Președintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a făcut, vineri, un rechizitoriu moral la adresa celor trei puteri ale statului: legislativă, executivă și judecătorească.
”Trecem printr-o perioadă plină de provocări, în care minciuna, impostura, manipularea stau cu regele la masă, ca să citez un clasic poet român. E o perioadă în care toată lumea pretinde că este specialistă în drept şi pretinde ca actul de justiţie să fie realizat potrivit valorilor ce doresc să ni le impună. Eu cred că numai calitatea umană a celor care sunt chemaţi să facă actul de justiţie ne poate ajuta să depăşim aceste momente”, a declarat Cristina Tarcea.
Magistratul a apreciat că în evoluția unei societăți democratice independenţa și imparţialitatea justiţiei sunt elemente fundamentale. „Singurul factor de echilibru şi stabilitate într-o societate democratică este justiţia, oricât de mult nu ar agrea unii această idee. (…) Este foarte important ca sistemul de drept românesc să cunoască legi care să cuprindă garanţii adecvate în ceea ce priveşte independenţa şi imparţialitatea justiţiei”, a spus judecătoarea. Președinta ÎCCJ a vorbit și despre importanța „finanțării decente” pentru înfăptuirea „unui act decent de justiţie”. Cristina Tarcea a vorbit și despre dezbinarea magistraților, despre faptul că „se fac forturile aproape disperate de a sădi neîncrederea în actul de justiţie”. „Mă refer la dezbinarea ce se încearcă a fi sădită între judecători, avocaţi, procurori. În realitate, un act de justiţie, legal, decent şi care răspunde tuturor exigenţelor europene nu poate fi realizat, săvârşit decât prin cooperarea instituţională, profesională a tuturor acestor categorii – judecători, procurori, avocaţi, care trebuie să se bucure de un statut bine conturat, de o înaltă competenţă profesională şi, mai ales, de un comportament mai presus de orice îndoială”, a precizat Tarcea.
Preşedintele ICCJ făcut aceste declarații vineri la Alba Iulia la conferinţa „Independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului”.