Editura Evenimentul si Capital

Secretele lui Sebastian Ghiță, între operațiuni speciale ale Statului și interese obscure ale serviciilor de informații | „NOI SUNTEM STATUL!” (XIII)

17-04/clipboard01_296-465x390
Autor: | | 4 Comentarii | 21770 Vizualizari

Operațiunea „Noi suntem Statul!” a devenit un motiv de bătaie de cap pentru mulți politicieni și înalți funcționari ai statului, fiind puse în legătură fapte care până acum păreau de nespus. Unul din cartofii fierbinți ai ultimilor 10 ani are un nume: Sebastian Ghiță.

Un nume care s-a aflat în anturajul unor politicieni importanți, este prietenul fostului prim-ministru Victor Ponta, al fostului șef al SRI, George Maior, al fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, șefului STS, Marcel Opriș, dar și al actualei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. În materialul de astăzi dedicat Operațiunii „Noi suntem Statul!” vom încerca să răspundem la întrebarea esențială din acest caz: Cum a ajuns Sebastian Ghiță dintr-un preferat al Sistemului într-o persoană hăituită de majoritatea celor pe care îi considera apropiați? Este o întrebare la care mulți preferă să nu răspundă. O mare parte din explicație stă în relația privilegiată pe care acesta a avut-o cu șefii SRI și oameni politic importanți, care au crezut că-l pot manevra cum vor ei, dar nu numai. Vorbim de relații de prietenie, sau de unele bazate pe interese comune? Unde s-au despărțit, care a fost motivul pentru care s-au certat? Este Sebastian Ghiță un om pe care Sistemul îl vrea adus în România pentru a-l reduce la tăcere. Agresivitatea DNA, care a emis cinci mandate de arestare pe numele lui, ridică niște semne de întrebare, în condițiile în care Laura Codruța Kovesi este direct interesată ca Sebastian Ghiță să tacă!

O istorie lungă și complicată, pe care încercăm să o deslușim.

Cum a ajuns Sebastian Ghiță, un strălucit IT-ist, să intre în atenția Sistemului

1997. ÎNCEPUTURILE

Sebastian Ghiță a intrat în afaceri la 19 ani, înainte de a începe studiile la Facultatea de Management a Universității de Petrol și Gaze din Ploiești. A terminat Liceul „Mihai Viteazu” din Ploiești, clasa de informatică, și imediat după absolvire a înființat firma Asesoft Internațional SA, împreună cu niște colegi de liceu. La început, serviciile oferite constau în asamblarea computerelor din componente în funcție de cererile clienților.„Am lucrat încă din timpul liceului ca programator pe diverse proiecte la firme care deja începuseră să se miște. Câștigam ceva bani. În clasa a 12-a, mi-am luat chiar o mașina din banii munciți în timpul liceului, un Renault 25. Până atunci n-aveam carnet și n-aveam de ce să stric banii pe mașini”, povestea Sebastian Ghiță într-un interviu din 2008.

1998. BASCHETUL DEVINE DIN PASIUNE, AFACERE

Sebastian Ghiță a devenit cunoscut datorită echipei de baschet CSU Asesoft Ploieşti, înființată în 1998.

„Am făcut baschet la clubul sportiv școlar, după aceea la o echipă de divizia B și după aceea am făcut echipa de divizia A unde am și jucat un an”, mărturisea Sebastian Ghiță.

Până în 2002, grație unor finanțări importante făcute de grupul său de firme, echipa promova în prima ligă. În 2004, echipa câștiga primul titlu național, fiind lider în campionat în fiecare sezon, cu excepția celui din 2011. În anul 2005, echipa câștiga trofeul internațional FIBA Europe Cup, o premieră pentru baschetul românesc. În perioada în care Sebastian Ghiță a fost finanțatorul CSU Asesoft Ploiești, acesta ar fi investit în jur de 15 milioane de euro. Echipa a decăzut odată cu dispariția sa, în 2015.

2000-2009. EXPANSIUNEA ÎN AFACERI.

În scurt timp, de la o singură firmă specializată în IT, Sebastian Ghiță își extinde domeniile de activitate. Până în 2012, Ghiță era acționar la eMag, Flanco, Network One Distribuition, Asesoft Web, Teamnet – furnizor de servicii IT pentru companii și instituții ale statului. Acesta deținea Rotherfield Properties, prin care producea vin. Prin compania Corni Eolian intra pe piața energiei eoliene. În industria imobiliară a fost mai puțin activ, construind un bloc în Ploiești. În 2009, averea acestuia era estimată la 100 de milioane de euro.

