Evenimentul Zilei > Sport > Secretul pe care Bernard Tapie îl va duce în mormânt. Controversa care a agitat fotbalul românesc
Secretul pe care Bernard Tapie îl va duce în mormânt. Controversa care a agitat fotbalul românesc

Secretul pe care Bernard Tapie îl va duce în mormânt. Controversa care a agitat fotbalul românesc

Fostul internațional și antrenor Cornel Dinu a povestit o întâmplare mai veche care îl are ca protagonist pe controversatul om de afaceri Bernard Tapie.

Fost președinte al clubului de fotbal Olympique Marseille, Bernard Tapie a decedat, duminică dimineaţă, la vârsta de 78 de ani, din cauza unui cancer la stomac.  

Decesul lui Tapie readuce în actualitate o întâmplare povestită de Cornel Dinu, în cartea sa „Misterele lui Mister”. Întâmplarea datează din 1993, când Olympique Marseille urma să joace cu FC Bruges pentru calificarea în finala Ligii Campionilor. Cornel Dinu a povestit că omul de afaceri francez i-a cerut să-i facă legătura cu arbitrul Ion Crăciunescu, care urma să arbitreze partida.

Dinu a explicat că se cunoştea de mai multă vreme cu Tapie şi că a fost sunat de acesta, în aprilie 1993. Controversatul om de afaceri l-a rugat să-l convingă pe Ion Crăciunescu să aranjeze meciul pe care urma să-l arbitreze. Mai exact, acesta trebuia să evite cu orice preț să-i dea cartonaș galben unuia dintre jucătorii lui Olympique.

„Te rog să mă ajuţi cu românul tău care mă arbitrează mâine – a încercat să-i pronunţe numele, stâlcindu-l, bineînţeles -, să nu-i dea cartonaş galben stoperului meu, Boli. Dacă mai ia unul, stă cu Milan în finală. Pentru asta, omul în negru va avea de la mine 20.000 de dolari”, susţine Cornel Dinu, care la vremea respectivă era selecţionerul României, că i-a transmis Tapie.

Acesta l-ar fi asigurat că și meciul cu FC Bruges era aranjat, astfel că francezii aveau asigurată participarea în finală. Fostul jucător a precizat că i-a îndeplinit rugămintea lui Tapie și i-a transmis lui Ion Crăciunescu propunerea acestuia, iar arbitrul a acceptat. Banii ar fi ajuns la Crăciunescu tot prin intermediul lui Cornel Dinu, în luna următoare.

Bernard Tapie a negat povestea

Întâmplarea a fost negată atât de Ion Crăciunescu, cât și de fostul președinte al lui Olympique Marseille.

„E spre binele acestui Mister să vină cu dovezi şi mărturii pentru a-şi demonstra acuzaţiile! Au trecut 30 de ani, i-a luat mult timp să-şi împace conştiinţa. Dar, în faţa unui tribunal, nu va fi complicat să demonstrez că aceste lucruri sunt delirante. Marseille şi-a câştigat meciurile pentru că, la vremea respectivă, era cea mai bună echipă din Europa, împreună cu Milan.

Rahaturile astea nu vor înceta niciodată. Lumea fotbalului va râde despre asta. Goethals să-i plătească pe Bruges, un arbitru să ia bani ca să nu-i dea cartonaş lui Boli, sunteţi ridicoli! Pentru că eu nu-mi aduc aminte să mă fi întâlnit cu acest român”, declara Bernard Tapie pentru Gazeta Sporturilor, în mai 2019.