Colaborarea cu un oligarh rus i-a adus peste 4 ani d închisoare. Un fost șef al contraspionajului din FBI a primit sentința.
FBI și oligarhii ruși. Charles McGonigal, un agent FBI de rang înalt, a fost condamnat la o pedeapsă de 50 de luni de închisoare pentru colaborarea secretă cu oligarhul rus Oleg Deripaska. Ca fost lider în divizia de contrainformații a biroului FBI din New York, McGonigal a pledat vinovat pentru conspirație. Deși avocații săi au cerut ca el să nu primească timp de închisoare, judecătorul a impus o pedeapsă semnificativă.
Înainte de a primi sentința, McGonigal și-a exprimat un profund regret și a recunoscut gravitatea infracțiunii sale. Judecătoarea Jennifer Rearden a recunoscut contribuțiile semnificative ale lui McGonigal la contraspionaj, dar a subliniat gravitatea deciziei sale de a lucra pentru Deripaska. Un om de afaceri rus sancționat de SUA pentru ajutorul acordat anexării Crimeei de către Rusia.
Procurorii federali au solicitat o pedeapsă de cinci ani, acuzându-l pe McGonigal de abuzul abilităților și influenței sale prin colaborarea secretă cu Deripaska, în încălcarea sancțiunilor SUA. McGonigal trebuie să înceapă pedeapsa cu închisoare pe 26 februarie.
FBI a pierdut un expert în contraspionaj
În rolul său anterior, McGonigal a supervizat investigații ale FBI asupra oligarhilor ruși. Inclusiv Deripaska, cel căruia i-a furnizat servicii interzise de lege. Procurorii au subliniat că McGonigal era conștient de statutul legal al lui Deripaska și de inadecvarea acțiunilor sale.
Procurorii l-au acuzat pe McGonigal că a încercat să colecteze informații defavorabile despre Vladimir Potanin, un oligarh rival. Au prezentat dovezi clare, evidențiind natura gravă a acțiunilor sale. Procurorii au comparat acțiunile lui McGonigal cu vânzarea de informații la fel de dăunătoare ca tehnologia militară de grad înalt. Care subminează statul de drept și integritatea contrainformațiilor la nivel național.
Într-un caz separat la Washington, D.C., McGonigal se confruntă cu acuzații suplimentare pentru ascunderea unei plăți de la un oficial al serviciilor de informații albaneze în timp ce se afla în funcție. Echipa sa de apărare a argumentat că serviciile pe care le-a oferit lui Deripaska erau aliniate cu interesele SUA, dar a recunoscut că a greșit.
Avocații apărării au cerut o pedeapsă mai blândă, subliniind cariera de 22 de ani a lui McGonigal în aplicarea legii și contrainformații. Argumentând că căderea sa abruptă, inclusiv pierderea slujbei, reputației și liniștii familiale, justifica o sentință blândă. Ei au subliniat că o pedeapsă justă poate fi atinsă fără o încarcerare îndelungată, scrie ABC News.