Securitatea cibernetică. Putin îi întinde mâna lui Trump

Securitatea cibernetică. Putin îi întinde mâna lui Trump

Liderul de la Kremlin a făcut recent o declarație care deschide posibilitatea unui acord de colaborare cu Statele Unite în domeniul securității informațiilor și comunicațiilor.

Aici trebuie deschisă o mică paranteză explicativă. Comunicările privind reducerea riscurilor nucleare devin esențiale pentru a evita spectrul unui conflict atomic și Moscova pare să fi decis să se angajeze într-un dialog constructiv cu Washingtonul din cauza deciziilor recente de a pune capăt unor tratate importante de dezarmare, cum ar fi INF, referitor la rachete balistice cu rază medie, și în așteptarea posibilității mai mult decât realiste că nu se va ajunge la semnarea unui nou acord Start privind dezarmarea și nici la extinderea parțială a acestuia.

La toate acestea mai trebuie adăugat faptul că dorinţa Casei Albe de a ieși din tratatul internaţional „Cer deschis”, care permitea o anumită transparență asupra activității militare a țărilor aderente, a îngrijorat Moscova, care avea astfel un instrument de supraveghere eficient pentru țările NATO la un cost relativ scăzut.

Este interesant faptul că Kremlinul a adăugat şi domeniul informației: e posibil să intenționeze să-și demonstreze bunăvoința de a clarifica vechea problemă a știrilor false divulgate de presupuse conturi de pe reţelele sociale atribuibile Rusiei, așa cum se reiterează, chiar dacă într-un context diferit, în declarația președintelui rus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Garanții de neintervenție în treburile interne

Al treilea punct abordat se referă la ideea dezvoltării și încheierii comune a unui acord interguvernamental bilateral privind prevenirea accidentelor în spațiul informațional, similar acordului sovieto-american privind prevenirea accidentelor în largul mării, în vigoare din 25 mai 1972.

Al patrulea și ultimul punct propus are în vedere schimbul, într-un format reciproc acceptabil, de garanții de neintervenție reciprocă în afacerile interne, inclusiv în procesele electorale, prin TIC și alte metode de înaltă tehnologie. Aici este evidentă referința la controversa privind presupusa interferență rusă în alegerile din SUA, care se referă la problema discutată anterior a conturilor cu știri false și, la modul general, la cea a hackerilor ruși.

Kremlinul, se precizează, cere Statelor Unite să dea undă verde dialogului experților profesioniști ruso-americani într-un context detașat de dezacordurile politice reciproce.

Mai mult, potrivit președintelui Putin, astfel de măsuri vor consolida încrederea dintre Moscova și Washington prin promovarea securității și prosperității popoarelor lor și, mai presus de toate, vor contribui semnificativ la garantarea păcii globale în spațiul informațional.