Evenimentul Zilei > Actualitate > Secretele Playboy: Cum arată fetele DIN VECINI, fără haine | VIDEO
Secretele Playboy: Cum arată fetele DIN VECINI, fără haine | VIDEO

Secretele Playboy: Cum arată fetele DIN VECINI, fără haine | VIDEO

Li se cerea “farmec, inocenţă şi servicii prietenoase”, dar între timp au devenit un brand.

Se spune că fondatorul Playboy, Hugh Hefner, obişnuia să spuna că fetele prezente pe pagina centrală a revistei sale erau „fetele din vecini, însă fără haine!“. Celebra revistă dedicată bărbaţilor a văzut lumina tiparului în anii '50, devenind rapid un fenomen cultural şi totodată de lifestyle.

Nu îşi permitea

Acum câţiva ani era lansată „The Playmate Book: Six Decades of Centerfolds“, o publicaţie în care se află imaginile a 613 „iepuraşi“ care au pozat pe coperta revistei. În acest volum apar biografiile a 613 „iepuraşi“ diferiţi, dar corespunzând aceluiaşi model: „Un chip ca al lui Shirley Temple, şi un corp ca al lui Jayne Mansfield“.

Aflăm că la începuturi,Hefner nu îşi permitea să plăteasca fotografiile şi nici nu cunoştea femei dispuse să pozeze în schimbul unei promisiuni că va avea succes. Prin urmare, a cumpărat imaginile unei firme producătoare de calendare. Şi aşa a ajuns  Norma Jean Baker, alias Marilyn Monroe, pe prima copertă. Succesul a fost imediat. La început, fotografiile erau inocente, cu sânii acoperiţi, şi imagini în chiloţei albi. În anii 60, fotografiile au devenit din ce în ce mai îndrăzneţe. În 1965 apare pe copertă primul “iepuraş” de culoare, şi vor debuta şi minorele, deschizătoarea de drumuri fiind o adolescentă de 16 ani, din cauza căreia Hefner a ajuns la tribunal.

În anii '80, revista este invadată de artificial, după cum notează criticii. Fetele-iepuraşi din pictoriale încep să meargă la sală, se impune chirurgia estetică, laolaltă cu epilarea inghinală.

Un job

“Bine ai venit în lumea Playboy! Poţi obţine satisfacţia de a fi selectată ca iepuraş; acesta este un job pe care îl vei considera atât unic cât şi captivant. Conceptul de iepuraş Playboy a creat o nouă definiţie şi un nou standard pentru farmec, frumuseţe şi servicii prietenoase”. Acest era “anunţul” de la începuturi pentru cele care doreau să devină “iepuraşi de succes” în cluburile “de profil” deschise de Hefner. Fetele care îşi vedeau realizat, în anii 60-70, visul de a fi fete-Playboy, îşi dădeau seama că totul nu era atât de simplu. Stilul de viaţă al iepuraşului Playboy avea şi o serie de constrângeri: angajalele nu aveau dreptul decât la o săptămână de vacanţă, în primul an de lucru, sau erau sancţionate dacă nu purtau urechile de iepuraş exact pe mijlocul capului. Totodată, costumul trebuia să se aşeze impecabil pe trupurile fetelor, iar coada de iepuraş trebuia mereu îngrijită. Fetele erau de asemenea obligate să participle la “Consiliul iepuraşilor”, condus de “Mama-iepuraş” sau "Regina-iepuraş", o angajată cu experienţă, responsabilă cu supravegherea celorlalţi iepuraşi…

Mii şi mii de imagini

„Iepurasii“ intervievaţi în „The Playmate Book: Six Decades of Centerfolds“ au mărturisit că nu au pozat niciodată pentru bani, cu toate că în anii '50 „salariul“ era de 500 de dolari de pagină! Dorinţa de a ajunge topmodele sau actriţe era foarte mare pentru fetele Playboy, dar foarte puţine au ajuns să îşi vadă visul cu ochii. Cele mai cunoscute sunt Pamela Anderson, Anne Nicole Smith, Erika Eleniak sau Jenny McCarthy.  

“În această perioadă, cu mii şi mii de imagini cu fete goale de pe internet, cine mai are nevoie de Playboy?”, se întreabă analiştii, care adaugă că supertehnologizarea a anulat farmecul fetelor goale din faimoasa revistă.