Editura Evenimentul si Capital

Secretele Vilei Scena, petrecerile cu Maria Tănase și elucidarea unei morți celebre. Pe urmele lui Constantin Tănase la Techirghiol

Autor: | | 0 Comentarii | 5768 Vizualizari

E doldora lumea ghiolului de legende și povești care te țin cu sufl etul la gură sau cu sprânceana ridicată a uimire. Dintre toate explicațiile acestui preaplin, amintesc, scurt, două: de la Kogălniceanu la Eliade, de la Regele Mihai la Arsenie Papacioc și de la Constantin Tănase la Jean Constantin, Techirghiolul a fost, la vremea lui bună, ca un borcan cu miere pentru protipendada României, care, după modelul Sinaia sau Balcic, s-a aciuat aci, în burta soarelui de mare, pe capete.

Era firesc să se înfiripe și miturile. Apoi, iarna, pe după aripa vântului, ce să povesteascăși oamenii? Ce auziseră pe la cafenele vara. Așa s-a păstrat, în memoria colectivă, și povestioara de mai jos. Reeditată acum, după o preumblare obligatorie pe acest tărâm fermecat dinspre ghiol.

Să le luăm pe rând. Mergem întâi la biserică, la Sfântul Ilie, apoi la Căminul cultural, lângă liceu. La final, te duc la Vila Scena”, sintetizează domnul subțirel și amabil din fața mea, Vasile Georgescu pe numele lui, fost profesor de istorie în târg, ocazional călăuza mea la Techirghiol. „Ce treabă să fi avut Constantin Tănase cu Sf. Ilie?”, mă strâmb, coborând capul în piept. Fostul dascăl, deprins cu fandoselile zecilor de generații de elevi, ghicește nedumerirea mea obraznică: „Biserica Sf. Ilie a fost ridicată prin 1907, din banii oamenilor. Avea piatră la temelie, cărămidă în sus. În timpul Primului Război Mondial era ciuruită de gloanțe, vai de zidurile ei”.

Bani pentru restaurarea bisericii Sf. Ilie

„Bine, bine, dar cu Constantin Tănase, cu actorul, care-i treaba?”, coboară, în rafale repezite, nerăbdarea mea. Îngăduitor, profesorul Georgescu renunță la acolade: „După război, Tănase a dat bani mulți pentru renovarea bisericii, pentru picturi. Era deja un nume aici, pe malul ghiolului. El a deschis lista subscripției. Multe personalități i-au urmat exemplul”. Cetățean model, ce mai! „Să știi că așa e!”, mă pironește cu privirea dascălul. Trage cu poftă dintr-o țigară cu filtru, apoi comandă cu vocea spartă: „Ia-o în sus, pe strada aceea!”. Valsez în căutarea unui loc de parcare, printre perechile de prichindei ce se țin de mână odată scăpați din coresetul grădiniței. „Aici e”, mă anunță domnul Georgescu. În stânga mea se ridică o casă mare, albă, fără firmă. „E Căminul cultural. A fost ridicat tot grație lui Constantin Tănase. El exista în acte, ca asociație culturală, încă din ’36, dar n-avea clădire. Tănase a inițiat și această subscripție, la o bere, la o șuetă”.

Opt familii pe urmele lui Birlic

Marele Constantin Tănase nu a pus umărul doar la restaurarea bisericii sau la ridicarea unei case a culturii în Techirghiol. Cum nu era vară în care să nu descindă cu actorii sub soarele ghiolului, dând viață scândurii și încălzind cu inima sa inimile altora, comedianul a construit și un mic palat, Vila Scena - cum a rămas în istoria orală -, loc de odihnă și relaxare pentru artiști. Privesc în sus, spre pereții viguroși ai căsoiului din fața mea, vopsiți astăzi în galben. „Căutați pe cineva?”, mă abordează, curios, un domn, locatar la „Scena”, cum aveam să aflu imediat.

„Sunt pe urmele lui Constantin Tănase”, îl lămuresc, căutând, totodată, să prind un instantaneu foto cu întreaga clădire. „Ați nimerit bine. Aici e. Eu stau chiar în vilă, alături de alte șapte familii. Opt suntem în total”, calculează, isteț locatarul. „Să știți că nu sunt camere chiar așa mari. Din contră. Dar ce mai chefuri se dădeau aici pe vremuri! Constantin Tănase petrecea cu Birlic, cu Maria Tănase…”.

Sorin Ovidiu Vîntu a făcut dezvăluiri INCENDIARE! Băsescu este numit...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI