Securitatea, brațul înarmat al Partidului. Rolul diabolic al lui Nicolae Ceaușescu (partea I)

Securitatea, brațul înarmat al Partidului. Rolul diabolic al lui Nicolae Ceaușescu (partea I)

Un documentar realizat și difuzat de TVR, Adevăruri despre Trecut, realizator Raluca Bibiri și producător Raluca Rogojină, a fost dedicat relației dintre Securitate și Partidul Comunist Român. Vă redăm cele mai importante mărturii istorice.

 

Noul număr Evenimentul Istoric este acum pe piață! Citește în cele 116 pagini:

  • Tricolorul găurit, simbolul Revoluției române, copiat după Budapesta '56 ?
  • Anul 1933: Zvastica a fost la un pas să pună mâna pe America și aceasta să devină un stat nazist
  • Cum a scăpat Gheorghe Gheorghiu-Dej dintr-o capcană ruso-chineză
  • Don Carlos: infantele nebun căruia Verdi i-a dăruit nemurirea

Caută Evenimentul Istoric la chioșcuri sau abonează-te pe agoramag.ro!

Ne puteți urmări și pe Google News

Mădălin Hodor: N-a existat nicio perioadă în cei 50 de ani în care Securitatea a condus partidul. Securitatea a fost tot timpul un instrument al partidului, deci nu a avut niciodată, sigur au existat perioade în care prin natura informațiilor pe care le deținea pentru că ei urmăreau inclusiv membri ai partidului din Comitetul Central, Secretarului general i se duceau rapoarte despre toți cei din jurul lui dar nu au avut niciodată puterea să decidă în privința politicii partidului.

Vasile Mălureanu: Nu putea Securitatea să recruteze membrii de partid și să le facă dosare de colaboratori de resursă umană. Desigur nevoile muncii cereau să se apeleze și la membrii de partid dar în baza acelei hotărâri nu se putea apela la colaborarea unor membri de partid decât cu aprobarea primului secretar sau secretarului de nomenclatură. Sunt și cazuri de niște excese ale Securității care se explică prin excesele deciziilor de partid transmise.

Mădălin Hodor: Șefii de partid, secretarul general Gheorghiu-Dej sau alții nu se interesau în fiecare zi ce făcea Securitatea sau câte Direcții are sau cine lucra acolo sau cum se desfășurau lucrurile. Asta s-a întâmplat în perioada lui Ceaușescu pentru că Nicolae Ceaușescu a vrut să conducă Securitatea, el personal.

În 1968 noua împărțire administrativ teritorială a țării generează modificări și în structura organizatorică a Securității. Sunt desființate Direcțiile regionale și înlocuite cu Inspectorate județene de Securitate funcționând independent în cadrul Ministerului de Interne. Erau prevăzute între 170 și 270 de posturi pentru fiecare Inspectorat raportat la mărimea județului. Dintre acestea 80-106 posturi vizau aparatul informativ operativ.

(Va Urma)

Fotografia cu Nicolae Ceaușescu este preluată din „Fototeca online a comunismului românesc”, cota 1/1974.