Ședință decisivă în Parlament. Guvernul își angajează răspunderea - UPDATE

Ședință decisivă în Parlament. Guvernul își angajează răspunderea - UPDATE

Guvernul Orban își angajează răspunderea pe cele trei proiecte, în Parlament, în ședințe comune succesive ale Senatului și Camerei Deputaților.

UPDATE 3 -„De asemenea, prin ordonanța 51, nășită de aceiași baroni roșii practic s-a pactizat cu transportatorii care sunt obișnuiți să efectueze curse fără să se adapteze la condițiile și rigorile care sunt solicitate de Regulamentul European și care nu ar putea să rămână în transportul de persoane dacă s-ar organiza licitații de către Consiliile Județene și de către autoritățiile locale. Îi aștept cu interes să atace la CCR, să îi văd cum justifică că mențin în trasee companii care nu mai îndeplinesc de mult condițiile tehnice și de siguranță, companii care refuză să ia copiii, îi lasă în drum fără să îi ia sau dacă acceptă îi coboară dacă nu plătesc contravaloarea biletului. Să îi văd cum justifică faptul că nu alocă resurse de la consiliul județean pentru decontarea navetei școlare. Pentru că atacarea la CCR este, practic, o formă de tergiversare a intrării în vigoare a proiectului de lege pe care ne-am angajat răspunderea”, a declarat Ludovic Orban.

„Este posibil să mai folosim procedura angajării răspunderii guvernului. Procedura angajării răspunderii guvernului este mult mai democratică decât emiterea de OUG și are câteva avantaje nete în raport cu OUG. În cadrul angajării răspunderii, parlamentarii pot să formuleze amendamente, iar guvernul adoptă anumite amendamente care sunt potrivite și care aduc efecte benefice”, a mai spus premierul.

UPDATE 2 - Şedinţa este condusă preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că sunt prezenţi 172 de parlamentari.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE - Guvernul a acceptat proiectul de lege privind transportul de persoane referitoare la extinderea valabilităţii licenţelor actuale până la 30 iunie 2021 şi a termenului pentru finalizarea procedurii de selecţie pentru operatorii de transport de către Consiliile judeţene până la 1 iulie 2021

„În ceea ce priveşte proiectul de lege privind reglementarea unor măsuri în domeniul transportului de persoane, a fost acceptat amendamentul privind extinderea valabilităţii licenţelor actuale până la 30 iunie 2021. De asemenea, a fost acceptat amendamentul cu privire la termenul pentru finalizarea procedurii de selecţie pentru operatorii de transport de către Consiliile judeţene până la 1 iulie 2021, amendamente depuse de grupul parlamentar al PNL", a precizat Dancă, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

Şedinţele comune ale Parlamentului au început de la ora 12,00.

Conform programului, în prima şedinţă comună Guvernul îşi asumă răspunderea asupra proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, cea de a doua şedinţă comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, iar în cea de a treia şedinţă comună Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, parlamentarii pot depune amendamente la aceste proiecte de lege până joi dimineaţa, la ora 10,00, iar Guvernul urmează să decidă, în şedinţă, dacă şi le însuşeşte.

Social-democratul Robert Cazanciuc, vicepreşedinte al Senatului, a declarat miercuri că va depune amendamente prin care va solicita Guvernului să îşi retragă proiectul de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020. El a spus că "deja această chestiune a fost soluţionată aşa cum cere Constituţia", având în vedere că Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege cu prevederi similare şi care a fost transmis la promulgare la preşedinte.

Executivul a adoptat, marţi seara, proiectele de lege pentru care urmează să îşi asume răspunderea în Parlament, potrivit Agerpres.

Constituţia prevede la articolul 114 că Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.