Șefa CE, Ursula von der Leyen, dă unde verde azi investițiilor în modernizarea infrastructurii energetice Hidrogenul vedeta viitorului

Șefa CE, Ursula von der Leyen, dă unde verde azi investițiilor în modernizarea infrastructurii energetice Hidrogenul vedeta viitorului

Energia regenerabilă şi infrastructura de gaz cu hidrogen primesc 1,6 miliarde euro în cadrul PNRR care este semnat azi, la București, de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul finalizării procesului de evaluare a Planului în cadrul NextGenerationEU.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) prevede, la capitolul contribuţiei componentei „Energie verde” la atingerea obiectivelor UE, obiective care să ducă la renunţarea la cărbune în 2032 – de pildă, până în 2026 ar trebui înlocuit cel puţin 1.300 MW pe lignit „cu capacitate flexibilă pe gaz, în ciclu combinat hydrogen readiness sau în înaltă cogenerare” și tot până atunci să fie conectaţi 90.000 de consumatori la reţea de distribuţie gaz în amestec cu hidrogen.

În contextul în care avansul tehnologic va permite și în viitorul nu foarte îndepărtat vor putea fi folosite alte surse alternative  la gaze, putem converti o mare parte din rețeaua noastră din gaz în hidrogen, este promisiunea celui de-al treilea jucător local pe piața de distribuție de gaze naturale, Premier Energy după E.ON și Engie.

În noul context internațional de pe piața de energie, “credem că a venit momentul să ne concentrăm pe Green Deal și să încercăm să adăugăm şi o componentă de producție de energie din surse regenerabile. Practic, acest lucru ar însemna integrarea noastră pe verticală, avem identificate deja câteva target-uri - “sunt câteva proiecte din sfera de regenerabile care ne-au atras atenția ca fiind potențiale în a ne extinde platforma de energie de tip “one-stop” în zona verde”, spune Iuliana Pănescu, Head of Treasury al Premier Energy.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă zona de energie verde, Premier Energy, cu un portofoliu de furnizare de aproximativ 100.000 de clienți, anunță investiții consistente și în dezvoltarea rețelei de gaze naturale. În ceea ce priveşte finanţarea, ”toate proiectele pe care le- am avut până acum le-am finanțat din capitalul propriu, din profitul reinvestit sau  din finanțări bancare. Ne bucurăm de un parteneriat solid cu trei finanțatori din piața locală, care ne susțin şi au fost alături de noi în toate demersurile de dezvoltare.”

Cu un avans accelerat al afacerii în ultimii ani, compania Premier Energy a devenit unul din grupurile de infrastructură energetică (distribuție și furnizare electricitate și gaze naturale) cu unul din cele mai rapide ritmuri de creștere din Europa de Sud-Est - este al treilea cel mai mare distribuitor de gaze naturale și în top 5 furnizori de gaze naturale din România. Compania este și market leader pe distribuție și electricitate în Republica Moldova, fiind controlat prin vehiculul de achiziții al EMMA Capital, fondat de omul de afaceri ceh, Jiří Šmejc. Šmejc este fost partener de business al lui Petr Kellner, considerat cel mai puternic afacerist din Europa Centrală și de Est de după 1989, fondator și acționar majoritar (98,93%) al Grupului PPF, decedat în această primăvară în urma unui accident de elicopter.

CINE SUNT CEI DE LA PREMIER ENERGY

Prezentă în România de aproximativ 10 ani, Premier Energy Group este unul dintre cele mai dinamice grupuri Europa Centrală și de Sud Est.  A ajuns în România la peste 80 de concesiuni în calitate de distribuitor, iar din acestea circa 20% sunt greenfield. De spus și că România și Moldova nu sunt singurele investiții ale EMMA Capital care are investiții și în alte sectoare în Europa și Asia - una dintre cele mai importante este Home Credit,  lider de consumer finance și banking în opt din cele nouă piețe în care activează  și cu active brute totale de circa 14,5 miliarde de euro.

O alta deținere a EMMA Capital este Super Sport în Croația, este al doilea domeniu de interes pe lângă energie, adică pariuri sportive și jocuri online. Acolo Super Sport este lider de piață, cu undeva la 50% cotă de piață, cu aproximativ 75% din venituri generate de zona online.

Pe lîngă interesele în energie în Europa Centrală și de Sud Est, consumer finance, banking si pariuri sportive/jocuri online, interesele EMMA Capital - generează azi un capital de aproximativ 1 miliard de euro -  mai sunt și în zona de farma și fertilizare in vitro.