Ce va fi în caloriferele din Capitală. Ședință cu scântei la CGMB. Soarta RADET

Consiliul General al Municipiului Bucureşti se întruneşte în şedinţă joi, de la ora 11,00, pentru a dezbate 53 de proiecte de hotărâre, printre care delegarea serviciului de termoficare către Compania Termoenergetica, o rectificare bugetară şi indicatorii tehnico-economici aferenţi amenajării peisagistice a Parcului Unirii.

UPDATE

Gabriela Firea anunță că Primăria București este pregătită să preia, prin societatea Termoenergetica, activitatea defunctei societăți RADET. Edilul Capitalei garantează că cetățenii nu vor îngheța de frig în această iarnă, dând asigurări că va fi căldură în apartamentele bucureștenilor.

„Salariații RADET vor fi angajați la Termoenergetica. Bucureștenii nu vor suferi din cauza falimentului RADET. În continuare va fi căldură în parametri normali și vom căuta să îmbunătățim situația”, a declarat Gabriela Firea. Referitor la pericolul unei crize sociale cauzate de angajații RADET care vor fi concediați, liderul PSD a exclus această variantă: „Nu vor fi șomeri la RADET, se fac eforturi pentru a rezolva situația”.

În privința informațiilor referitoare la diminuarea bugetului pentru sănătate, Firea a dezmințit că se va întâmpla asta: „Nu tăiem bani de la sănătate la rectificarea bugetară. Sunt dezinformări! Investițiile în spitale vor continua”.

 

Delegarea serviciului de termoficare către Compania Termoenergetica nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei CGMB, dar urmează să fie introdusă pe ordinea suplimentară, ca urmare a falimentului RADET, a anunţat marţi primarul general, Gabriela Firea. De asemenea, administratorul special al Regiei, Alexandru Burghiu, a precizat că termenul de mobilizare pentru transfer va fi de 90 de zile, dar că acest lucru nu va afecta furnizarea apei calde şi a căldurii către populaţie.

Vor fi iniţiate licitaţii în vederea achiziţionării de energie termică în zonele deficitare ale sistemului de alimentare centralizată şi anume Pipera - Aviaţiei şi Colentina - Fundeni, după cum prevede un alt proiect de hotărâre. Administratorul special al Regiei, Alexandru Burghiu, a arătat că joi va fi propus un amendament conform căruia aceste demersuri ar urma să fie iniţiate de Compania Termoenergetica, cea care va prelua activitatea RADET.

CGMB urmează să dezbată un proiect de rectificare bugetară care prevede suplimentarea cu 100 de milioane de lei a celor 900 de milioane de lei prevăzute până în prezent pentru subvenţii destinate transportului în comun, în vederea acoperirii diferenţelor dintre preţ şi tarif. Totodată, se propune ca bugetul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti să fie diminuat cu 29,8 milioane lei, iar cel al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic cu 21 de milioane de lei, în urma unor solicitări în acest sens transmise de către cele două instituţii.

Podul Mare din Parcul Cişmigiu ar urma să beneficieze de reparaţii capitale. Potrivit indicatorilor tehnico-economici, proiectul ar urma să aibă o valoare totală de 3.328.047 de lei, dintre care lucrările de construcţii şi montaj vor reprezenta 2.647.110 lei. Podul, având o lungime de 24 de metri şi o lăţime de 4,09 metri, este situat între aleea Magnoliei şi aleea Platanului, asigurând traversarea pietonală a lacului Cişmigiu. Durata de finalizare a lucrărilor este estimată la opt luni.

Un proiect de amenajare peisagistică, în valoare totală de 8.513.194 de lei, ar urma să fie demarat în Parcul Unirii. Conform indicatorilor tehnico-economici, lucrările de construcţii-montaj ar urma să aibă o valoare de 7,1 milioane lei, durata de realizare fiind estimată la opt luni. Potrivit referatului de aprobare, proiectul vizează: curăţarea şi eliminarea arborilor uscaţi din sit; eliminarea arborilor existenţi deasupra planşeului Dâmboviţa; instalare sistem de irigaţii automatizat la nivelul întregului parc public; înlocuirea sistemului de iluminat public; refacerea axelor pietonale existente prin lăţirea acestora şi refacerea sistemului de borduri al aleilor; construcţia unui nou ax pietonal cu trasare de la est la vest şi conectarea ascensorului public din parc cu traficul pietonal spre zona de sud-vest a sitului; înlocuirea mobilierului urban şi a coşurilor de gunoi; plantarea „unui număr însemnat de arbori şi arbuşti cu specii autohtone din cadrul natural al parcului, dar şi cu specii de ierburi ornamentale cu creşteri în etaje de înălţimi diferite”.

Cornel Dinu, Rodica Popescu Bitănescu şi Andrei Şerban ar urma să primească titlul de cetăţean de onoare al Bucureştiului, potrivit altor proiecte de pe ordinea de zi.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti ar putea aproba, joi, transmiterea în administrarea Consiliului Local sector 3 a unui tronson din bulevardul Unirii pentru lucrări de amenajare urbană (tronsonul cuprins între Piaţa Alba Iulia şi bd. Mircea Vodă).