Ședință tensionată la guvernare. Deputații PSD din Ardeal au răbufnit: „Avram Iancu s-ar răsuci în mormânt!”

Propunerea legislativă a UDMR, care obligă statul român să folosească limba maghiară până în localitățile în care 3% dintre locuitori sunt maghiari, a declanșat o revoltă în ședința de marți a grupului PSD din Camera Deputaților

Președintele grupului PSD din Camera Deputaților, Ioan Munteanu, a confirmat ieri, pentru EVZ, că „mai mulți colegi din Ardeal și-au exprimat nemulțumirile” vizavi de legea UDMR, discuțiile având loc în ședința de marți a grupului parlamentar. „Eu i-am ascultat și le-am răspuns că este dreptul UDMRului să ceară, dar până la a finaliza acest lucru este cale lungă, foarte lungă”, a spus Munteanu pentru EVZ.

Un parlamentar PSD care a participat la ședință a relatat EVZ, sub condiția păstrării anonimatului, că deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai proiectului UDMR. „A spus că dacă Iancu ar ști, s-ar răsuci în mormânt. Mai departe nu pot să vă mai reproduc”, ne-a spus sursa citată. Dîrzu a fost sunat ieri insistent de EVZ pentru un punct de vedere dar nu a răspuns la telefon și nici la SMS.

Previziune

Unul dintre deputații transilvăneni ai PSD, Sorin Bota, a spus ieri EVZ, întrebat dacă susține legea UDMR, că românii sunt „suficient de toleranți” și nu vede rostul proiectului. „Nu cred că există parlamentar PSD din Ardeal care să susțină așa ceva. UDMR s-a angajat să ne ajute la guvernare pentru creșterea bunăstării românilor, nu pentru altceva”, a spus el. „E un subiect foarte sensibil. Dar o spun fără niciun fel de reținere: câtă vreme trăim în România, trebuie să respectăm Constituția și limba oficială trebuie să fie limba română”, a declarat, pentru EVZ, și deputatul PSD Liviu Ioan Balint, ales în Sălaj.

Liderul PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, a fost mai reținut. „Am observat că în ultima perioadă există o dezbatere mai naționalistă. Ținând cont că anul viitor e Centenarul, eu îmi doresc să îl sărbătorim cât mai bine”, a spus el pentru EVZ. Nasra a lăsat totuși de înțeles că nu agreează proiectul. „Consider că minorităților le sunt respectate foarte multe drepturi, inclusiv cele administrative și cred că actuala legislație este potrivită”, a spus el EVZ.

Ce vrea UDMR

Parlamentarii maghiari au depus pe 23 mai, în Camera Deputaților, un proiect de modificare a legii administraţiei publice locale. Dacă proiectul ar fi adoptat, în toate localitățile din România în care maghiarii reprezintă minim 10% din locuitori, autoritățile vor fi obligate să folosească limba maghiară în relația cu aceștia, actele oficiale vor fi redactate și în maghiară, iar ceremoniile oficiale și oficierea căsătoriilor se vor putea desfășura în maghiară. Proiectul prevede însă și praguri alternative, astfel că statul român va fi obligat de fapt să asigure limba maghiară chiar și până în localitățile mai mici de 10.000 de locuitori în care maghiarii reprezintă 3% din populație.

Același proiect obligă statul român să monteze plăcuțe bilingve inclusiv în parcuri, iar primăriile vor avea dreptul să adopte și să arboreze steaguri secuiești în paralel cu steagul României.

Lunga bătălie

Parlamentarii PSD s-au enervat după ce Comisia pentru muncă din Camera Deputaților, unde coaliția de guvernare PSD-ALDE are majoritate, a avizat favorabil, pe 5 septembrie, proiectul de lege propus de UDMR. Propunerea maghiarilor urmează să intre acum în Comisia pentru Administrație Publică a Camerei Deputaților, care va adopta un raport de admitere sau de respingere și unde pot să apară modificări în proiect. Proiectul și raportul vor ajunge apoi la votul final în plenul Camerei Deputaților, în calitate de primă cameră sesizată, după care vor fi trimise pentru dezbateri și vot Senatului, care are ultimul cuvânt de spus.