2000. PRIMUL CONTRACT MAJOR ȘI CONTACT DUR CU SRI.

Un prim contract important, care s-a lăsat cu un dosar judecat timp de 12 ani la ICCJ, se pare că l-a avut la origine pe celebrul colonel SRI Corneliu Păltânea, șeful unității din Ploiești, un personaj extrem de influent în mandatele de director ale lui Virgil Măgureanu și Radu Timofte.

Despre colonelul SRI Corneliu Păltânea se zvonea că este cel care l-a ajutat pe Ghiță în obținerea unui contract cu rafinăria Petrobrazi, dar acesta a susținut public contrariul.

Acesta însă pare să fie un prim contact al lui Sebastian Ghiță cu SRI.

„Colonelul Corneliu Păltânea este cel care l-a introdus la conducerea Petrobrazi. Era vorba de un contract de achiziție de sisteme informatice ce urmau a fi primite de combinat, care la acea vreme era sub autoritatea statului, fiind proprietatea Societății Naționale Petrom. Combinatul i-a plătit lui Ghiță calculatoarele prin produse petroliere care erau de calitate premium, accizabile”, susțineau unele surse citate de biz.ro.

Numai că, așa cum spuneam, Ghiță a negat această variantă suspectându-l pe șeful SRI-Ploiești că i-a fabricat acest dosar în 2002.

„Am participat împreună cu un consorțiu făcut din niște firme americane - Honeywell, Emerson, Process Management și Aspentech - la modernizarea unei rafinării. Știam și noi să facem o mică părticică de soft: control avansat al proceselor. Erau niste programe care trebuiau adaptate și mai trebuiau scrise niște coduri acolo și am fost noi cei care am obținut participarea la acel consorțiu” (Interviu Hotnews – 2014)

. De aici s-a născut primul dosar ciudat al lui Sebastian Ghiță, fiind trimis în judecată pentru înșelăciune.

Numai că, în 2004, în două rânduri, Ghiță a fost achitat de Tribunalul București și, mai apoi, de către Curtea de Apel. Deciziile au fost casate însă de catre ICCJ și s-a decis rejudecarea cazului. În 2016, judecarea dosarului Tracia-Asesoft a încetat ca urmare a prescrierii faptelor, cu mențiunea că Înalta Curte a scris negru pe alb: achitările în ceea ce-l privește pe Sebastian Ghiță sunt menținute de ICCJ.

2004. DOCUMENTE CARE VORBESC DE ÎNCEPUTUL RELAȚIEI LUI SEBASTIAN GHIȚĂ CU SRI.

Potrivit unor documente publicate de Robert Turcescu, Sebastian Ghiță a intrat „din nou” în atenția Serviciul Român de Informații, încă din anul 2004

. Într-un articol publicat în Evenimentul zilei afirmam că prin acel act intitulat „Anexă la Formularul de securitate”, semnat pe 27 august 2004, în fața locotenent-colonelului Narcis Drăghici, Ghiță a consimțit ca toate datele „pe care le furnizez să fie verificate, conștient fiind de consecințele legale ale datelor false sau omisiunilor cu bună știință”.

S-a spus atunci că Sebastian Ghiță solicita „Avizul de securitate” necesar continuării activității sale în cadrul serviciului, atașând un CV și câteva date despre rudele sale.

Acest CV este scris olograf, posibil de mâna lui. În schimb, documentul de Aviz nu poartă decât numele Sebastian Ghiță, numele complet fiind Sebastian Aurelian Ghiță, ceea ce ridică semne de întrebare asupra autenticității documentului. Cu toate acestea, privind retrospectiv evoluția evenimentelor, acest document începe să capete sens.

2007-2009. PRIMELE CONTRACTE CU SRI ȘI RELAȚIA PRIVILEGIATĂ CU GENERALII DIN SISTEM.

Primul contract semnificativ al firmelor controlate de Sebastian Ghiță cu instituții din zona siguranței naționale a fost în luna noiembrie a anului 2005, încheiat cu Ministerul Apărării Naționale. Întâmplător sau nu, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale fusese și George Maior, viitorul director al SRI.

În iunie 2007, Institutul pentru Tehnologii Avansate al SRI atribuie un contract de 96.887 lei firmei Asesoft Smart SRL, a lui Sebastian Ghiță. Nu este decât primul contract dintr-o serie lungă.

La începutul lui 2008, Asesoft International SA primește un nou contract de 5 milioane de lei atribuit de Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației din cadrul SRI, structură subordonată la acel moment generalului Dumitru Zamfir, directorul adjunct al SRI. Ulterior, respectiv începând cu anul 2011, date publice arată că firmele controlate de Sebastian Ghiţă, 2K Telecom şi Teamnet International SA, s-au asociat de mai multe ori cu firma generalului Dumitru Zamfir, ex-directorul adjunct al SRI, Security Global Consulting SRL, în societăţile Penta Group TSM, Logical Integrated Systems SRL.

