Instanţei Supreme. "Pe ideea de a fi discutat în Parlament, din punctul meu de vedere există probleme" Livia Stanciu a admis că există o problemă cu articolul privind interceptările şi că dovadă este că este prevăzut în proiectul de lege aprobat de Guvern. "Dovadă faptul că l-am văzut trecut pe un proiect de lege. Deci, fiind trecut pe noul proiect de lege pe ideea de a fi discutat în Parlament, din punctul meu de vedere există probleme. (...) Aţi văzut că în proiectul de lege se introduce un aliniat 14 la articolul 138 care vizează măsurile de supraveghere şi el este cu normă de trimitere la dispoziţiile articolului 305 aliniat 1 din Codul de Procedură Penală, care vizează începerea urmării penale in rem. Deci, o problemă este, o să vedem cum va fi rezolvată de Parlament", a spus şefa ÎCCJ. Despre Constituţie

Despre revizuirea Constituţiei, Livia Stanciu a susţinut că nu îşi poate exprima un punct de vedere până nu vede un document oficial. Referitor la Raportul Comisiei Europene Anticorupţie, preşedintele Instanţei Supreme a susţinut că este unul corect, cel puţin în ceea ce priveşte instituţia pe care o conduce, deoarece apreciază eforturile extraordinare făcute pentru soluţionarea cauzelor. "Aţi putut sesiza - şi eu spun că a fost, într-adevăr, este un raport corect, cel puţin în ceea ce priveşte instanţa supremă - faptul că se apreciază eforturile extraordinare, pentru că au fost într-adevăr eforturi extraordinare făcute de toţi colegii judecători pentru soluţionarea, atenţie, nu în primul rând, neapărat cu celeritate, pentru că nu sunt adepta ideii soluţionăm cu celeritate încălcând drepturile cetăţenilor. Nu, soluţionare cu celeritate dublată în primul rând de calitatea soluţionării acelor dosare", a mai spus preşedintele ICCJ.