Evenimentul Zilei > Social > Secțiile ATI, sufocate. Bolnavii Covid, în pericol, vor muri pe capete. NU mai există niciun pat liber pentru ei
Secțiile ATI, sufocate. Bolnavii Covid, în pericol, vor muri pe capete. NU mai există niciun pat liber pentru ei

Secțiile ATI, sufocate. Bolnavii Covid, în pericol, vor muri pe capete. NU mai există niciun pat liber pentru ei

În data de 5 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1453 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. La această oră au fost ocupate toate. Bolnavii de Covid cu forme grave sunt în pericol.

Sistemul ATI și-a atins limita în ziua cu cel mai negru bilanț al valului patru, ca urmare a  evoluției accelerate a îmbolnăvirilor ci virusul SARS-CoV-2.  În prezent, niciun pat destinat pacienților cu forme grave de Covid nu mai este liber, și aici ne referim atât în Capitală, cât și la nivelul întregii țări.

Bilanțul COVID-19 de astăzi aduce un nou record absolut pentru România

S-au înregistrat 15.037 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, dar și 252 de decese. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 14.402. Dintre acestea, 1.480 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 407 sunt minori, 385 fiind internați în secții și 22 la ATI.

În București sunt avizate de DSP 313 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 130 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19, dintre care 55 sunt în București.

Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale. 1480 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.

Atât la nivel national, cât și în Municipiul București nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19

Altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.  Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.

Câte persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-COV-2 au decedat

În intervalul 04.10.2021 (10:00) – 05.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 252 de decese (118 bărbați și 134 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 252 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă  20-29 ani, 2 la categoria de vârstă 30-39 ani, 9 la categoria de vârstă 40-49 ani, 19 la categoria de vârstă 50-59 ani, 70 la categoria de vârstă 60-69 ani, 88 la categoria de vârstă 70-79 ani și 63 la categoria de vârstă peste 80 ani.

238 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 9 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 252 de pacienți decedați, 227 erau nevaccinați și 25 vaccinați. Pacienții decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 25 și 87 de ani. 23 dintre pacienții decedați vaccinați care au decedat prezentau comorbidități și 2 nu au prezentat comorbidități, se arată pe site-ul orficial.