Ședință CSAT, fără consens. Klaus Iohannis a respins propunerile lui Gabriel Leș

Președintele Klaus Iohannis a respins propunerile ministrului Apărării, Gabriel Leș, pentru conducerea Statului Major al Armatei, în contextul în care mandatul lui Nicolae Ciucă expiră pe 31 decembrie.

Principala propunere a lui Leș a fost Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE, pe care președintele a respins-o, la fel cum a precedat și cu celelalte două, informează Digi24.

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat, zilele trecute, că la momentul actual are în vedere trei variante de înlocuitor pentru Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei (SMAp).

„Expiră un mandat în 31 decembrie, mandatul de 4 ani al șefului Statului Major al Armatei expiră. Conform legii, la propunerea ministrului, în anumite condiții, poate propune prelungirea până la un an. Hotărârea mea a fost să nu prelungesc, nu am nicio problemă cu nimeni pe chestiunea aceasta, dar odată prelungind, cineva ar putea spune că nu există resursă umană pentru un șef al Statului Major al Armatei șamd. Ori cel pe care îl propun acum, pentru că am două sau trei variante, conform legii, este unul care, după ce-și va termina mandatul, va merge direct acasă pentru că va face vârsta de pensionare”, a declarat Leș.

 

Întrebat dacă generalul locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE, este una dintre variantele pentru conducerea Statului Major al Armatei, ministrul Apărării Naționale a răspuns pozitiv. „Este unul dintre cei trei, cele trei variante pe care le am acum. Da”, a mai spus. Gabriel Leș.

O a doua variantă anunțată de ministru este Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT pentru vineri, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, cu scopul de a analiza solicitările ministrului Apărării referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei României.Conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12), şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.