Plecarea lui Dumitru Zamfir din fruntea SRI, în decembrie 2008, coincide cu începutul relației de prietenie dintre Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, și Sebastian Ghiță. Cei doi s-au apropiat ca urmare a legăturii pe care generalul SRI Dumitru Zamfir le-a înlesnit-o, fiind în acea perioadă extrem de apropiați.

Aceste informații confirmă ceea ce susținea Sebastian Ghiță într-o înregistare din 5 ianuarie 2017:

„Bănuiesc că v-aţi întrebat cum am ajuns eu la aceste întâlniri. Persoane de rang înalt din SRI mi l-au prezentat pe Florian Coldea în 2008. Eram tineri, aveam copii mici şi am legat o relaţie de prietenie. Amândoi credeam într-o Românie mai bună şi ne propuneam să facem oricât de mult putem ca România să crească, să se dezvolte şi să ne găsim şi noi un loc în ţara noastră. Şapte ani de zile, copiii noştri au crescut împreună. Nu vă voi da poze cu ei, pentru că n-au nicio vină copiii”.

O mărturie de o sinceritate debordantă, pe care o pot confirma ca unul ce a văzut cu ochii lui: Coldea și Ghiță erau în 2009-2010 prieteni de familie!

Precizez că, din motive de spațiu, nu voi intra în mecanismul contractelor cu instituțiile de forță ale Statului.

2009. CONTACTUL CU POLITICA LA NIVEL ÎNALT Ș I PRIETENIA CU VICTOR PONTA.

Până la acest moment, 2009, Sebastian Ghiță era unul din sponsorii constanți ai partidelor, fiind mai apropiat de PDL și Roberta Anastase, fosta președintă a Camerei Deputaților, decât de PSD.

Potrivit listei de donaţii apărute în Monitorul Oficial, Ghiţă a vărsat în campania din 2008 partidului condus de Emil Boc, aflat la guvernare, 80.000 de lei prin firma Asesoft International şi alţi 55.000 de lei prin firma Teamnet.

Avea însă o relație specială și cu Mircea Cozma, președintele Consiliului Județean Prahova, unul din membrii grei ai PSD, căruia în anul 2000 a încercat să-i prezinte un proiect de sistem informatic integrat pe tot județul, a fost refuzat, a revenit în 2001 și a lucrat la acesta preț de 4 ani.

În august 2009, la conducerea PSD-Prahova a fost instalat Mircea Cozma, care l-a înlocuit pe Marian Săniuță, unul din preferații lui Ion Iliescu, coordonatorul filialei fiind Victor Ponta, la acel moment vicepreședinte la nivel național al partidului.

Relația dintre Sebastian Ghiță și Victor Ponta începuse să se lege strâns, cei doi având o pasiune comună: baschetul. Potrivit unor surse din PSD, Sebastian Ghiță a fost cel care i-a propus lui Ponta să se ocupe de organizația PSD-Ploiești. A fost un pariu politic, dublat ca și în cazul lui Florian Coldea, de o relație extrem de apropiată la nivel personal. Numai că Florian Coldea s-a decis să-l distrugă, iar Victor Ponta i-a rămas fidel.

2009-2010. SEBASTIAN GHIȚ Ă ÎNCEPE SĂ JOACE LA UN NIVEL ÎNALT ÎN SRI ȘI PSD.

Am tot povestit despre întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea din noaptea 6-7 decembrie 2009, acolo unde m-am întâlnit cu George Maior, Florian Coldea (șefii SRI), Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României și alte persoane. Așa cum am povestit, în cursul discuției, pe lângă febra rezultatelor votului, două probleme îi frământau pe cei prezenți: atitudinea agresivă a presei anti-Băsescu, în special Realitatea TV, și strategia PSD post-alegeri.În ambele situații, Sebastian Ghiță a jucat un rol important!

El a fost cel care a furnizat informația-cheie privind modalitatea în care Cătălin Voicu voia să blocheze validarea rezultatelor de către CCR. Știu acest lucru pentru că o persoană cu rang înalt din SRI mi-a confirmat acest lucru în contextul unei discuții din CSAT, perioada 2011-2012, când Traian Băsescu ceruse instituțiilor de forță să monitorizeze contractele pe care acesta le încheia.

Atunci, argumentul acestora, în apărarea lui, a fost că cel care a salvat situația alegerilor din 2009 a fost Sebastian Ghiță

LIVE BLOG Franta - Romania. Tiriac, decizie neasteptata. EXCLUSIV A anuntat aseara

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Noi suntem Statul!

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI