Un fost şef din Poliţia Română acuzat de DNA de fapte de corupţie a fost condamnat să muncească la o mănăstire, în folosul comunităţii, printr-o decizie definitivă a judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea. Marcel Ghirosa, fostul șef al Biroului Drumuri Naționale din Poliția Rutieră Bihor a fost trimis în judecată pentru o mită de 600 de lei şi a primit o sentinţă definitivă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de 4 ani. Cazul a fost instrumentat cu ajutorul poliţiştilor de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).
Un fost şef din Poliţia Română a fost condamnat să muncească la mănăstire, printr-o decizie definitivă dată de magistraţii de la Curtea de Apel Oradea. Marcel Ghirosa, fostul șef al Biroului Drumuri Naționale din Poliția Rutieră Bihor, a primit o hotărârea definită de condamnare la 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, primind şi interdicţia de a profesa ca ofiţer de poliţie pentru o perioadă de 5 ani.
Comisarul şef Marcel Ghirosa (Sursa foto:e-bihoreanul)
Instanţa l-a mai obligat pe Ghirosa, pensionat între timp, ca, în perioada de încercare, să frecventeze un program de reintegrare socială, derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Mănăstirii Sfintei Cruci sau Primăriei Oradea, pe o perioadă de 60 de zile.
Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) transmite că Marcel Ghirosa, la data săvârșirii faptei ofițer de poliție cu gradul profesional de comisar șef în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor – Serviciul Rutier, a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu în data de 19 ianuarie 2017 de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Anchetatorii au stabilit că că ofiţerul a pretins și primit de la o persoană, cercetată pentru comiterea unui accident de circulație cu victime, suma totală de 600 lei, primită în două tranșe.
DGA arată că, la data de 30 decembrie 2016, un martor a formulat un denunț la Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Bihor referitor la comiterea unor infracțiuni de corupție de către ofițerul de poliție. Denunțătorul a declarat că la data de 28 decembrie 2016, Marcel Ghirosa a pretins și primit suma de 200 lei pentru a-i restitui mai repede permisul de conducere ridicat cu ocazia unui eveniment rutier produs în aceeași zi, în urma căruia a rezultat vătămarea corporală a unei minore.
Din referatul DNA aflăm că şoferul care l-a denunţat pe ofiţer acroşase cu maşina o fată de 13 ani care traversase neregulamentar, în localitatea Nojorid, pe DN79. Victima a suferit răni uşoare, iar Marcel Ghirosa s-a oferit, în schimbul banilor, să îi înapoieze şoferului permisul şi să îl scape de dosarul penal.
Apoi, pe 29 decembrie 2016, fostul şef de la Autostrăzi i-a mai cerut şoferului 400 de lei, pentru achiziţionarea unui acumulator pentru autoturismul personal și i-a zis că poate să îi dea banii înapoi după sărbătorile de iarnă.
Denunțul a fost înaintat DNA care i-a delegat pentru cercetări pe ofiţerii DGA.
Astfel, pe 4 ianuarie a.c., conform unei înțelegeri prealabile, şoferul denunțător s-a dus la sediul Serviciului Rutier Bihor, fiind condus de polițist în biroul său. După mai multe discuții referitoare la modul de efectuare a cercetărilor în dosarul penal având ca obiect evenimentul rutier în care a fost implicat şoferul i-a dat comisarului şef cei 400 lei pe care îi ceruse. Imediat, echipa operativă formată din procuror și lucrători de poliție DGA l-au prins în flagrant.
Ofițerul a fost condus la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea și, după aducerea la cunoștință a învinuirii și audierea în calitate de suspect, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.
În data de 5 ianuarie 2017, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor a respins propunerea procurorului de arestare preventivă, dispunând măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru 30 de zile, ofiţerul recunoscând săvârșirea faptelor.