Evenimentul Zilei > Social > Secretul dus de Ceaușescu în mormânt. Rușinea l-ar fi doborât dacă românii ar fi aflat asta despre copilăria dictatorului
Secretul dus de Ceaușescu în mormânt. Rușinea l-ar fi doborât dacă românii ar fi aflat asta despre copilăria dictatorului

Secretul dus de Ceaușescu în mormânt. Rușinea l-ar fi doborât dacă românii ar fi aflat asta despre copilăria dictatorului

Nicolae Ceaușescu, ultimul lider comunist, a fost aspru criticat pentru politica pe care a promovat-o în România în perioada în care a condus țara. Mulți nu știu, însă, ce copilărie a avut Nicolae Ceaușescu. Specialiștii din Psihologie sunt de părere că atitudinea pe care a adoptat-o ca lider politic a avut rădăcini în primii ani ai vieții sale. Copilul Nicolae Ceaușescu nu pare să fi fost un model vrednic de urmat.

Nicolae Ceaușescu s-a născut într-o familie săracă din Scornicești, județul Olt. Ziua în care s-a născut liderul comunist rămâne un mister. Deși dictatorul și-o sărbătorea, cel puțin față de popor, pe data de 26 ianuarie, potrivit Registrului Stării Civile ziua reală de naștere a lui Nicolae Ceaușescu ar fi fost pe 23 ianuarie 1918.

Ultimul lider comunist al României a fost al treilea copil adus pe lume într-o familie formată de 12 membri – 2 părinți și 10 copii. Numele dictatorului, „Ceaușescu”, are rădăcini în limba turcă, „ceaus” însemnând „slujbaș mărunt”.

Copilul Nicolae Ceaușescu „fura, bea, sărea la bătaie și înjura”

Părinții lui Nicolae Ceaușescu erau oameni simpli, fără prea mulți bani. Tatăl său, Andruță, deținea trei hectare de pământ și câteva oi. Pentru a strânge mai mulți bani cu care să își întrețină familia, bărbatul se mai ocupa ocazional și de croitorie. De multe ori, însă, părintele cheltuia ce câștiga la cârciuma din sat, pe băutură. Pe de altă parte, soția acestuia, pe nume Lixandra, era o femeie modestă, supusă și foarte harnică.

Preotul din satul Scornești a mărturisit că tatăl lui Nicolae Ceaușescu nu avea foarte mare grijă de copii, iar copilul care avea să devină lider comunist „fura, bea, sărea la bătaie și înjura”.

Prefera să meargă cu oile pe câmp, pentru că la școală se râdea de el

Nicolae Ceaușescu a fost la școală doar cât să absolve patru clase și nu a avut cărți. De cele mai multe ori parcurgea drumul de acasă la instituția de învățământ pe jos, desculț, și nu ar fi avut foarte mulți prieteni întrucât era foarte nervos și irascibil. Nicolae Ceaușescu avea din naștere un defect în vorbire astfel încât prefera să stea cu oile la câmp decât să meargă la școală pentru că ceilalți copii râdeau de el.

În altă ordine de idei, familia Ceaușescu trăia într-o locuință mică, cu doar două camere. Copilăria lui Nicolae Ceaușescu nu a fost ca cea a minorilor din ziua de azi. În general, la masă, atât copiii, cât și părinții mâncau mămăligă cu lapte. Aceasta se servea la o masă mică de lemn.

„Mama lui Ceaușescu gătea într-un fel de șemineu. Aveau două camere, cu pământ pe jos, se adunau toți în jurul unei mese mici de lemn, mâncau lapte cu mămăligă, erau foarte săraci. Erau zece frați, unul a murit din pruncie”, a povestit Marius Marinescu, un apropiat al familiei dictatorului comunist, potrivit stiridinlume.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: