ȘEDINȚĂ INCENDIARĂ LA CSM. Magistrații CER DE URGENȚĂ să fie analizate PRESIUNILE LUI KOVESI din înregistrarea apărută

Asociațiile de magistrați, UNJR si AMR, au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii “să se sesizeze de indata in vederea apararii independentei intregului sistem judiciar fata de pretinsele presiuni pe care procurorul-sef DNA Laura Codruta Kovesi le-ar fi facut asupra procurorului inspector Mihaela Focica, desemnata sa cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA”. Momentan, ședința CSM este în desfășurare.

Reamintim că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, este acuzată că a făcut presiuni asupra unui procuror de la Inspecția Judiciară care făcea parte din echipa de control, trimisă la DNA la solicitarea minsitrului Justiției, Tudorel Toader. O înregistrare cu dialogul dintre Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare şi Mihaela Focica scoate la iveală tenebrele Justiției. Procuroarea spune că i-a tremurat picioarele de frică, atunci când a fost chemată de Kovesi, cu scopul de a o determina să iasă din echipa de control.

Magistrații, CERERE DE URGENȚĂ pentru CSM!

Solicitarea vine ca urmare a publicarii unei inregistrari ambientale a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, si procuroarea Mihaela Focica, procuror inspector care a facut verificari la DNA, unde aceasta din urma ar recunoaste ca “procurorul-sef DNA Laura Codruta Kovesi ar fi facut presiuni asupra ei in lucrarea care ii era desemnata si in care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala savarsire de catre acestia a unor abateri disciplinare”.

TENEBRELE JUSTIȚIEI, marca Kovesi. ȘANTAJ la Inspecția Judiciară. ÎNREGISTRARE EXPLOZIVĂ!

“Daca faptele mentionate in acea inregistrare se confirma, acestea reprezinta incalcari extrem de grave ale independentei justitiei, prin imixtiuni si presiuni ale procurorului-sef DNA Laura Codruta Kovesi in activitatea Inspectiei Judiciare, prin care se incalca nu doar independenta acestui procuror inspector, dar si independenta sistemului judiciar in ansamblul sau”, au aratat UNJR si AMR in scrisoarea catre CSM.

“Este absolut necesar ca inspectorii judiciari sa actioneze in deplina libertate si independenta, orice presiuni facute asupra lor rasfrangandu-se asupra intregului sistem judiciar”, au aratat cele doua asociatii profesionale. Afirmatia se fundamenteaza pe Legea 317/2004 care, la art. 72 alin. 1, a stabilit ca “inspectorii judiciari isi desfasoara activitatea in mod independent si impartial”.

“Pe de alta parte, inspectorii judiciari trebuie sa isi foloseasca independenta conferita de lege pentru a cerceta toate plangerile cu care sunt sesizati, in mod obiectiv, eficient si efectiv, indiferent din partea cui provin si pe cine vizeaza”, au mai spus asociatiile profesionale.

Acestea considera ca “imixtiunea grava devoalata de procurorul inspector Mihaela Focica necesita o reactie pe masura a CSM, garantul independentei justitiei”.

“De altfel, imixtiunea este recunoscuta si definita ca atare chiar de catre procurorul Gheorghe Stan, inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, care, in cursul conversatiei, se arata revoltat de cele intamplate si spune ca ‘Asta inseamna imixtiune! Clasica!'”, au mai aratat asociatiile in scrisoarea trimisa CSM.

Asociatiile profesionale au amintit in scrisoare ca “CSM a amendat ferm, in anii trecuti, declaratiile unor politicieni, jurnalisti ori functionari publici prin care respectivii criticau punctual actiuni ale procurorilor DNA, iar CSM a apreciat ca astfel de declaratii sunt acte care au afectat independenta sistemului judiciar in ansamblul sau. CSM trebuie, cu atat mai mult acum, sa actioneze pentru verificarea actiunii procurorului-sef DNA care, daca se confirma, afecteaza grav independenta, impartialitatea procurorului inspector si, prin aceasta, independenta sistemului judiciar in ansamblul sau.”

“Astfel de presiuni extrem de grave nu pot fi ignorate, nici trecute cu vederea, fiind absolut necesar a fi verificate cu toata seriozitatea de catre CSM, in calitatea pe care o are de garant al independentei justitiei”, s-a mai mentionat in scrisoare.

Asociatiile au solicitat “efectuarea unei anchete efective, audierea in sedinta publica a Plenului CSM a tuturor persoanelor implicate si intocmirea unui raport asumat de CSM in care sa se clarifice toate aspectele mentionate in acea inregistrare”.

“Independenta justitiei nu este un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetateanului, tocmai de aceea CSM are obligatia sa actioneze si sa dovedeasca opiniei publice ca isi indeplineste fara intarziere obligatia prevazuta de art. 133 din Constitutie de a fi ‘garantul independentei justitiei'”, au afirmat magistratii in scrisoarea catre CSM.

Asociatiile si-au concluzionat scrisoarea reiterand solicitarea “CSM-ului sa se sesizeze de indata si sa verifice cu celeritate toate aspectele relatate in respectiva inregistrare si sa ia toate masurile care se impun in scopul apararii independentei sistemului de justitie in ansamblul sau impotriva presiunilor reclamate de un procuror inspector ca fiind exercitate de procurorul-sef al DNA”.

De ce este acuzată șefa DNA

Laura Codruța Kovesi este acuzată de imixtiune în actul de justiție de către Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, după ce acesta a aflat de la procuroarea Mihaela Focică că a fost chemată de șefa DNA care i-ar fi cerut să renunţe la controlul aflat în plină desfășurare la instituția anti-corupție. Înregistrare audio cutremurătoare a fost făcută publică de Luju.ro care prezintă și raportul întocmit de procurorul Gheorghe Stan, în legătură cu întâlnirea, din data de 4 iulie 2017, cu Mihaela Focică. „M-am panicat... când m-a chemat mi-au tremurat picioarele... ce vacă... te bagă într-un căcat, îţi născocesc orice... e să mă suspende din funcţie, copilul meu rămâne pe drumuri, nu mai am bani... Codruţ a zis: e nașpa de tine!. De aici a fost teamă mea şi mai mare”, spune Focica.