În CSM s-a cerut cercetarea procurorului general, dar solicitarea a fost respinsă de plen
Procurorul Mircea Negulescu va fi cercetat disciplinar în continuare de mebrii CSM, chiar dacă și-a depus demisia, iar procurorul general Augustin Lazăr va continua ancheta privind OUG 13, chiar dacă CCR a decis că ancheta începută de DNA este discutabilă.
Ședința CSM a atins mai multe aspecte. Pe de o parte, membrii aveau de judecat și de luat o decizie în ceea ce privește cerea de demisie a controversatului magistrat de la DNA Ploiești, procurorul Mircea Negulescu, zis „Portocală”, pe de altă parte plenul trebuia să hotărască cu privire la cererea judecătoarei Simona Marcu de cercetare a celor care au decis anchetarea membrilor Guvernului.
FOTO: Una dintre ședințele CSM, la care a participat și președintele Klaus Iohannis
Cererea unei judecătoare
Membrii CSM au decis, ieri, să nu dea curs cererii judecătoarei Simona Marcu, care a solicitat plenului CSM suplimentarea ordinii de zi cu două puncte. Primul punct avea să fie sesizarea Inspecţiei Judiciare, în legătură cu modul în care „DNA și-a arogat competența de a verifica legalitatea și oportunitatea emiterii unui act normativ”, în speţă anchetarea celebrei Ordonanţei 13, despre care CCR a stabilit că s-a efectuat nelegal. Ancheta, a susținut judecătoarea Marcu, „trebuie efectuată în sensul celor reținute în decizia CCR, precum și sub alte aspecte, (...) în special cu privire la situația de la DNA Ploiești, respectiv dacă s-au cunoscut disfuncționalitățile de la această unitate de Parchet și care au fost măsurile, dacă s-au luat măsuri, care au fost acestea, pentru a preîntâmpina evoluția acestui caz”. În același timp, judecătoarea Simona Marcu a propus și sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la modalitatea în care Augustin Lazăr a gestionat comunicarea publică după trimiterea OUG 13. „Al doilea punct vizează sesizarea Inspecției Judiciare pentru a verifica modul în care procurorul general, în calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară trimiterii OUG 13/2017, din perspectiva respectării obligației de rezervă pe care o are orice magistrat”, a mai spus Simona Marcu. În replică, Augustin Lazăr, procurorul general al României, a susținut că sunt suficiente indicii pentru a continua ancheta. Acesta a spus că sunt verificate infracțiunile de fals în declarații, distrugerea unor probe și înscrisuri sau sustragerea actelor. Amintim că dosarul a fost început de Laura Codruța Kovesi, în data de 1 februarie, după ce OUG 13 a intrat în vigoare și, ulterior, a fost considerată constituțională. Mai mult, Ordonanața a scos mii de bucureșteni în stradă, ceea ce a dus la abrogarea ei prin OUG 14.
Negulescu va fi cercetat de membrii
CSM Plenul CSM a decis că ancheta în privința magistratului Mircea Negulescu va continua. Membrii CSM vor decide la o altă dată dacă admit sau nu cerea de demisie a magistratului. Negulescu, zis „Portocală”, este procurorul despre care fostul deputat Sebastian Ghiță a făcut mai multe dezvăluiri incendiare privind activitatea magistratului și modul său de a face dosare penale. El și-a înaintat demisia către CSM, crezând că astfel cercetarea sa disciplinară rămâne fără obiect, miza fiind păstrarea pensiei speciale. Prin decizia de ieri, plenul Consiliului i-a dat planurile peste cap, dar bătălia este departe de a fi terminată.
Un nou șef la INM
Judecătorii și procurorii vor fi instruiți de o nouă ordine juridică. În plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a decis, ieri, numirea judecătoarei Cristina Rotaru, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în funcţia de director al Institutului Naţional al Magistraturii. Cristina Rotaru urmează să ocupe funcţia de director al INM, pe o perioadă de trei ani, începând cu data de 27 martie, cu posibilitatea reînvestirii. Cristina Rotaru este, din anul 2010, judecător în cadrul Secţiei Penale a ÎCCJ şi conferenţiar universitar, titular al cursurilor de Drept Penal - Parte Specială şi Criminologie la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.
Tăriceanu cere demisia lui Kovesi
Călin Popescu Tăriceanu, şeful Senatului, a scris pe pagina sa de Facebook că „în orice stat de drept, o decizie ca aceea a CCR, ar fi fost urmată de demisia șefului instituției care a încălcat un principiu fundamental al democrației: separația puterilor în stat”. „Refuzul de a demisiona este încă o dovadă a ceea ce aș numi: corupția de putere. Am spus și repet: puterea absolută corupe absolut. Din păcate, DNA a acționat în logica instituțiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea și că nimeni nu le poate sta în cale. Decizia CCR este una istorică și cred că stopează ofensiva unor instituții nedemocratice de a prelua toată puterea”, a scris șeful Senatului. (Maria Anghel)
Exclusă din magistratură, Camelia Bogdan reacționează dur
Exclusă din magistratură pentru că a luat bani de la o parte dintr-un dosar pe care îl avea pe masă pentru a fi judecat, magistrata Camelia Bogdan (foto) a venit, ieri, în plenul CSM pentru a-și susține nevinovăția în fața colegilor. Aceasta a spus că a făcut o plângere la DNA. La începutul lunii februarie, CSM a hotărât excluderea din magistratură pentru că a predat cursuri în afara învățământului universitar, fiind plătită de o structură din subordinea Ministerului Agriculturii, exact în perioada în care trebuia să se pronunțe în dosarul ICA, în care ministerul era parte. „Ar trebui ca Secția de judecători să se abțină, deoarece în procesul meu a fost admis pentru prima dată, s-a constatat printr-un act oficial al CSM, că Dan Voiculescu are același interes cu Inspecția Judiciară. Asta a dat CSM, admițând cererea de intervenție a FASCIAS. Practic, s-a decis că în cercetarea mea disciplinară FACIAS, adică Dan Voiculescu, a avut același interes ca și Inspecția Judiciară. Este motivul pentru care am făcut o plângere la DNA. Eu am fost exclusă din magistratură doar pentru că am predat în afara învățământului universitar, ori mie mi s-a imputat și că am luat bani de la o parte din proces. Pentru asta am primit rezoluție de respingere a sesizării”, a spus Camelia Bogdan.