Ședință festivă comună a CJ Tulcea și CJ Constanța de Ziua Dobrogei

Ședință festivă comună a CJ Tulcea și CJ Constanța de Ziua Dobrogei

O adunare festivă comună a CJ Tulcea și CJ Constanța, organizată cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de când Dobrogea a revenit la patria mamă, a avut loc la Tulcea în prezența oficialităților din cele două județe. Președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu și președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu au citit un Act de promisiune civică, prin care consilierii județeni din ambele județe se obligă să realizeze proiecte pentru dezvoltarea regiunii Dobrogea.

Evenimentul comun de la Tulcea a avut loc în prezența a sute de persoane, consilieri județeni din cele două județe, primari, parlamentari, prefecți. Invitat de onoare a fost Emil Constantinescu, fost președinte al României. O ședință comună similară a avut loc, la Constanța, în urmă cu trei săptămâni. Președintele CJ Tulcea a citit Proclamația către dobrogeni, din 14 noiembrie 1878 a Principelui României Carol I de Hohenzollern, care consfințea preluarea de către România a administrației Dobrogei. Apoi a prezentat documentul simbolic denumit „Act de promisiune civică” prin care judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea se obliga să îşi acorde sprijin reciproc în realizarea unor proiecte comune, în vederea dezvoltării regiunii Dobrogea.

Proiectele comune fac referire la drumul expres DX8 care va lega Constanţa de Tulcea, Tulcea de Brăila, de podul de peste Dunăre, la Spitalul Regional Constanţa, care va deservi locuitorii celor două județe, modernizarea structurii portuare și nu în ultimul rând crearea brandului Dobrogea, marcă înregistrată, pentru realizarea de produse, servicii, evenimente şi orice alte obiective tipic dobrogene, menite să promoveze specificul ambelor judeţe. 

Iar președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, a declarat că 14 noiembrie este o zi cu o semnificație deosebită fiind vorba de sărbătoarea Dobrogei în anul centenar al Marii Uniri. El  a pomenit că, la fel ca și acum, în urmă cu 140 de ani, “prioritățile autorităților nou instalate în Dobrogea erau școala, administrația comunală județeană, serviciul sanitar și drumurile de comuncații”. Plus că, în Decretul semnat de Carol I era menționat că diferitele culte și naționalități trebuie să se respecte și să se susțină reciproc.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Actul de promisiune civică prin care cele două consilii județene se obligă să realizeze proiectele stabilite pentru dezvoltarea regiunii Dobrogea a fost sigilat și introdus într-o amforă care va rămâne la Tulcea. Un alt exemplar a fost păstrat de CJ Constanța. Și pentru a fi în tendințele tehnologiei actuale, înregistrarea dorințelor comune ale județelor Constanța și Tulcea există pe un stick pus într-o lucrare artistică din sticlă. Evenimentul a continuat cu „Gala 100- ameni pentru Tulcea, Oameni pentru România“, în 100 de personalități din domenii ca educație, sănătate, cultură, cercetare, artă, administrație au primit plachete aniversare, personalizate pentru Centenar. De asemenea, au fost premiați veteranii de război din județul Tulcea.